שתף קטע נבחר

הזכויות הרפואיות והכספיות שניצולי השואה לא שמעו עליהן

מענק על ילדות אבודה, טיפולי שיניים בחינם, תרופות ללא תשלום, משקפיים ללא עלות ועזרה סוציאלית. ניצולי שואה רבים, בשל גילם המתקדם, לא מודעים לזכויות כספיות רבות שמגיעות להם. למה המדינה לא מנסה לעשות בזה סדר?

כ-180,000 ניצולי שואה חיים בישראל כיום. לפי הערכות 33% מהם חיים בעוני, 40% סובלים מבדידות, 70% סובלים ממחלות שונות כאלצהיימר או שיתוק ועבור ללחץ דם וסכרת. חלקם הגדול מתקשה ולעיתים אינו מסוגל לטפל בזכויותיהם המגיעות להם כחוק.

 

קיראו עוד על זכויות לניצולי שואה

מדריך: ההטבות הרפואיות שמגיעות לניצולי שואה

לניצולי שואה אין כסף לתרופות: מי אשם?

 

מדינה ישראל לא השכילה מאז הקמתה ב-1948 ועד 2015 להעניק לניצולים טיפול פרטני והעבירה חלק מאחריותה לעמותות שונות וגופים פרטיים או לקרנות רווחה שפועלות עפ"י חוק יבש כמעט ללא מגע אישי מול הניצולים שהולכים ומתמעטים.

 

חלק גדול מהניצולים שהיו ילדים ונולדו אחרי 1.1.1928 ואשר עברו בגטאות, מחנות ריכוז, או חיו במסתור לפחות 6 חודשים, זכאים למענק – ילדות אבודה בסכום של 2500 יורו שהם כ-11000 שקל. עפ"י הערכות של ממשלות ישראל וגרמניה כ-75000 ילדים שהם כיום בני 85ויותר זכאים למענק ילדות אבודה.

 

לפי בדיקה שערכתי במשרד הגמלאים בשיתוף לשכות רישום האוכלוסין במשרד הפנים מסוגלות לפלח במחשב את הזכאים למענק ולהוציא להם מכתב ברור בנושא. רק שהפילוח לא נעשה לצערנו.

 

אי מסירת מידע מכוונת לגבי הזכויות

ילדות אבודה היא אולי סעיף מיוחד שמגיע לניצולים אבל סעיפים אחרים גם ספק מוכרים להם. עריריים זכאים לסיוע מעובדת סוציאלית כדי שימצא להם גורם שישוחח וידאג להם אישית. ניצול שהכנסתו החודשית אינה עולה על 7671 שקל זכאי לטיפולי שיניים חינם. ניצולים נזקקים זכאים לתרופות חינם מקופות החולים וגם להסעה לסניף לבדיקה או לביקור.

 

הניצולים זכאים לקבל ייעוץ חינם מרופא גאריטר ולחולי האלצהיימר יש זכויות מיוחדות. לניצולי השואה יש פטור מתשלום על תרופות בסל הבריאות לא רבים מהם מודעים לכך. אם חלו במחלה קשה ברור שלעיתים רק שימוש בתרופות המצויות בסל התרופות יכול להקל עליהם. ניצולים זכאים להשלמת הכנסה עד 4000 שקל וגם לקבלת משקפיים חינם כולל בדיקת עיניים.

 

רשימת הזכויות מפורטת וארוכה במימון משרד האוצר, הקרן לניצולי שואה, ממשלת גרמניה, עמותות וארגונים וולונטריים וגורמים נוספים כולל אנשים פרטיים בעלי הון וקרנות סיוע. הבעיה המרכזית מתמקדת כאמור באי מסירת המידע ישירות לניצולים בצורה מרוכזת או על ידי מתן הסבר בע"פ.

 

חלק מניצולי השואה נמצאים במצב סיעודי, אחרים מטופלים על ידי אפוטרופסים או ילדיהם שלא תמיד ערים לשינויים בזכויות. רבים מהניצולים מתקשים בקריאת עברית והם מנותקים מאינטרנט ולכל היותר רואים טלוויזיה שממעטת לעסוק בזכויותיהם כיוון שענייני היום קודמים.

 

פרויקט לאומי למען הניצולים

חלק מהגורמים המוסדיים המטפלים יוצרים רושם מובהק של טיפול איטי ורשלני במיוחד שבכל יום שחולף נפטרים לצערנו יותר ויותר ניצולים מבלי שידעו מאומה על הזכויות שהיו מאפשרות להם חיים נינוחים יותר כלכלית בשנותיהם האחרונות.

 

ממשלות ישראל היו חייבות מזמן לקחת על עצמן את הטיפול האישי והפרטני בכל ניצול שואה כדי להקנות לו את זכויותיו המלאות על אובדן הילדות, הבגרות, המשפחתיות והסבל כולל בדידות ועריריות.

 

בין הניצולים ישנם כאלה שיצאו מהגטו ונפצעו במלחמות ישראל החל מהקרב עקוב הדם בלטרון ולאורך שנות קיום המדינה. על הממשלה להכריז על פרויקט לאומי להחזרת כל זכויות הניצולים לאלה ששרדו את הנאצים ומתקשים למצות את הזכויות שלהם המגיעות להם בדין ובצדק ולצערנו בסבל. פרויקט לאומי מהסוג הזה הוא בגדר חובה כלפי שארית הפליטה ומעיד על חברה בריאה שמעריכה את מייסדיה.

 

ד"ר אבי ביצור, ראש החוג לגרונטולוגיה במרכז ללימודים אקדמיים (מל"א) אור יהודה. לשעבר מנכ"ל משרד הגמלאים

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הזכויות שניתולי השואה לא יודעים עליהן
צילום: Shutterstock
ד"ר אבי ביצור
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים