שתף קטע נבחר

כחלון: "המדינה היא שהבעירה את שוק הדיור"

שר האוצר הודה בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת: "באמצעות ספסרות בלתי מתקבלת על הדעת בקרקעות של עצמה, העלתה המדינה את מחירי הקרקע ב-60%". כחלון טען עוד כי הצעדים שביצעה לאחרונה הממשלה יורידו את המחירים: "תשאלו אותי בכמה? אני לא יודע אבל יש השפעה"

"אני והצוות שלי הבנו שמי שהבעיר את שוק הדיור זאת המדינה". כך אמר היום (ג') שר האוצר, משה כחלון, בפתח דבריו בדיון על מצוקת הדיור בוועדת הכלכלה של הכנסת.

 

לכתבות נוספות בערוץ הנדל"ן

 

לדבריו, "אנחנו כמדינה שולטים על מעל 90% מהקרקעות. באמצעות ספסרות בלתי מתקבלת על הדעת בקרקעות של עצמה העלתה המדינה את מחירי הקרקע ב-60% אחוזים. לכן גם הקבלנים נאלצו להעלות מחירים. אנחנו רואים ברגע שהמדינה מורידה את מחירי הקרקעות שלה גם מחירי הקרקעות הפרטיות יורדים.

 

"ההחלטה הראשונה שלי כיו"ר רשות מקרקעי ישראל הייתה להפסיק את הספסרות בקרקע ולהפנות את כל קרקעות המדינה לטובת זוגות צעירים. אז מה עשינו? היום אנחנו מוציאים למכרז הפוך - מי שמציע את הסכום הנמוך ביותר לדירה מקבל את הקרקע. אנחנו פועלים להוציא לשוק מכרזים בכמות מקסימלית ולייצר כמה שיותר היצעים.

 

"הדבר השני שעשינו, הפכנו את שיטת המכרזים ל'מחיר למשתכן'. השיטה הורידה את המחירים בממוצע של 300 אלף שקל. המחיר למשתכן מחזיר אותנו היום למחירים סבירים ונורמלים".

"המדינה הבעירה את השוק". שר האוצר, משה כחלון (צילום: אילן ספירא " ידיעות אחרונות") (צילום: אילן ספירא
"המדינה הבעירה את השוק". שר האוצר, משה כחלון(צילום: אילן ספירא " ידיעות אחרונות")
 

בדיון שהתקיים בראשות יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל, אמר כחלון כי גם העלאת מס הרכישה שנכנסה לתוקפה ביוני השנה ובלמה את המשקיעים תרמה לירידת המחירים. "ראינו שמאז נכנסה העלאה במס הרכישה, היקף העסקאות ירד ב-28%. אנחנו רואים פה מגמה" אמר כחלון והוסיף כי "אנחנו מתכוונים לבנות עוד 70 אלף יחידות דיור בכל רחבי הארץ".

 

"השינויים האלו השפיעו על השוק. תשאלו אותי בכמה? אני לא יודע אבל יש השפעה" אמר כחלון וסיכם, "הממשלה, משרד האוצר, משרד השיכון, מינהל רשות מקרקעי ישראל ומטה הדיור עובדים בכל הכוח. לכן, אין לי ספק שהתוכניות ישפיעו על השוק".

 

דיור בר השגה ולא רק "מחיר למשתכן"

ח"כ פרופ' מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני) בירך את כחלון על הצעדים שהוא נוקט בהם אבל טען שבאוצר "שמים את כל הביצים בסל אחד של המחיר למשתכן". לדבריו, "מה שדרוש זה תוכנית לדיור בר השגה אמיתית. מה שאתם עושים זה לא המודל המקובל בעולם. אם אני מסתכל על הצרכים הדמוגרפיים של מדינת ישראל - לא בונים מספיק".

 

בהתייחסות לדברי כחלון על אשמת המדינה בעליית המחירים אמר טרכנטנברג כי "המדינה אחראית על המצב לא רק דרך מכירת הקרקעות. המדינה עשקה את המשפחות הצעירות גם דרך מערכת המס שהפכה את הצעירים לפרה חולבת. אם היית מוריד את נטל המס על הדיור זה היה מיטיב יותר עם הציבור. אתה לא התפתית לעשות מה שלפיד עשה - מע"מ אפס. אבל כן הורדת את המע"מ וזאת הייתה טעות".

 

ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני) העיר, כי הממשלה לא משקיעה מספיק בתוכנית הלאומית לפיתוח הנגב והגליל. "יש לך את כל השרים וכל הכלים לטפל במחירי הדיור. אבל אתם מכוונים את היעדים הלאומיים ליעדי הביקוש במקום ההיפך". לדבריו, יש לעודד גם את יצירת מקומות התעסוקה בפריפריה כדי לווסת את הביקושים לשם.   

 

במהלך הדיון אמר השר כחלון כי זוג צעיר שחוסך 3,000 שקל בחודש זקוק לשנים ארוכות לפני שיצבור את הסכום המתאים לדירה. ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) העירה, כי "אין כמעט זוגות שמצליחים לחסוך סכומים כאלה" וציטטה מחקר של  הטכניון שמצביע על כך שכ-35% מהציבור לא חוסכים שקל עד גיל 50. לדבריה, "מבין הסטודנטים הסכום החציוני ששנחסך עומד על 200 שקל בחודש, כאשר שליש מתוכם עדיין גרים עם ההורים".

 

שפיר הציעה פיתרון לבעיית הדיור על ידי הגדרה בחוק של דיור בר השגה, כלא יותר מ-25% מהשכר הפנוי של הדייר, ולהסדיר שכירות הוגנת שתייצב את מחירי השכירות ותאפשר לאנשים להשאיר קצת כסף בצד כדי לחסוך לדירה.

 

שפיר אמרה עוד, כי צריך תוכניות שלא תלויות בשר כזה או אחר אלא צריך תוכנית מסודרת לדיור בר השגה כמו שיש בעולם. שפיר דיברה גם על המצב בשוק השכירות שמשפיע על רמת החיים של הצעירים בישראל. "כשבן אדם מוציא 5,000 שקל על שכר דירה של 3 חדרים, אין לו אפשרות לחסוך. צריך דיור בר השגה ומודל שכירות הוגנת".

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן ספירא " ידיעות אחרונות"
משה כחלון, שר האוצר
צילום: אילן ספירא " ידיעות אחרונות"
מומלצים