"המונופול על הקרקע גורם לעליות מחירים"
מתכננת הערים פרופ' רחל אלתרמן סבורה שמערכת התכנון בישראל ריכוזית מדי, במיוחד ביחס למדינות אחרות בעולם, ומותחת ביקורת על המדינה - "שיש לה בעלות לאומית על הקרקע". בראיון באולפן ynet היא מתייחסת לדו"ח שפרסם ארגון ה-OECD על הפער האדיר בין מחירי הדירות בארץ למדינות המפותחות, ומסבירה בפשטות: "ישראל יוצאת דופן"
היצע הדיור המוגבל בישראל גרם לעלייה במחירי הדירות בשיעור הגבוה ביותר ביחס למדינות המפותחות בעולם, כך טוען ארגון ה-OECD בדו"ח שפרסם על כלכלת ישראל . הנתונים האלה אינם מפתיעים - אז מה בכל זאת ניתן לעשות כדי לשנות את המצב העגום של שוק הנדל"ן בארץ? שוחחנו עם פרופ' רחל אלתרמן, מתכננת ערים ומשפטנית ממוסד נאמן למחקרי מדיניות לאומית בטכניון. צפו בדיון באולפן ynet:
"מחיר למשתכן - פתרון ביניים"
בשיחה עם ynet מתייחסת אלתרמן גם לתוכנית מחיר למשתכן של משרד האוצר. "זו תוכנית טובה - לראשונה מאז 1990 מחויבת רשות מקרקעי ישראל להשתמש במלאי הקרקעות שבבעלותה לצרכים חברתיים, ומשווקת מסה של דירות לזוגות צעירים ולא לחלק העליון של השוק", היא אומרת.
עם זאת, היא מדגישה כי "מדובר רק בפתרון ביניים מכמה סיבות. למשל, התוכנית פונה לקהל אחד בלבד (הזוגות הצעירים); ובנוסף היא כופה את עצמה על הרשויות המקומיות, שצריכות לגדול באופן אורגני והדרגתי ולא בבת אחת. אבל אין ספק שהתוכנית מהווה מעין משחה לגוף חולה - שתוריד קצת את עוצמת הכאב".
דרור נגל, מנכ"ל חברת אזורים, מסכים עם הדברים. "העלייה המשמעותית במחירי הדירות בישראל, כפי שהשתקף בדו"ח ה-OECD, מצביעה על הזנחה של שנים ארוכות לגבי היצע הדיור למגורים", הוא אומר. "אמנם בשנה האחרונה עשתה הממשלה צעדים לתיקון המצב - אך העבודה עדיין רבה. תהליכי התכנון בוועדות מקומיות ומחוזיות ארוכים מאוד והמחסור בעובדים בענף מקשה על יצירת שינויים מהירים".
לצד כל אלה, הוא מוסיף, "קיימת צמיחה טבעית בביקושים שהקפיצה את המחירים כלפי מעלה, במנותק מהצמיחה הכלכלית במדינה בשנים האחרונות. אם נשווה את ישראל לאירופה או לארה"ב, נראה כי השוק בישראל סגור וקטן, ובעקבות זאת נעדר איזונים שיובילו למיתון קפיצות המחיר לאורך זמן".
לוי יצחק, עורך מחירון הדירות, סבור שהדרך למתן את התייקרות הדיור נעוצה בהתחדשות עירונית. "התקווה היחידה להוזלת הדירות היא הוצאה לפועל של מיזמי תמ"א 38 ופינוי-בינוי", הוא טוען, "הנתונים שהוצגו בדו"ח ארגון המדינות המפותחות אפילו אופטימיים לעומת המציאות. באזורי הביקוש במרכז הארץ חלה עלייה של למעלה מ-100% במחירי הדירות בעשור האחרון, לעומת עלייה של כ-8% בשכר הממוצע".
בכלל, אומר יצחק, ישראל די מנותקת ממה שקורה בעולם. "כשהכלכלה הגלובלית מתרסקת, יהודי ומשקיעי התפוצות מגיעים לישראל, רוכשים דירות לעת צרה ומעלים את המחירים. ב-2008 קרסה הכלכלה העולמית ואצלנו כולם פדו את קופות הגמל וההשתלמות ורכשו דירות. התחלפות שרי האוצר והשיכון, חוסר האמון של הציבור בממשלה ובניהול הכלכלה, ההבטחות שמופרות ללא הרף, כל אלה מביאים את הציבור לשוק הנדל"ן שנתון פחות לתנודות ומעיד על עושר אישי בכל זמן נתון. למעשה, מי שלא רכש דירה מאז 2011 במחשבה שהמחירים יירדו, הפסיד למעלה מ-30%".