שתף קטע נבחר

אושר במליאה: הבטחת זכויות בדיור הציבורי

תיקון חדש בחוק הדיור הציבורי שאושר הערב בכנסת מבטיח את זכויות הרכישה למי שנאלצו לעזוב את הדירה בגלל אלימות הצד השני במשפחה. על פי התיקון הזכויות יובטחו למי שיציג אישור של עובד רווחה לפיו הוא נאלץ לעזוב את הדירה ולבקש מקלט במקום אחר

תיקון בחוק הדיור הציבורי שמבטיח את זכויות הרכישה גם לבן/בת זוג שנאלצו לעזוב את הדירה בגלל אלימות הצד השני במשפחה, אושר הערב סופית בכנסת. הוא קובע כי הזכויות יובטחו אם בן/בת הזוג הנפגעים יציגו אישור של עובד רווחה שהם נאלצו לעזוב את הדירה בהיותם קרבן למעשה אלימות שחייב אותם לבקש מקלט במקום אחר.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :

2,650 דירות חדשות לזכאי הדיור הציבורי

ירידה בקניית דירות באזורי מחיר למשתכן

מפגינים נגד יוקר הארנונה: "זה מצב אבסורד"

 

תיקון החוק הוגש לאישור סופי במליאת הכנסת לפי הצעה פרטית של קבוצת ח"כים בראשות ח"כ מיכל רוזין (מרצ) לשעבר מנכ"ל מרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בישראל. לפני התיקון נקבע בחוק המקורי כי הזכאות לרכוש את הדירה הציבורית תינתן למי שהתגורר בה לפחות 5 שנים רצופות, כולל תקופת שהייה במקלט לנשים מוכות שאיננה נחשבת להפסקה ברציפות המגורים, שתפגע בזכויות הרכישה.

 

עם זאת נקבע בתיקון קודם שנכנס לחוק לפיו גם שהייה מחוץ לדירה ציבורית בשל אלימות בן-הזוג נכללת בחישוב תקופת המגורים בה לצורך הזכאות לרכישתה. אולם להכרה בתנאי הזה נדרשת "החלטה שיפוטית המעידה על קיום האלימות". התיקון החדש שהתקבל היום מתגבר על התנאי הזה גם אם מבקשי זכויות הדייר הציבורי יציגו אישור רשמי המעיד שהם מטופלים על רקע אלימות מצד בן/בת הזוג למרות עזיבת הדירה.

 

יאשרו את הזכאות: עובדים סוציאלים

החוק החדש מחייב שנותני האישור יהיו מנהל המחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית או העובד הסוציאלי המקומי המטפל במניעת אלימות במשפחה. זאת לאחר שבמהלך הדיונים בהצעת החוק הגיעו יוזמי החוק למסקנה כי עצם הדרישה לקיום החלטה שיפוטית המעידה על האלימות והצורך להגן על הקרבן במקלט שמחוץ לדירה, עלולה להיות מצמצת מדי בעיני פקיד משרד השיכון שאמור לאשר את זכויות הרכישה של הדירה.

 

הרחבת הזכויות שבחוק באמצעות הצגת האישור הרשמי של שירותי הרווחה זכתה להסכמה רחבה גם מצד משרדי הממשלה המעורבים, ובראשם משרד הרווחה והשירותים החברתיים. היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד ענת מימון, הבהירה היום כי את כללי הביצוע המדויקים של החוק המתוקן אמנם טעונים אישור משרד הבינוי והשיכון, בהסכמת שר הרווחה, אבל השלב המנהלי הזה לא יעכב את כניסתו לתוקף של התיקון.

 

ח"כ רוזין אמרה הערב כי "הדיור הציבורי הוא נושא מגדרי מאחר שיש יש רוב משמעותי של נשים (בעיקר עניות, קשישות וחולות) שנזקקות להגנת החוק". ריקי בן לולו מפורום הדיור הציבורי הוסיפה מניסיונה האישי כי "ללא הביטחון של קורת גג אין אפשרות ממשית לצאת ממעגל האלימות". היא עצמה התגרשה מבעלה האלים ונאלצה לעקור עם חמשת ילדיה מהדירה הציבורית למקלט לנשים מוכות, אבל דחתה את העצות לוותר על הזכות בדירה.

 

"נאבקתי להעברת הזכאות לדירה אחרת, אבל הצלחתי רק אחרי התערבות רן כהן, הח"כ לשעבר יוזם החוק למכירת הדיור הציבורי לדיירים הוותיקים. "שלושה חודשים לאחר מכן הגרוש שלי קיבל דירת דיור ציבורי חדשה, כמעט בצמוד אלי. אני זכיתי לפרוטקציה אבל מתארת לעצמי כמה נשים מוכות לא מקבלות ועכשיו אולי יהיה להן סיכוי לקבל את הזכאות לדיור ציבורי, אחרת הסיכוי שלהן לצאת ממעגל האלימות הוא אפסי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיור ציבורי (אילוסטרציה)
ח"כ מיכל רוזין
מומלצים