שתף קטע נבחר

לקראת האביב: 5 המזונות שיעזרו לניקוי הגוף

הייתם עסוקים בניקוי הבית לקראת הפסח והאביב, אבל אולי שכחתם לדאוג לגוף - איזה מזונות ומשקאות יעזרו לכם להכין את הגוף כדי להתחיל את האביב מלאי אנרגיה ובריאות?

ניקיתם את הבית לקראת פסח - ומה קורה עם ניקיון הגוף שלכם? האם אתם משקיעים מחשבה לגבי בחירת המזונות והמשקאות שאתם צורכים בתקופה זו במטרה לסייע גם לניקוי הגוף?

 

לא מדובר ב"דיאטת ניקוי רעלים" טרנדית או אכילה רק של אורז מלא או כוסמת מונבטת במשך שבועות. הכוונה לשילובים חכמים בתזונה שיעזרו לנו לנקות את הגוף מבפנים כחלק בלתי נפרד מהתפריט המאוזן שלנו.

 

בכתבה אביא דוגמאות למזונות ומשקאות שיעזרו לנו לנקות את הגוף מבפנים ולחוש יותר אנרגטיים, חיוניים ובריאים מבפנים.

 

מנקים את הגוף

כיצד לנקות את הגוף מרעלים ב-7 צעדים

 12 יום ואתם כמו חדשים: דיאטת ניקוי לגוף

שום, לימון וסלק: 10 מזונות לניקוי רעלים

 

מרווה

המרווה הינה צמח תבלין המוכר מזה אלפי שנים בתזונת האדם ואף ברפואה העממית בהקשר של ריפוי וניקוי. השימוש במרווה נעשה בעזרת חליטה של העלים במים, הכנת משחות וכמובן שימוש בה לתיבול האוכל (תבשילי בשר, תיבול ירקות אפויים, שילוב במאפים מלוחים ועוד).

 

ברפואה העממית מייחסים למרווה תכונות ריפוי למניעה של מחלות בכלי הנשימה כמו שיעול וצרידות, טיפול בחתכים ועצירת דימומים.

 

 בתחום המחקר המדעי ישנם מחקרים על השימוש במרווה כטיפול בהפרעות של מערכת העיכול ובהזעת יתר. בנוסף לכך, מייחסים למרווה השפעה מיטיבה על תופעות של גיל המעבר. למשל, המרווה עשויה להפחית את עוצמת גלי החום ולהקטין את עוצמת תופעות גיל הבלות.

 

החומר הפעיל החשוב במרווה הוא השמן האתרי שבה, המכיל מספר מרכיבים חשובים לבריאות האדם, ביניהם הטאנינים והפלבנואידים. בחלק מהזנים של המרווה, יש גם תוכלה גבוהה של חומצת השומן החיונית אומגה 3 ואף מפיקים אותה לנטילה בתוספי מזון.

 

בנוסף לכל היתרונות הבריאותיים המרווה נחשבת במשך מאות שנים, לאחד הפתרונות הידועים והחזקים ביותר לניקוי הבית נגד "עין הרע".

 

נהוג להבעיר את עלי המרווה היבשים ליצירת "קטורת" (לא בערה מלאה, רק עשן), ולהסתובב עם המרווה בכל חלקי הבית. כן, על סמך האמונה והמחקרים, השימוש במרווה מאפשר כנראה, ניקוי הבית והגוף מפנים ומבחוץ.

 

 ( צילום: shutterstock ) ( צילום: shutterstock )
( צילום: shutterstock )

 

תה ירוק

התה הירוק מוכר מזה אלפי שנים כמשקה חשוב מאד מבחינה בריאותית. התה הירוק עשיר מאד בנוגדי חמצון מסוג ECGC הפועלים בצורה חזקה מאד נגד ה"רדיקלים החופשיים" הנמצאים בגופנו.

 

רדיקלים אלו יכולים להגיע מבחוץ (זיהום אוויר, עישון, המזון שאנו אוכלים), ואף להיווצר בגוף באופן טבעי במסגרת התהליכים המטבוליים של הגוף. על מנת לשמור על הבריאות, חשוב מאד לנטרל את הרדיקלים החופשיים ול"נקות" אותם מהכלי הדם ומרקמות הגוף.

 

מחקר שהתפרסם לפני מספר שנים, הראה כי אנשים ששתו 3 כוסות תה ירוק במשך 4 שבועות, העלו את רמת נוגדי החמצון מסוג ECGC בדם באופן מובהק, וגופם התמודד טוב יותר עם מצבי סטרס חימצוני ופגיעה בתאי השריר (אימון גופני).

 

מסקנות המחקר היו כי שתייה קבועה של כ-3 כוסות תה ירוק ביום, עשויה להעלות בצורה מובהקת את כמות נוגדי החימצון בגוף ולהגן על הבריאות.

 

מחקרים נוספים הראו כי צריכה קבועה של תה ירוק עשויה לסייע גם לרקמת העור, החשופה מאד לפגיעה של רדיקלים חופשיים התוקפים את הגוף מבחוץ, ובמיוחד כנגד פגיעה של קרני UV.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מיץ רימונים

הרימון, וכמובן מיץ הרימונים ידועים במשך מאות ואלפי שנים כחלק בלתי נפרד מהתזונה של האדם. סגולותיו הרפואיות נחשבות חזקות במיוחד ברפואה העממית. מחקרים קליניים בשנים האחרונות מוכיחים את החשיבות הבריאותית של שילוב מיץ רימונים לשיפור הבריאות במישורים רבים.

 

מחלות הלב וכלי הדם נחשבים כיום לאחד הגורמים המובילים לעליית הסיכון לתמותה והצורך למצוא דרך "לנקות את כלי הדם" ולשמור על גמישות ותיקונותם, היא בראש סדר העדיפויות הרפואי.

 

חשוב לדעת כי סטרס חימצוני תורם להיווצרות מחלות לב וכלי דם וקשור לחימצון שומנים. הפלבנואידים בתזונה המכילים פעילות נוגדת חימצון, מעכבים חימצון כולסטרול מסוג LDL, מונעים יצירת תאי קצף ומפחיתים את התפתחות תהליך טרשת העורקים.

 

מיץ רימונים עשיר מאד בפלבנואידים ומכיל גם תרכובות פוליפנולים, טאנינים וחומרי צבע אנתוציאנינים בעלי יכולת נוגדת חמצון חזקה במיוחד.

 

ממחקר ישראלי, שהתפרסם כבר לפני יותר מ-15 שנה, שנערך בחולים עם סתימה בעורק הקרוטיד, עולה כי נטילה יומית של מיץ רימונים במשך שנה, מנעה התעבות של עורק התרדמה (עורק חשוב המספק דם לצוואר ולראש) ב-30%, ולהאטה בחימצון הכולסטרול בשיעור של 90%.

 

רמות נוגדי החימצון בסרום עלו ב-130%, לחץ הדם פחת ב-21% בשנה הראשונה לנטילת מיץ רימונים ונשמר לאורך 3 שנות המחקר.

 

בנוסף לכך, במחקרים נוספים נמצא כי למיץ רימון יש השפעה מיטיבה על מערכת החיסון: השפעה על דלקות בגוף הנגרמת בעקבות חשיפה לחיידקים, פטריות, פרזיטים והרעלה ממזון. מכאן שמיץ הרימונים עוזר ב"ניקוי" כלי הדם והתמודדות הגוף עם מצבי דלקת שונים. שווה לשלב באופן קבוע בתפריט היומי.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

סובין שיבולת שועל

סיבים תזונתיים הנמצאים בתזונה שלנו הם חלק בלתי נפרד מהדרך לשמור על הבריאות. הסיבים התזונתיים הן פחמימות בעלי מבנה מיוחד שאנזימי מערכת העיכול לא מסוגלים לפרק ולכן אינם נספגים בגוף.

 

מכאן שהסיבים התזונתיים לא רק שלא מספקים קלוריות לגוף, אלא שהם אף מעודדים שרפת קלוריות תוך כדי עיכול המזון, כיוון ששרירי מערכת העיכול משקיעים הרבה אנרגיה בנסיון לפרקם.

 

הסיבים שלא נספגים בגוף עוברים את כל צינור מערכת העיכול ויוצאים בצואה. לכן הם בפועל מסוגלים לעבור ו"לגרד" ולהוריד רכיבי מזון ואף התחלה של גידולים סרטניים קטנים מדפנות המעי.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מספר מחקרים הראו קשר אפשרי בין אכילה של סיבים תזונתיים לבין הורדה של התחלה של גידולים סרטניים במעי הגס. כאשר מדברים על סיבים תזונתיים חשוב לדעת שיש שני סוגים של סיבים תזונתיים: "סיבים מסיסים" ו"סיבים בלתי מסיסים".

 

הסיבים המסיסים נחשבים לסוג הבריא יותר של הסיבים כיוון שבנוסף לאפקט הניקוי הפיזי של דפנות המעי, הם מסוגלים לקשור רכיבי מזון שונים ולהוציא אותם מהגוף.

 

הסובין של השיבולת שועל הוא סיב מסיס שיכול לקשור כולסטרול בעת שהותו במערכת העיכול ולהוציאו מהגוף. חלק מהמחקרים הראו כי שילוב סובין שיבולת שועל, הפחית עד כ-30% מכמות הכולסטרול בעת צריכה קבועה ביחד עם התזונה.

 

השנה תרגישו איך השילוב הנכון בין הניקיון מבחוץ והניקיון מבפנים יוצרים הרמוניה בריאה וחשובה לעונה זו של האביב.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית ופיזיולוגית M.Sc




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המזונות שיעזרו לניקוי הגוף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים