שתף קטע נבחר

כדי להגן על גבולה, סעודיה יכולה להיעזר בישראל

הנסיון המשמעותי שצה"ל צבר מהעימותים הרבים מול חיזבאללה וחמאס לימד אותו איך להתמודד עם מבצעים חוצי גבול, איך לשפר את אבטחת הגבולות ואיך להתמודד עם טילי הנ"ט והאיום הרקטי

כבר כמעט שנה עברה מאז שהתחילה ההתערבות הצבאית של סעודיה בתימן נגד החות'ים, התערבות שהובילה להוצאות כספיות משמעותיות מהתקציב הסעודי, ולא פחות חשוב מכך, לאבידות קשות בקרב כוחותיהם. הרבה מהאבידות הללו התרחשו בחזית לחימה שלא מקבלת תשומת לב תקשורתית רבה, הגבול בין סעודיה לתימן. בחזית זו סעודיה נתקלת באתגרי לחימה שהיא מעולם לא חוותה, ודווקא ישראל, שותפתה הלא קונבנציונלית, יכולה לעזור לה להתמודד עם אתגרים אלו.

 

עוד בערוץ הדעות:

לשלם יותר מיסים כדי להוריד את יוקר המחיה

אז איך אתה ישן בלילה, נבחר ציבור שלי?

הבו חומר ולבנים ונבנה - היי-טק בערים ערביות

שיימינג ככלי שיפוטי

מי מפחד מהאלה העברית

 

במרס 2015 סעודיה פתחה במבצע צבאי נרחב בתימן כחלק מקואליציה בהובלתה, שכלל שימוש מסיבי במטוסי קרב ובשלב מסוים גם מרכיבים יבשתיים בדרום תימן ובצפונה. ההתערבות הצבאית נועדה להדוף את החות'ים ובן בריתם, הנשיא לשעבר עלי עבדאללה סאלח, ובסופו של דבר להכריח אותם לשבת לשולחן המשא ומתן ולוותר על חלק מכוחם. סעודיה לא ציפתה שהמלחמה בתימן תימשך כל כך הרבה זמן, והיא כנראה גם לא ציפתה שהמלחמה הזו תזלוג לשטחה ותוביל לאבידות כבדות בקרב כוחותיה.

 

בחודשים האחרונים החות'ים, יחד עם כוחות צבא נאמנים לנשיא לשעבר סאלח, מצליחים להוציא לפועל מבצעי פשיטה לתוך סעודיה, שמסתיימים באבידות כבדות לכוחות משמר הגבול הסעודים. יתרה מכך, החות'ים מציבים מארבים שמאפשרים להם לקחת בשבי חיילים סעודים, עובדה שלא מפורסמת יתר על המידה בתקשורת הסעודית. החות'ים הצליחו לפגוע בעשרות טנקים סעודים, מתוצרת אמריקנית, כאשר הם משתמשים בטילי נ"ט (נגד טנקים) מתקדמים, אותם טילי נ"ט שצה"ל היה צריך להתמודד איתם בחזית הצפונית מול חיזבאללה ובעזה מול חמאס. איום נוסף שהסעודים עדיין מתקשים להתמודד איתו הוא הרקטות והפצמ"רים שהחות'ים יורים לאדמת סעודיה אשר משתקים חלק משגרת החיים בדרום המדינה. נג'ראן לדוגמה, עיר מרכזית בדרום סעודיה, היא מטרה מרכזית של אותם טילי קטיושה וגראד אשר גרמו לסגירת שדה התעופה בעיר. הסעודים נראים אובדי עצות באשר לאיומים אלו, בעיקר משום שאין להם ניסיון רב בלוחמה קרקעית או בהגנה אקטיבית אל מול איומים שכאלו.

 

אם הסעודים רוצים ללמוד איך להתמודד עם האיומים הללו הם צריכים לפנות לאחת המדינות האחרונות שהם היו רוצים לבקש עזרה ממנה - ישראל. הנסיון המשמעותי שצה"ל צבר מהעימותים הרבים מול חיזבאללה וחמאס לימד אותו איך להתמודד עם מבצעים חוצי גבול, איך לשפר את אבטחת הגבולות ואיך להתמודד עם טילי הנ"ט והאיום הרקטי. יתרה מכך, דיווחים שונים מצביעים כי האויב המרכזי של הסעודים, החות'ים, מאומן על ידי האיראנים וחיזבאללה, ארגון שישראל למדה להכיר לעומק. דיווחים אלו ציינו שני מפקדים בכירים בשורות חזבאללה אשר מאמנים את החות'ים, אבו עלי טבטבאא'י וח'ליל חרב, כאשר הראשון היה אחראי על כוחות חיזבאללה שאמורים לנסות לפשוט על הגליל במלחמה הבאה והשני היה מפקד יחידה בארגון. רק בשבוע האחרון רשת אל ערבייה הסעודית פירסמה סרטון שמראה מדריך מטעם חיזבאללה מלמד את החות'ים אספקטים שונים של הסוואה בשטח, ככל הנראה לצורך מארבים. יש להדגיש כי רמת הסיוע שהחות'ים מקבלים מחיזבאללה ואיראן היא מוגבלת ולעיתים מוצגת באופן מוגזם בתקשורת, אבל כן קיימים קשרים אופרטיביים.

 

ישראל תוכל ללמד מפקדים בצבא הסעודי טקטיקות יעילות להתמודד עם מבצעים חוצי גבול, גילוי מארבים, איום הנ"ט, ואולי אף לספק אמצעים טכנולוגים לכוחות משמר הגבול הסעודי שיעזרו להם להתמודד עם האתגרים הללו. כמו כן לישראל יש ניסיון עתיר שנים בהתמודדות עם האיום הרקטי, בדגש על רקטות מסוג קטיושה וגראד או רקטות מאולתרות אחרות, ניסיון שהם יוכלו לחלוק עם הסעודים. יש להדגיש שאם שיתוף פעולה שכזה אכן יתרחש, על ישראל להתמקד במאפיינים הגנתיים ולא התקפיים, מכיוון שאסור שישראל תיתפס כמסייעת לסעודיה בלוחמה ההתקפית שהיא מבצעת בתימן אשר מובילה להרוגים רבים, חלקם בירי ללא אבחנה על ידי חיל האוויר הסעודי.

 

האם ישראל תרצה לעזור?

שיתוף פעולה בין ישראל וסעודיה בתחום הלחימה הקרקעית וההגנה האקטיבית יכול לחזק את שיתוף הפעולה בין המדינות ולהוות בסיס לשיתוף פעולה עתידי בתחומים נוספים.

 

אחד התחומים יכול להיות בפן הטקטי, כלומר סיכול הברחות נשק איראניות דרך הים האדום או שיתוף פעולה מודיעיני על פעולות כוח קודס וחיזבאללה באזור, לדוגמה. בתחום האסטרטגי ישראל בטח תשמח ללמוד יותר על תוכניות סעודיה לגבי סוריה, כאשר המעורבות הסעודית נראה שהולכת וגדלה במדינה. י

 

ישראל, שכיום השפעתה בשולחן המשא ומתן לגבי עתידה של סוריה היא מוגבלת מאוד, צריכה לנסות

 לנצל את כל מנופי ההשפעה שיש לה בשביל להיות מסוגלת לקחת חלק בעיצוב עתידה של סוריה ויחסים יותר טובים עם סעודיה יכולים לעזור. לעומת זאת, יהיו אנשים שיטענו שעדיף וישראל לא תתערב במאבק בין סעודיה לחות'ים וזאת על מנת שלא לייצר מתיחויות נוספות עם שחקנים אחרים במזרח התיכון. כמו כן, הביקורת הבינלאומית על ערב הסעודית בקשר למלחמתה בתימן רק הולכת וגוברת, ויתכן ועדיף שישראל לא תהיה מזוהה עם סעודיה.

 

בשורה התחתונה ניתן להגיד שאם שיתוף פעולה שכזה ישאר מתחת לרדאר, כאשר לפי הדיווחים התקשורתיים ככה בדרך כלל מתנהל הקשר בין המדינות, הוא יביא לישראל יותר יתרונות מאשר חסרונות.

 

נדב פולק, עמית מחקר במכון וושינגטון בארצות הברית 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים