שתף קטע נבחר

מותר להתקין מצלמת אבטחה בבית משותף?

האח הגדול: מי קובע היכן ניתן להתקין מצלמות אבטחה בבניין המגורים, והאם צילום הדיירים ואורחיהם מהווה עבירה על חוק הפרטיות? מדריך

לצד זכותנו הבסיסית לשמור על רכושנו, ישנה הזכות לשמירה על כבודנו ופרטיותנו. חוק יסוד כבוד האדם וחרותו קובע כי במסגרת הזכות לכבוד, נמצאת זכותו של כל אדם לפרטיות ולצנעת חייו. במקביל, חוק הגנת הפרטיות מורה כי פגיעה בפרטיותו של אדם היא, בין השאר, צילום אדם כשהוא ברשות היחיד.

 

מדריכים נוספים במדור שכנים שכנים :

היזהרו מחכמולוגים: החובות של ועד הבית

מדורה בחצר הבית: כך לא תדליקו את השכנים

לא סומכים על נציג הדיירים בבניין? כך תפעלו

 

הפסיקה הרחיבה את ההגדרה "רשות היחיד" והחילה אותה גם על מצבים בהם האדם מרגיש או רשאי לחשוב שהוא ברשות היחיד, כמו מעלית, חדר מדרגות מבודד וכו'. דוגמא לכך ניתן לראות בחדר המדרגות. ישנם כאלה המעדיפים להיכנס לחדר המדרגות על מנת "לסדר" את הופעתם החיצונית לפני פגישה. כמו כן, צריך לזכור כי פרסום תמונה מביכה עלול להוות לא רק פגיעה בפרטיות, אלא גם פרסום לשון הרע אודות המצולם.

 

בשעה שבכנסת הנוכחית מנסים להעביר הצעת חוק שתחייב להתקין מצלמות בגני הילדים, נשאלת השאלה מה דינן של מצלמות אבטחה בבית המשותף; ומי, אם בכלל, רשאי להתקינן ולעשות בהן שימוש. בל נשכח כי יש לנקוט ברגישות רבה וזהירות בכל הקשור בכבוד האדם ופגיעה בו, בשמו וכבודו.

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

הן הרשות המחוקקת והן השופטת יצרו את האיזון המאפשר להגן על הרכוש. בהתאם לכך, חוק הגנת הפרטיות מתפקד כמגן במקרים של תביעה בגין חוק זה או בגין לשון הרע. מי שלכאורה "פגע בפרטיות", צריך לחשוב אם הפגיעה נעשתה כדי להגן על עניין אישי וכשר של הפוגע, או שנעשתה שלא לצורך פרסום ברבים, ברשות הרבים ובאקראי.

 

לפיכך, ניתן להתקין מצלמות אם ייעודן להגן על עניין אישי וכשר. נגזר מכך כי הרכוש המשותף בבית הוא ודאי עניין אישי וכשר לדיירי הבניין. משמע שבתנאים מסוימים ניתן יהיה להתקין מצלמות בשטחי הרכוש המשותף.

 

כדאי להתקין את המצלמות באופן שימנעו מלצלם את הנעשה ברשות היחיד, כלומר צילום פתח דירת השכן או הדירה עצמה. מעבר לכך, לא מומלץ בהתקנת מצלמות במעלית או בחדרי שירותים ובפינות מבודדות, בהן ניתן להרגיש לבד ואינן מכילות חפצים או ציוד הדורשים שמירה מיוחדת. כדאי לתלות שלטים ברחבי הרכוש המשותף המכריזים כי מותקנות מצלמות ברחבי הבית או החצר. כדי שלא לעבור על הוראות חוק האזנת סתר, עדיף לא להתקין מצלמות עם יכולת הקלטת קול.

 

כאמור, חל איסור לפרסם את הצילום ברבים. לפיכך, לא ניתן להקרין את הסרטים ולהציגם ברבים, כלומר מינימום שני אנשים. לכן, אם רוצים להימנע מתביעת נזיקין בגין צילום אסור, ראוי כי ייקבע מראש נוהל שימוש בסרטים. לדוגמא, מתי ניתן יהיה לצפות בהם או כי בחלוף פרק זמן מסוים יימחקו - לאחר שלא אירע כל נזק. נדגיש כי התקנת מצלמה בכיוון מסוים לדוגמא חניה, תיבת דואר או מחסן ספציפיים, תהיה הפרה בהגנה של צילום אקראי.

 

מאחר שמדובר בנושא זה רגיש, אשר טרם התפתחה ועוצבה בו הלכה המחייבת את רשויות השפיטה, מומלץ כי החלטה להתקין מצלמות בבית המשותף תתקבל באסיפה כללית, ולפחות בהסכמת רוב בעלי הדירות בבניין.

 

הכותב הוא שותף בכיר במשרד עוה"ד ד"ר מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
מצלמת אבטחה. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד ד"ר אופיר מילר
מומלצים