שתף קטע נבחר

מהו המרכיב החשוב בתכשירי הקוסמטיקה שמעלים קמטים?

הכירו את המרכיב שהפך לאחרונה להיט בכל תכשיר קוסמטי שמכבד את עצמו - רטינואיד או רטין A, שבטיפול עקבי הוכח כמעלים קמטים בפנים. איך הוא עובד ומהן תופעות הלוואי שעלולות להיגרם ממנו

המרוץ לעצירת תהליך ההזדקנות אינו פוסח על רפואה העור האסתטית: מדפי החנויות ובתי המרקחת עמוסים בקרמים ובתכשירים המבטיחים להשיב מראה צעיר וחיוני לעור הפנים. חלק גדול מן התכשירים מבטיח יותר מאשר יודע לקיים.

 

משפט הקסם "מוצר המכיל רטינואידים" (לעיתים כתוב מכיל רטין A, רטינול, רטינאלדהיד ועוד) משכנע רבים להשקיע כסף רב כדי לנסות ולהשיב את מחוגי הגיל לאחור. כדי לדעת האם הרטינואידים אכן יכולים לשפר את מצב העור, יש להכיר את החומר ואת השפעתו.

 

קראו עוד בנושא:

עור טוב: 10 מזונות שילחמו בקמטים ובאקנה

10 סיבות להזדקנות מוקדמת של עור הפנים

למה שתיית קפה מזיקה לעור הפנים שלך?

 

מהם רטינואידים?

הזדקנות העור כתוצאה מחשיפה לשמש (Photoaging) נגרמת מפגיעת קרינת UV בתאי העור, הגורמת לנזקים בלתי הפיכים. רגישות התאים לנזקים אלו גוברת עם השנים, וגורמים סביבתיים כגון עישון אף מאיצים את התהליך. העור המזדקן הוא דק ויבש, ומבטא נזקי שמש מרובים: קמטוטים וקמטים, כתמי שמש (Solar lentigines), נגעי עור שפירים, טרום-ממאירים וממאירים, רפיון עורי והרחבת כלי דם שטחיים.

 

ככל שהעור מזדקן, כך הוא נעשה דק, יבש ומקומט יותר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ככל שהעור מזדקן, כך הוא נעשה דק, יבש ומקומט יותר(צילום: shutterstock)

 

רטינואידים הינם חומרים המהווים נגזרות שונות של ויטמין A . הרטינואידים נמצאים בשימוש רפואת העור למעלה מ-70 שנה, בעיקר לטיפול באקנה (פצעי בגרות), אך לאחרונה זוכים לפופולריות גוברת גם בטיפולים להצערת עור הפנים בזכות השפעתם החיובית על שכבות העור השונות.

 

מריחת רטינואידים על גבי העור מעבה ומשפרת את שכבת האפידרמיס (השכבה החיצונית של העור), מטשטשת שינויי גוון ומעדנת את החיספוס המאפיין עור מזדקן. במקביל, מעודדים הרטינואידים ייצור מוגבר של סיבי קולגן, ומאידך מעכבים את פירוק סיבי הקולגן הנגרם כתוצאה מחשיפה לשמש.

 

התוצאות האסתטיות של השימוש ברטינואידים מצטברות ומתגברות לאורך זמן. לאחר שלושה חודשים ניתן לצפות לטשטוש קמטוטים עדינים, ולאחר שישה חודשי טיפול, ניכר שיפור ברפיון ומרקם העור, בכתמי שמש ובהפרעות פיגמטציה אחרות. השפעת הרטינואידים על שכבות העור העמוקות מופיעה רק כעבור 12 חודשי שימוש, בזכות ייצורם המוגבר של סיבי הקולגן.

 

חשוב לציין כי השינוי הנראה לעין הינו קל בלבד. על מנת להביא לשיפור משמעותי באיכות העור, רצוי לשלב עם המריחה היומיומית של תכשירים המכילים רטינואידים, גם טיפולים נוספים לשיפור איכות העור כמו טיפולי לייזר ואור, טיפולים בעזרת גלי רדיו או גלי קול, הזרקת חומרי מילוי בשילוב עם בוטוליניום טוקסין A , החדרת ממריצי עור (בהזרקה או בעזרת לחץ אויר), ביצוע פילינג כימי, הזרקת פלסמה מועשרת בטסיות דם (PRF), טיפול פוטודינמי ועוד.

 

איך להתאים את הטיפול לסוג העור?

לכל מטופל ולכל סוג עור יש להתאים שילוב טיפול ייחודי שיביא לתוצאה מקסימאלית. רק שילוב טיפולים במקביל לשימוש בתכשירים המכילים רטינואידים יביא לתוצאה משמעותית.

 

עדיף לשלב את הטיפול ברטינואידים עם טיפולים נוספים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עדיף לשלב את הטיפול ברטינואידים עם טיפולים נוספים(צילום: shutterstock)

מוצרים המכילים רטינואידים נבדלים זה מזה בסוג הרטינואיד הפעיל ובריכוזו, כך שאין די בכיתוב |המוצר מכיל רטינואידים" בכדי להבטיח את התוצאה הקוסמטית הרצויה.

 

טרטינואין (Tretinoin), הרטינואיד הוותיק והנחקר ביותר, מומלץ למריחה מדי לילה בריכוזים 0.025-0.05%, המשיגים את האיזון הטוב ביותר בין ההשפעות הרצויות על עור הפנים לתופעות הלוואי המקומיות. ריכוזים גבוהים אינם מניבים תוצאות טובות יותר אלא דורשים פחות זמן להשיגן, זאת במחיר שיעור תופעות לוואי גבוהה יותר.

 

תכשירים המכילים רטינאלדהיד בריכוז 0.05-0.1% גורמים לשיפור דומה באיכות העור גם ללא צורך במרשם רופא, אולם מרבית מוצרי הקוסמטיקה מכילים ריכוז נמוך יותר ולכן לא אפקטיביים. הרטינול, המוזכר בפרסומות רבות, חלש פי 100 מהטרטינואין ולכן לרוב לא אקטיבי מספיק, גם אם מופיע בריכוזים גבוהים יותר.

 

עם הפסקת הטיפול בכל סוגי הרטינואידים, השיפור שהושג - נפסק ומצב העור משתנה שוב בהדרגה. לכן, עם תום תקופת הטיפול, מומלץ להמשיך לשלב רטינואידים בריכוז ובתדירות נמוכים יותר בכדי לשמר את תוצאות הטיפול.

 

מהן תופעות הלוואי?

תופעת הלוואי השכיחה ביותר בשימוש ברטינואידים מכונה "Retinoid Reaction" והיא מתבטאת באדמומיות, יובש וקילוף עוריים, לצד גרד מקומי. תופעה זו נוטה להופיע בשלבי הטיפול הראשונים וחולפת מעצמה באופן הדרגתי.

 

חשוב לציין כי תגובה זו אינה מופיעה בכל המטופלים, והיא שכיחה יותר בבעלי עור רגיש, למשל: מטופלים בעלי גוון עור בהיר מאוד, רגישות עורית קודמת לחומרים כגון בשמים או מסנני קרינה, נטייה להסמקה, שימוש בכמויות גדולות של תכשירים קוסמטיים, או קיום מחלת עור אחרת במקביל.

 

ניתן להפחית את הסיכון לתופעת לוואי זו על ידי מריחת קרם לחות, חצי שעה לאחר השימוש ברטינואידים, והעלאה הדרגתית של ריכוז החומר הפעיל לאורך הטיפול.

 

כמו כן, הטיפול ברטינואידים עשוי להגביר את רגישות העור לשמש במהלך חודשי הטיפול הראשונים. מומלץ להימנע מחשיפה ממושכת לשמש ולהשתמש במסנן קרינה כחלק משגרת טיפוח העור היומית.

 

ב-30 שנות השימוש במשחות המכילות רטינואידים, לא דווחו תופעות לוואי מערכתיות, אך הפסקת הטיפול עדיין מומלצת לנשים בהריון עקב היעדר הוכחות באשר להשפעות הרטינואידים על העובר.

  

הכותב הוא מנהל המרכז המשולב לאסתטיקה, המרכז הרפואי איכילוב





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם הקרם שלך באמת יכול לשפר את מראה עור הפנים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים