שתף קטע נבחר

הנחיות חדשות בישראל: כמה זמן ילדים צריכים לישון בלילה?

פרסום ראשון: ועדת מומחים קבעה את משך הזמן הנדרש לשינה בכל גיל, מהלידה ואילך. על פי סקרים קודמים, הישראלים ישנים פחות מהממוצע. התוצאות: עייפות, הפרעות קשב וריכוז ואף בעיות נפשיות. אז מתי לומר לילדים שהגיע הזמן ללכת לישון?

אנחנו מבלים שליש מחיינו בשינה, אבל האם אתם וילדיכם באמת ישנים מספיק? מסמך הנחיות חדש שיפורסם השבוע, קובע לראשונה המלצות למשך השינה מהלידה ואילך.

 

ההמלצות החדשות המובאות לראשונה ב-ynet מתבססות על המלצות האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, והנחיות של איגודים נוספים בארה"ב, שם כבר הסכימו המומחים כי מרבית האמריקנים ישנים פחות מהמומלץ ואינם מתייחסים ברצינות הראויה לחשיבות השינה בחיינו.

 

סקרים שבוצעו בעבר גם בישראל הראו שהישראלים, מבוגרים וילדים כאחד, ישנים מעט מדי. התוצאה היא עייפות, עליית לחץ דם, בעיות ריכוז וקשב, הידרדרות בתפקוד בבית הספר או בעבודה, פגיעה בחיי המשפחה ואף הפרעות נפשיות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כמה שעות צריך לישון?

ההמלצות החדשות, שנכתבו על ידי האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, קובעות טווחי שינה מומלצים, טווחים מינימליים נדרשים וטווח שעות שאינו מומלץ. אצל ילודים מהלידה עד גיל שלושה חודשים, טווח השינה המומלץ הוא 14-17 שעות ביממה, כשזמן השינה צריך להיות לפחות 11-13 שעות ביממה. לגבי תינוקות קובעות ההנחיות כי שינה של פחות מ-11 שעות ביממה או יותר מ-19 שעות ביממה אינן תקינות ועלולות להשפיע לרעה בריאותית והתפתחותית על התינוק.

 

אולי יעניין אתכם גם:

עכשיו הולכים לישון! כך תגרמו לזה לקרות

השיטות שיגרמו לתינוק לישון לילה שלם

איפה התינוק ישן הכי טוב?

 

פעוטות בגילאי 4-11 חודשים צריכים לישון 12-15 שעות. אם הדבר אינו אפשרי, קובעות ההמלצות כי יש להקפיד על לפחות 10-11 שעות. פחות מ-10 שעות שינה ביממה או מעל 18 שעות ביממה דורשות התייחסות ותיקון. פעוטות בגילאי שנה שנתיים צריכים לישון 11-14 שעות ביממה, או לכל הפחות 9-10 שעות ביממה. באיזור הסכנה נקבע כי פחות מ-9 שעות או מעל 16 שעות אינם תקינים.

 

ילדים בגילאי 3-5 צריכים לישון 10-13 שעות ביממה, או לפחות 8-9 שעות ביממה. שינה של פחות מ-8 שעות או מעל 14 שעות אינה תקינה. ילדים בגילאי בית הספר צריכים לישון 9-11 שעות ביממה, או לפחות 7-8 שעות. שינה של פחות מ-7 שעות או מעל 12 שעות ביממה אינה תקינה. בני נוער בגילאי 14-17 צריכים לישון 8-10 שעות ביממה, או לפחות 7 שעות ביממה. פחות מ-7 שעות שינה ביממה או מעל 11 שעות ביממה יפגעו בתפקוד הילד והישגיו.

 ( )

סימני אזהרה

"ילדים שאינם ישנים מספיק או ששנתם איננה איכותית עלולים לסבול מסיבוכים של חסך שינה", מסביר פרופ' גיורא פילר, מומחה להפרעות שינה בילדים ומנהל חטיבת הילדים בבית החולים כרמל בחיפה. "בין הסיבוכים ישנם הפרעות בגדילה, הפרעות בהתפתחות, קשיים רגשיים, התנהגותיים וקוגניטיביים".

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

לדברי פרופ' פילר, חסר בשינה בילדים עלול לגרום גם למחלות גופניות: "מחקרים הראו כי ילדים שישנו פחות היו בסיכון גבוה יותר לפגיעה במאזן הסוכר ובתפקוד האינסולין עד כדי סוכרת, השמנה, פגיעה במערכת החיסון, פגיעה בתפקוד הלב וכלי הדם. לפיכך, חשוב שילדים יקבלו את השינה לה הם זקוקים, וחשוב שגם רופאים וגם הורים ידעו את טווחי הנורמה ומתי להעלות חשד לבעיית שינה (כמות או איכות) ולפנות לבירור ולעזרה רפואית".

 

"ככלל, לדעתי עדיף שהורים יהיו זהירים ויפנו תמיד כאשר מתעורר אצלם חשש שילדם אינו ישן טוב או אינו ישן מספיק", מוסיף פרופ' פילר, "נורות אזהרה כוללות: קושי ניכר בהירדמות (משך הירדמות של מעל לחצי שעה), התעוררויות מרובות במהלך השינה ובעיקר אם קיים קושי לחזור לשינה לאחר ההתעוררויות.

 

"בנוסף, קושי להקיץ בבוקר למסגרת החינוכית, עייפות ניכרת או הירדמויות במהלך היום (במסגרת החינוכית), הפרעות למידה, קשב וריכוז והתנהגות במשך היום. סימני אזהרה נוספים הם - כשל בשגשוג (גדילה), נחירות, קשיי נשימה בשינה ואירועים חריגים במהלך השינה כגון תזוזות רבות, קפיצות רגליים, בכי או צעקות".

 

ומה לעשות כשהתינוק או הפעוט מסרבים להירדם? צפו במדריך המלא שלנו:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שינה טובה מונעת בעיות בריאותיות
צילום: shutterstock
מומלצים