שתף קטע נבחר

מה קרה לקבוצת הניסוי שלקחה הפסקה מפייסבוק לשבוע?

חוקרים מדנמרק מצאו שגמילה מפייסבוק למשך שבוע מפיגה לחצים, מחזקת את הקשר עם בני המשפחה וחברים במציאות האמיתית וגורמת לכם להתחיל לדבר עם אנשים פנים מול פנים

איך הפייסבוק משפיע עלינו? מסתבר שאנחנו יכולים להפסיק לגלוש וזה אפילו מועיל לבריאות שלנו. חוקרים בדנמרק חילקו 1,095 משתמשי פייסבוק לשתי קבוצות: מחצית מהנבדקים המשיכו לגלוש ברשת החברתית כהרגלם, ואילו המחצית השנייה נאלצו להפסיק את הפעילות בפייסבוק. לאחר שבוע, אלה שלא נכנסו לרשת החברתי הרגישו פחות לחוצים בשיעור של 55 אחוזים.

 

‎אין זו הפעם הראשונה בה נמצא קשר בין הרשת החברתית לתסמינים נפשיים. בחודש אפריל האחרון כמו גם לפני שנתיים, פורסמו מחקרים שמצאו כי ככל שאנשים גלשו יותר בפייסבוק, כך תגובות העצבות גברו.

 

״בחנו מידע רב על אושר ומצאנו כי השוואה לאושר של אחרים מגביר את חוסר שביעות הרצון הרצון שלנו״, אמר ראש צוות החוקרים ממכון המחקר בקופנהגן, ״פייסבוק מפגיז במידע על האושר של כולם מסביב, אבל רבים מאיתנו מביטים החוצה מהחלון ורואים שמים אפורים וגשם. זה הופך את עולם הפייסבוק, בו כולם מראים רק את הצדדים הטובים שלהם, לעולם מעוות מציאות״.

 

קיראו עוד

מחקר חדש: מכורים לפייסבוק? אתם בסיכון לדיכאון

רופאים בארה"ב: פייסבוק מקצין חרדה חברתית

 

המשתתפים במחקר שהיו בגילאי 16 עד 76, נשאלו טרם הניסוי כמה שבעי רצון הם מחייהם, כמה פעילים חיי החברה שלהם, עד כמה הם השוו את עצמם לאחרים ועד כמה הם הצליחו להתרכז במשימות בחייהם, כשהפייסבוק קל לגישה.

 

בשלב הבא החוקרים פיצלו את הנבדקים לשתי הקבוצות כשכאמור למחצית מהנבדקים נחסמה הגישה לפייסבוק. שבוע אחר כך נבדקים אלה דיווחו על רמת שביעות רצון גבוהה יותר מחייהם, תחושת הבדידות פחתה, רמת הלחץ והחרדות ירדה והם חשו חברותיים יותר.

  

 

צאו מהפייסבוק לעולם האמיתי (shutterstock) (shutterstock)
צאו מהפייסבוק לעולם האמיתי(shutterstock)

 

פער בין המציאות הוירטואלית לבין האמיתית

‎משתמשי פייסבוק "כבדים" הרגישו גם ירידה בסיפוק העצמי. מנגד, מפגשים חברתיים פנים ו‎שיפרו את מצב רוחם של הנבדקים. ‎ "הרבה אנשים שנמצאים במציאות יום יומית קשה״ ובעולם חיצוני קשה, מוצאים נחמה בפייסבוק  ‎מסביר הפסיכולוג ד״ר שי חן גל, "במציאות הווירטואלית האלטרנטיבית הזו שהם״ בונים לעצמם, יש להם שליטה מלאה - יש מעין קסם שמפיג להם את הבדידות".

 

‎"הפער בין המציאות הווירטואלית בפייסבוק לבין המציאות האמיתית יוצר מצוקה", מוסיף ד"ר חן-גל, "לא כולם יכולים לגשר בין המציאות של הפייסבוק לבין המציאות של החיים ואנשים הולכים ומתמכרים לפייסבוק, כהתמכרות לכל דבר.

 

‎"עולם יש יותר ויותר מרכזי גמילה מהרשתות החברתיות שאסור להמעיט בחומרתה. כאשר רואים ילדים, בני נוער או מבוגרים המסתגרים ומבלים חלק גדול מהיממה ברשת חברתית, זהו אות אזהרה של נזק שעלול להתפתח והפתרון היחיד הוא לקבל עזרה מקצועית שפחית למינימום את החשיפה לרשת החברתית, ותשיב את האדם למציאות האמיתית".

 

‎אפי גיל, פסיכולוג רפואי, מוסיף כי "עיסוק אינטנסיבי בגלישה באינטרנט בכלל ובפייסבוק בפרט יכולים להיות חוויה מהנה ומספקת. שכן הפייסבוק יכול לשמש כמנגנון תיווך חברתי, להעצמה של קשרים חברתיים קיימים ולשיתוף בחיים הפרטיים אך הוא אינו יכול לשמש כתחליף לקול אנושי, למגע, ולמפגש פנים אל פנים".

 

‎גיל מוסיף ואומר כי: "אשליית הביחד מתפוגגת ברגע שאתר האינטרנט נסגר ואם הייתה קיימת חוויה של בדידות המהולה בעצב קודם לכן היא צפוייה לחזור. הפער שבין חוויית הביחד בשימוש בפייסבוק לחוויית הבדידות שבסיום הגלישה בפייסבוק יכול להעצים את תחושות הבדידות והעצב הכרוכים בו".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים