שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    אינטימית ומרווחת: דירה מעוצבת בצפון ת"א
    הורים ביקשו לעצב את דירתם מחדש, כך שיווצר להם מתחם פרטי בעומק הדירה ובמרחק מה להקים מתחם מגורים לבת הקטנה. בעיצוב גם הושם דגש על יצירת חלל ציבורי רחב שבו ייערכו ארוחות גדולות. צפו בתמונות

    בשכונת אזורי חן בתל אביב, תוכננה דירה מרווחת אך גם אינטימית והיא עוצבה בסגנון רך ונעים, המכיל חומרים טבעיים וקווים ישרים ונקיים. הלקוחות, שהתגוררו בבית פרטי רחב מידות באזור המרכז, החליטו לשנות את חווית המגורים שלהם ולעבור לדירה עירונית, לאחר שרוב הילדים עזבו את הבית. אל הדירה עברו ההורים יחד עם בתם בגיל הצבא, בידיעה שהילדים שעזבו את הבית יגיעו להתארח בתדירות גבוהה.

     

    טורים נוספים במדור עיצוב ותכנון הבית :


     (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    (צילום: אילן נחום)

     (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    (צילום: אילן נחום)


     (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    (צילום: אילן נחום)
     

    הדירה שנמצאה מוקמה באזור בו חיפשו דירה זמן רב, אזורי חן בתל אביב, אך החלוקה המקורית שלה לא התאימה לחווית המגורים שרצו הזוג לסגל לעצמם. כשפנו אלינו הם הגדירו בפנינו את הדרישות: חלל ציבורי המאחד את הסלון, ומטבח ופינת אוכל המחוברים באופן אינטגרלי עם מינימום חלוקה.

     

    בנוסף, ביקשו ההורים חדר שינה נפרד לכל אחד מהם, אך עם חדר רחצה משותף. עבור הבת, ביקשו חדר שינה עם חדר רחצה המשוייך אליו. מאחר והבית משמש כ"בסיס האם" של המשפחה ובו נערכות ארוחות החג וארוחות גדולות נוספות כעניין שבשגרה, אחת הדרישות המשמעותיות היתה לתכנן את החלל הציבורי באופן בו ניתן להגדיל את שולחן האוכל לכמות סועדים מרובה.


     (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    (צילום: אילן נחום)
     

    במקביל לצורך זה, הבית תוכנן כך שהוא מחולק לשני מתחמים פרטיים המרוחקים אחד מהשני: מתחם הורים הממוקם בעומק הדירה ומתחם מגורים לבת הנמצא בסמיכות לכניסה, בזמן שהחלל הציבורי המשותף נמצא במרכז. התכנון בא למעשה לייצר במקביל שני רעיונות לכאורה מנוגדים - הוא משלב את הצורך של ההורים והבת בפרטיות, ובמקביל את הצורך לארח ולתמוך בסביבה משפחתית חמה ומשתפת.  

    חדר השינה של האם (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    חדר השינה של האם(צילום: אילן נחום)

     (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    (צילום: אילן נחום)

    המטרה: יצירת חלל ציבורי רחב 

    השינוי התכנוני העיקרי היה ביטול חדר השינה שהיה ממוקם במקור בין הכניסה לדירה לחזית הבניין, לטובת יצירת חלל ציבורי אחד המשתרע לאורך החזית הראשית של הבניין הפונה מערבה לכיוון הים. המקום בו היה המטבח במקור שונה לחדר השינה של הבת ומרפסת השירות של המטבח המקורי הוסבה לחדר הרחצה של יחידת הבת. קיר נוסף שהיה בעומק החלל הוסט מעט אחורה בכדי לייצר חלל אוטונומי מספק לפינת האוכל.

     

    החלל המרכזי רחב ופתוח, ואת הפונקציות הגדרנו בעיקר על ידי ריהוט והנמכות הגבס. הספרייה משמשת כדופן מרכזית בחלל הציבורי וממוקמת בציר המעבר מאחורי פינת הישיבה. היא גם משמשת כרקע לאזור הסלון. את מערכת הישיבה מיקמנו עם פנייה כלפי הנוף מהחלון וגם למסך צפייה הנמצא באותה החזית. הפנייה זו של הסלון לנוף וליציאה למרפסת היוותה מרכיב משמעותי בתכנון. כדי לייצר את הסביבה המשפחתית, מיקמנו את הסלון, המטבח, פינת האוכל ופינת הקריאה בחלל אחד, מה שאפשר תקשורת נוחה ומידית בין בני המשפחה.

     (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    (צילום: אילן נחום)

     (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    (צילום: אילן נחום)

     (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    (צילום: אילן נחום)

    האור הנכנס לסלון המסונן דרך הווילונות הוונציאנים, מקרין פסי אור רכים המלווים את ציר האורך של החלל הציבורי. את המטבח תכננו עם משטח עבודה גבוה יחסית, המותאם לנוחות הדיירים ומכיל אחסון רב, כראוי לבית המארח באופן תדיר. כסאות האי שבמטבח נוחים לישיבה וחזקים, אך עם זאת קלים ובעלי עיצוב המכניס משב רוח רענן לעיצוב הקלאסי והמאופק השורר בחלל הציבורי.  

     (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    (צילום: אילן נחום)


     (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    (צילום: אילן נחום)
     

    פינת האוכל ה"מסיימת" את חווית החלל הציבורי צנועה במידותיה במצבה הסגור. בעיתות אירוח, השולחן תוכנן לגדול לאורך החלל הציבורי, עד לכדי הכלה של 24 איש. בהתאם, נקודות תאורה לאורך מסלול פתיחת השולחן "מכסות" כל חלק במצבו הפתוח המקסימלי. חיפוי הקיר המשמש כרקע לפינת האוכל מציג "תמונה" של חומריות בעלת אופי בטוני, למשיכת העין לקצה החלל, עבור האדם המביט לחלל המרכזי מהכניסה לבית.

     

    מהחלל הציבורי ניתן לגשת גם לחדר העבודה המיועד לאב המשפחה. הכורסא הממוקמת בחדר משמשת כמיטה נפתחת לאורחים. זהו החדר היחידי בדירה המרוהט ברהיטים עתיקים מאוד, המלווים את המשפחה מזה דורות. את יחידת המגורים של הבת מיקמנו בסמיכות לכניסה לדירה, בזמן שמתחם ההורים מוקם בעומק הדירה והופרד על ידי דלת הזזה מהחלל הציבורי. מתחם זה מכיל שני חדרי שינהעם שולחן עבודה וארון, המתייחסים ספציפית לצרכים של כל אחד מההורים.

    חדר העבודה בבית (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    חדר העבודה בבית(צילום: אילן נחום)


    חדר הרחצה של ההורים (צילום: אילן נחום) (צילום: אילן נחום)
    חדר הרחצה של ההורים(צילום: אילן נחום)
      

     

    חדר הרחצה משותף ומכיל שני כיורים לשימוש נח של כל אחד מבני הזוג, ומקלחון רחב עם ספסל כמקובל במחוזותינו. במעבר המרכזי במתחם זה, מיקמנו את ארון השירות המרכזי בבית ומולו ארון ייעודי המכיל את מכונת הכביסה, אשר לצידה מייבש הכביסה עם משטח קיפול ומדפים עליונים יעודיים.

     

    מעבר להפרדה הפיזית בין המתחמים הפרטיים, עקרון הפרטיות בא לידי ביטוי גם בבחירת דלתות בעלות בידוד אקוסטי מצוין. עקרון נוסף בתכנון הדירה היה שמירה על יעילות אנרגטית. כדי לענות על צורך של אוורור טבעי, בחרנו מאווררים בתקרות כל חדרי השינה ובנוסף גם בחדרי הרחצה. השימוש במאווררים הוביל גם לעיצוב תקרות הגבס בחדרי השינה.  

     

    הכותב הוא אדריכל והמעצב הראשי של משרד BLV אדריכלות ועיצוב פנים

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אילן נחום
    הדירה המעוצבת באזורי חן
    צילום: אילן נחום
    מומלצים