שתף קטע נבחר

המתווך עשה קומבינה - יש פטור מדמי תיווך?

המתווך הציג את הדירה במחיר גבוה יותר ממה שדרש המוכר? דרש עמלת תיווך משני הצדדים כתנאי לקיום העסקה או נמנע מלספר על פגמים בנכס? ייתכן שיש לכם עילה לקבל פטור מתשלום דמי תיווך. מדריך

במקרים רבים רוכשי הדירות או שוכרים פוטנציאליים נעזרים בשירותיו של מתווך. המתווך נתפס, ובצדק, כאיש מקצוע, מומחה, סוכן מכירות בעל ניסיון, מיומנות ובקיאות באזור בו הוא פועל. הבעיה היא שלא אחת מתברר כי המתווך פעל מתוך שיקולים אישיים, לעתים בניגוד לרצונות הרוכש או השוכר.

 

מדריכים נוספים במדור דירה להשכיר :

 

תפקיד המתווך הוא להפגיש בין המוכר לרוכש (או השוכר והמשכיר) לשם התקשרותם בעסקת מקרקעין (מכר, שכירות, וכו'). נשאלת השאלה האם חלות על המתווך חובות מקצועיות ואתיות בעת ביצוע מלאכתו, כמו במקצועות חופשיים אחרים כגון עורכי דין, רואי חשבון, רופאים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ועוד, עליהם חלים כללי אתיקה.

 

במצבים כאלה, שמתגלים לפעמים רק אחרי שהרוכש או השוכר חתמו על ההסכם מול המתווך, הם מגלים שבפועל המתווך "עבד עליהם"; "הוציא" מהם כסף לשווא שלא היה צריך לשלמו; גרם או ניסה לגרום להם "לרדת מעסקת מכר" בטענות ומצגי שווא כדי שהמתווך ישווק את העסקה לאדם אחר ויגרוף ממנו עמלה גדולה ונאה יותר ועוד ועוד. הדוגמאות לכך רבות.

 

אז האם נוכח פעולותיו המסכלות או המטעות של המתווך, הוא עדיין זכאי לקבל דמי תיווך? למשל, האם במקרה שבו לקוח חתם על חוזה עם המתווך, שמסר לו מידע מטעה, ולמרות זאת הלקוח יצר קשר ישיר עם בעל הנכס ולבסוף נחתמה עסקה, הוא עדיין חייב לו בתשלום דמי תיווך? שאלה נוספת היא האם לאחר ששילם הלקוח למתווך את עמלת התיווך, ונתברר לו בדיעבד כי הוא "עקץ" אותו, הוא יכול לתבוע את המתווך ולדרוש ממנו שישיב לו את דמי התיווך ששילם?

גם על המתווכים חלה חובת האתיקה (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
גם על המתווכים חלה חובת האתיקה(צילום: Index Open)

 

חובת הגינות וזהירות

חוק המתווכים הוא חוק צרכני שמטרתו להגן על הלקוח - הצד החלש בעסקה - וקובע את הדרישות לפיהן יהיה זכאי מתווך לקבל דמי תיווך. אחת מהן היא שעל המתווך להיות הגורם היעיל שהביא להתקשרות הצדדים בהסכם מחייב. עוד קובע החוק כי על מתווך חלה חובה לפעול בנאמנות ובהגינות כלפי הלקוח ולמסור כל מידע שנוגע לנכס. בשורה התחתונה, על המתווך לפעול בתום לב.

 

אם מתווך פוגע בלקוח גם אם העסקה הושלמה, מדובר בפעילות פסולה המנתקת את הקשר הסיבתי בין פעולות המתווך למכירת הדירה לבין היותו הגורם היעיל בעסקה. בפסיקה נקבע כי כאשר מתווך הפר את חובת הנאמנות והזהירות כלפי הלקוח, פטור הלקוח מתשלום דמי תיווך, ובמקרה שכבר שולמו דמי התיווך חלה על המתווך החובה להשיב את דמי התיווך ללקוח.

 

הנה דוגמא: מתווך תיווך בעסקת מכר ומנע במתכוון מהצדדים להיפגש האחד עם השני. הוא יצר מנגנון תשלום סבוך בנאמנות, תוך שהציג למוכר מחיר עסקה נמוך מאשר הוצג לרוכש, וכך גזר מהעסקה תשלום בסך 400 אלף שקל - והסתיר זאת מהצדדים. בית המשפט קבע כי מימוש חובת תום הלב של המתווך, משמעה שהוא לא ישלשל לכיסו חלק מהתמורה ששילם הקונה עבור המוכר, מבלי ליידע את המוכר.

 

במקרה אחר, מתווך הציג מצג שווא ללקוח כי הדירה נמכרה לאחר. אולם ללקוח נודע מהשוכר בדירה כי הדירה עדיין עומדת למכירה, והוא יצר קשר ישיר עם בעל הבית כדי לקנות ממנו את הנכס. בית המשפט דחה את תביעת המתווך שדרש דמי תיווך, וקבע כי הלקוח פטור מכך בעקבות מצג השווא.

 

עוד דוגמא: מתווך שיווק דירה במחיר הגבוה ב-45 אלף שקל מהמחיר שדרש עבורה המוכר, ולא ציין זאת בפני הרוכש. בית המשפט קבע כי מתווך שאינו פועל להורדת המחיר המבוקש עבור הרוכש, מפר את חובתו כלפי הלקוח ואינו זכאי לדמי תיווך. ומקרה נוסף, שיווקה מתווכת דירה לשכירות וקבעה על דעת עצמה מחיר שכירות גבוה בכמעט 50% מהמחיר שדרש המשכיר. גם בית המשפט פטר את השוכרת מתשלום דמי תיווך.

 

זכרו: למרות החתימה על הסכם התיווך, מומלץ תמיד לבוא בדין ודברים ישיר עם בעל הנכס. ועוד משהו שחשוב לדעת: הפרת חובת הנאמנות של מתווך חושפת אותו בפני הגשת תלונה מטעם הלקוח לרשם המתווכים, נקיטת הליך משמעתי ואתי כנגדו, וכן בפני תביעות חוזיות ונזיקיות.

 

הכותב הוא עו"ד מומחה בנדל"ן ובמשפט אזרחי. האמור במאמר זה אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
אילוסטרציה
צילום: Index Open
עו"ד אלון אבלה
מומלצים