שתף קטע נבחר

התרופה שמכפילה תוחלת חייהם של חולי סרטן הריאה

אחרי שהראתה תוצאות מעולות בהשמדת תאי סרטן העור, מחקר חדש מראה כי התרופה קיטרודה יעילה גם בקרב חולי סרטן הריאות. בהשוואה לטיפול הקיים הצליחה התרופה להכפיל את תוחלת החיים של המטופלים. "היו חולים שקיבלו את הטיפול וכעת אין להם זכר לגידול בהדמיות", מספר ל-ynet רופא ישראלי

פריצת דרך נוספת לתרופה שעשתה מהפיכה בטיפול בסרטן העור: התרופה קיטרודה, מעלימת הגידולים שכבר הראתה יכולת השמדה בסרטן העור - מלנומה, עושה זאת שוב בסרטן ריאה. תוצאות עדכניות של המחקר המקיף בחולים פורסמו בתחילת השבוע בכנס האסייתי של החברה האירופאית לסרטן.

 

המחקר כלל 1,034 מטופלים הסובלים מסרטן הריאות המתקדם NSCLC. הנבדקים קיבלו את קיטרודה פעם באחת בכל שלושה שבועות בשני מינונים. הממצאים הראו שאצל חולים עם ביטוי גבוה של הקולטן PD-L1, קיטרודה משפרת את ההישרדות הכוללת בכ- 50%,כך שחולים שקיבלו את הטיפול שרדו 15-17 חודשים לפחות, בהשוואה לטיפול הכימותרפי המקובל כיום הניתן לחולים אלה -Docetaxel שנבדק גם כן במחקר, ושהראה סיכויי הישרדות ממוצעים של כ-8.5 חודשים.

 

אחד החידושים הנוספים במחקר הראה כי ניתן לזהות את החולים שיש להם סיכויים גבוהים להגיב לטיפול באמצעות בדיקה, עוד בטרם תחילת הטיפול.

 

עוד על קיטרודה

פריצת דרך: התרופה הביולוגית שמעלימה גידולים

התרופה הביולוגית שמעלימה גידולים - עכשיו גם לסרטן ריאות

דרמה בוועדת הסל: התרופה ש"מעלימה" גידולים – בחוץ

 

כך פועלת הקיטרודה ()
כך פועלת הקיטרודה

 

"רואים חולים שהיו במצב ירוד וקמו על הרגליים"

"בעשר השנים האחרונות עולם הרפואה הצליח להבין את הגנטיקה של התאים הסרטניים, התקדמות שהובילה לפיתוח טיפולים ממוקדים ולהארכת חיים משמעותית יחד עם איכות חיים", אומרת ד"ר מיה גוטפריד, מומחית לסרטן ריאות ומנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר, "אם עד לפני כעשור היה לנו רק טיפול כימותרפי לתת לחולים, כיום, בטיפול בסרטן גרורתי ישנן שלוש חלופות טיפוליות.

 

"כימותרפיה שזה הטיפול הסטנדרטי, אליו נוסף הטיפול ביולוגי שמתאים לאוכלוסייה מסוימת והביא לשיפור מסוים בשרידות ואיכות החיים. לאחרונה נוסף קונספט טיפולי חדש, האימונותרפיה שמוביל לשיעורי תגובה גבוהים ולאורך זמן. אין ספק שמדובר באופציה טיפולית נהדרת. הממצאים החדשים שהוצגו השבוע, משמעותיים והוכיחו כי אימונותרפיה (מעקבי PD1) טובים בהשוואה לכימותרפיה המסורתית".

 

"עד לפני כמה שנים לא היה לנו מה להציע לחולי סרטן ריאות רבים", אומר ד"ר עבד אגבריה, מנהל המכון לאונקולוגיה בבית החולים אסותא חיפה, "היום אנחנו רואים חולים שהיו במצב ירוד וקמו על הרגליים. החולים האלו באים ומספרים: דוקטור, אני מרגישה טוב מבפנים, חזרתי לתפקד.

 

"כשחולה כזה, שעד לפני כמה חודשים אמרתי לו שזהו, המחלה שפקדה אותו סופנית ושיתכונן לרע מכל, פתאום מגיב לטיפול – כולי מתמלא התרגשות וצמרמורת. היו כאלה חולים שקיבלו את הטיפול וכעת אין להם זכר לגידול בהדמיות. אני לא יודע מה יהיה איתם עוד 3-4 שנים, אבל כולי תקווה בגלל שהתרופות האלה עובדות".

 

"עבור חולה סרטן הארכת חיים, אפילו של כמה חודשים היא עולם ומלואו", מוסיפה ד"ר גוטפריד, "בזמן כזה הם יכולים להספיק לחתן את הבת, ליהנות מהנכדים, להגשים חלומות ולתפקד, וזו מילת המפתח. אנחנו רואים חולים שמחזיקים מעמד חצי שנה שנה ואפילו שנתיים ויותר. ראינו את התוצאות האלה בסוגי סרטן אחרים ועכשיו גם בסרטן ריאות, אין ספק שעבור החולים ובני משפחותיהם מדובר בבשורה משמעותית".

 

קיטרודה: מסייעת לגוף להשמיד את הסרטן

מיליוני תאי סרטן נוצרים בגופנו בכל רגע נתון, אולם במנגנון מתוחכם הנקרא "מוות תאי מתוכנת" הוא מצליח להשמיד את הגידולים הסרטניים באיבם. אלא שלעתים, בעת כשל של בקרת שכפול התאים, מצליחים חלק מהם להתחמק ולהתרבות ללא כל בקרה. אז מתגייסת מערכת החיסון, ומשמידה את התאים הסרטניים שנוצרו.

 

אלא שלעתים, הניסיון הזה של מערכת החיסון להשמיד את התאים הסרטניים כושל: זה קורה כאשר בתהליך ההתחלקות הזו, מצליח הגידול הסרטני להסתתר ולהתחבר לנקודת בקרה הנקראת PD1. חיבור זה גורם להשתקה של מערכת החיסון, וכך מצליח הגידול הסרטני להתחמק מהשמדה ולהשתכפל בגוף בפראות, עד להרחבתו של הגידול ושליחת גרורות בכל הגוף.

 

במהלך המחקר של חברת "מרק" נתגלתה מולקולה בשם Pembrolizumab, שמצליחה לעכב את החיבור בין הגידול הסרטני לאותה נקודת בקרה, חיבור הגורם לכיבוי מערכת החיסון. כך, מצליחה מערכת החיסון להשמיד את הגידול.

 

קיטרודה היא אחת מקבוצה של תרופות בתחום מבטיח חדש זה של אימונו-אונקולוגיה. הניסויים הקליניים בתרופה בבני אדם הראו תוצאות משמעותיות: בחמש מחלות סרטן: עור, ראש-צוואר, ריאות, קיבה ושלפוחית השתן - התכווצו הגידולים הסרטניים עד שנעלמו כליל בחלק ניכר מהחולים.כיום נבדקת התרופה קיטרודה ב-160 מחקרים קליניים ברחבי העולם, הכוללים חולים הסובלים מ-30 סוגי גידולים סרטניים ובהם סרטני ראש צוואר, סרטני שלפוחית השתן, מעי גס, וושט, שד, לימפומה מסוג הודג'קין ועוד.

 

הכתב היה אורח חברת MSD בכנס האיגוד האונקולוגי האירופי בסינגפור

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קיטרודה. הצליחה להשמיד גידולי סרטן ריאה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים