שתף קטע נבחר

הערבה - האם זו האלטרנטיבה למחירי הדיור?

על רקע מחירי הדיור, יישובי הערבה מנסים להציע אלטרנטיבה במחיר שפוי, עם דגש על חינוך וחיי משפחה. האם היתרונות שהערבה מביאה אותה, עולים על קשיי המרחק מהמרכז? המשפחות שעברו לאחרונה לאזור מספרות על הסיפוק בחיים בקצה המדבר אך גם על הלבטים והקשיים

בשיתוף מועצה אזורית ערבה תיכונה

 

יישובי הערבה פותחים בשנים האחרונות הרחבות ומציעות שטחים לבנייה, במחירים שקשה למצוא באזורים אחרים בישראל, ועם הרבה שקט מדברי. אך האם עלות המגורים בערבה שווים את הריחוק מהמרכז והניתוק ממוקדי התרבות? לרבים כן אך לא לכל אחד. 2 משפחות שעשו את זה מספרות על הקשיים, הלבטים וגם על היתרונות מגורים בלב מדבר.

 

התנתקות מהמרוץ המטורף של העיר הגדולה

עבור משפחות רבות שעברו לערבה בשנים האחרונות, המטרה החשובה ביותר היתה התנתקות ממרוץ החיים האורבניים, שמשאיר מעט מאוד זמן למשפחה. מירית ויניב קירשבום, בני 38, הגיעו לערבה לפני כעשר שנים מבאר שבע. מירית מספרת כי בבירת הנגב הייתה מנהלת צוות בחברת כבלים ובן זוגה יניב היה קב"ט ראשי בחברת אנרגיה. "לא הייתי נכנסת הביתה לפני שש בערב, ובעלי עבד במשמרות מסביב לשעון. חיי המשפחה לא היו יותר מידי טובים, בלשון המעטה. היה לנו תינוק בזמנו, ואחרי המטפלת הוא היה עובר בכל יום לסבתא אחרת. בקושי היה לנו זמן איכות משפחתי. יום אחר ישבנו ואמרנו לעצמנו - 'לא לזה התכוון המשורר, לא בשביל זה התחתנו והקמנו משפחה'. רצינו לקיים את עקרון המשפחתיות, היה חשוב לנו להפוך למשפחה, לא רק בתעודת זהות".

הנוף בערבה (צילום: ליהי אבידן) (צילום: ליהי אבידן)
הנוף בערבה(צילום: ליהי אבידן)

את עין יהב הכירו דרך צימרים. "היינו מתארחים בערבה כדי לנקות את הראש. כשהיינו מגיעים הרגשנו התחברות עם הטבע, שלווה, העולם היה נראה הרבה יותר יפה. חיי המשפחה החסרים בעיר והחיבור לאזור הערבה הביא אותנו להחליט שאנחנו רוצים לבוא לשנה ניסיון. נעזרנו בזוג חברים מעין יהב שעזרו לנו למצוא בית, ותוך כמה חודשים כבר נחתנו כאן. השארנו ליתר ביטחון דלתות פתוחות כדי לחזור לעיר במידת הצורך".

 

גם גלי ונמרוד כהן, הגרים כיום במושב עידן בערבה, היו עד לפני ארבע שנים זוג תל אביבים עם חיים באוקטן גבוה. גלי מספרת כי הם נחשבו לתל אביביים 'הארדקור', עבודה במשרות שיווק שונות בן זוגה נמרוד היה בעלים של בר. "חיינו חיים בהילוך מהיר. במקור שנינו קיבוצניקים, וידענו שבסופו של דבר נגדל את המשפחה בסביבה לא אורבנית. חיפשנו מקום במשך תקופה ארוכה והבנו שנצטרך להתרחק משמעותית מהמרכז כדי לחיות באופן ראוי מבחינה כלכלית".

 

את הערבה הכירו גלי, בת 35, ונמרוד, בן 40, "בעיקר מסופי שבוע. היו לנו חברים באזור, הגענו לסוף שבוע מידי פעם. לא חשבנו על האזור בתור אופציה, זה היה נראה לנו מפחיד, אבל אז התחלנו לרדד את העניין למשימות, להבין איך אפשר לגרום לזה לקרות. בתהליך של קרוב לשנה, גרמנו לזה לקרות", אומרת כהן.

משפחת כהן (צילום: באדיבות המשפחה) (צילום: באדיבות המשפחה)
משפחת כהן(צילום: באדיבות המשפחה)

המחשבה לעזוב את המרכז, לדברי כהן, לא היתה רק בעקבות עלות המחייה, "אלא משהו שלם יותר, לא להיות במרוץ הזה של בית-עבודה-בית-עבודה. החיים בערבה כוללים את אותן דאגות כלכליות כמו במרכז, אבל איכות החיים כאן יותר גבוהה. הזמן המשפחתי שלנו ביחד שווה את הכל, במקום להיות עסוקים בחיפוש חנייה כל היום. הניתוק מעולם הצריכה, הקניונים והאורבניות הוא משהו שמקל על הנפש, מוריד אינטנסיביות".

 

איך מוצאים עבודה רחוק מהמרכז?

אחת מהשאלות הגדולות ביותר למשפחות הצעירות ששוקלות להתרחק מהמרכז, היא מציאת עבודה יציבה, מספקת ומתגמלת. מדובר באחד מהשיקולים החשובים ביותר עבור כל משפחה.

משפחת קרשנבום (צילום: יובל שדה) (צילום: יובל שדה)
משפחת קרשנבום(צילום: יובל שדה)

לדברי קרישבום, כשהבינה כי עשויה להיות פשרה מסוימת זה היקל עליהם למצוא עבודה. "תוך כדי תנועה התחלנו לחפש עבודה, בשנה הראשונה עבדתי בתור גננת, למשל, כך שהיה לי קל יותר להשתלב בקהילה. פשוט הבנו את הערך של ארוחת צהריים ביחד, ארוחת ערב ביחד, זמן משפחתי טהור. בתור מקום לגדל ילדים, אין מקום טוב יותר, לדעתי. בהמשך מצאתי עבודה בתחום שלי וכיום אני מנהלת לקוחות בחברת 'יופי של ירקות', אגודה חקלאית שיתופית בעין יהב. יניב מנהל ייצוא בפרסקו, היושבת בחצבה", אומרת קירשבום.

 

באשר לזוג כהן ממושב עידן, "נמרוד כיום עוסק בחקלאות ומנהל בית אריזה גדול במושב", אומרת כהן. באשר לחשש ממציאת עבודה באזור מרוחק שכזה, אומרת גלי כי היא מאמינה שמי שרוצה למצוא עבודה- מוצא. "נמרוד התחיל לעבור ביום שעברנו, ואני לא סיימתי לממש את תקופת האבטלה שלי, משום שמצאתי עבודה לפני כן. יש באזור המון מקצועות שהם תומכי חקלאות, מוניציפאליים, יוזמות פרטיות, מהנדסים שעובדים במפעלי ים המלח, מרכז מחקר ופיתוח בתחום הביולוגיה. האפשרויות קיימות, פשוט צריך למצוא את נקודת ההתחלה, ולהתפתח". גלי משמשת בתור מנהלת הפיתוח העסקי בחברה הכלכלית, הזרוע הביצועית של המועצה.

  

כהן מספרת כי עם הגעתם ליישוב הגישו בקשה לקבלת נחלה לבנייה ושטח לחקלאות, אשר התקבלה לפני שנתיים. כיום הם מחכים להיתרי הבנייה ומצפים להתחיל לבנות בקרוב בית על השטח שלהם. "מדובר באזור עם המחירים השפויים ביותר בארץ", אומרת כהן.

 

המרחק הגדול גובה מחיר לא פשוט

לצד היתרונות אותם מספרים בני המשפחה, מגורים בערבה כוללים גם צדדים אותם יש לשקול בכובד ראש לפני שמקבלים החלטה כה חשובה בחיים. לא כל משפחה בישראל, ובמיוחד לא אנשים שנולדו, גדלו וחיו בסביבה אורבנית אינטנסיבית - מתאימים לחיים במרחק של שעה וחצי מהעיר הגדולה הקרובה, באר שבע.

 

הערבה היא הפריפריה הרחוקה ביותר מהמרכז, מה שכולל השלכות משמעותיות עבור התושבים: מול החיסכון על מחיר הדיור, חשבונות הדלק צפוים לתפוח, משום שכל הסעה של הילד לחוג היא נסיעה של 20 דקות ליישוב הקרוב. בנוסף, ביקור אצל המשפחה במרכז היא נסיעה ארוכה שתצרוך דלק רב ואולי אף הוצאות על לינה במרכז. במקרה בו בני הזוג עובדים בבאר שבע, למשל (ללא רכב מהעבודה), עלות הדלק יכולה לנסוק לכמה אלפי שקלים בחודש.

 

בנוסף, יש לקחת בחשבון את הריחוק הרב ממקומות בילוי ואירועי תרבות ברדיוס סביר. כהן, אשר משמשת בתור מנהלת הפיתוח העסקי במועצה המקומית, מודה כי מספר המסעדות באזור רחוק מלהשביע רצון ולאלו שהיו רגילים לחיים שוקקים ולמגוון אפשרויות מבחינת מסעדות, בתי קפה והופעות, יכול להיות שיהיה לא פשוט להסתגל לשקט והשלווה האינסופית. כך שמדובר בשיקול נוסף אותו יש לקחת בחשבון. אך לדבריה, בשנים האחרונות יש שיפור משמעותי בשירותים לתושבים. יש סופר נגיש ויש מרפאה אזורית.

 

העיקר המשפחה

אחרי שהגיעו בתור זוג טרי עם תינוק קטן, כיום מירית ויניב קרישבום מגדלים ארבעה בנים, "כולם ילדי מושב אמיתיים", לדבריה של קירשבום. "מה שבאמת קנה אותנו, זה העניין סביב משפחתיות, כל חיי הקהילה כאן הם סביב הילדים, החינוך וחיי הקהילה. במיוחד משום שהגענו ממקום שזה היה מאוד חסר לנו, זה פשוט הציף אותנו, וגרם לנו לאושר שאין לתאר". כקירשבום אף הפכה לשגרירה של הערבה המתפתחת, ומתגאה כי גיסתה מתחתנת והיא אמורה להגיע לשנה ניסיון לערבה. "אפשר להגיד שאני מפיצה את הבשורה".

סיור צפרות בערבה (צילום: מחלקת חינוך ערבה) (צילום: מחלקת חינוך ערבה)
סיור צפרות בערבה(צילום: מחלקת חינוך ערבה)

גלי ונמרוד כהן מגדלים ילדה בת 6 ומחכים לבניית הבית עליו חלמו. "איכות החיים כאן גבוהה, יש חיי קהילה מדהימים, תומכים ועשירים. לגדל ילדים בסביבה הזו, זה בעיני המקום הכי טוב שיש", אומרת כהן. "לדעתי, לא מדובר בצעד דרסטי כמו שאנשים חושבים לעצמם. אם הייתי צריכה לבחור שוב, הייתי בוחרת בדיוק באותו דבר".

 

חינוך עם חיבור לטבע

אילת להב-ביגר, מנהלת מחלקת חינוך ומתנ"ס ערבה, מציינת כי מערכת החינוך במועצה שמה לעצמה כדגל לאפשר לכל תלמיד לממש את היכולות שלו, למרות שהערבה בלב המדבר. "יש לנו מצד אחד תוכניות למצטיינים ומחוננים, בעיקר בתחום המדעים המתקדמים והטכנולוגיה, בשילוב עם חוקרים שפועלים בערבה בתחומים הקשורים לחקלאות מתקדמת, וגם בתחום האומניות, כמו מחול ומוזיקה. יש לנו גם אפשרות בחירה במסלול לימודים אנתרופוסופי, בתוך מסגרת בית הספר". לדבריה, המועצה גם נותנת מענה לילדים עם צרכים מיוחדים וחינוך מיוחד, אשר משולבים בכיתות ובקהילה. "זה ערך עליון עבורנו", אומרת להב-ביגר.

חיבור בין חינוך פורמלי לחינוך בלתי פורמלי (צילום: מחלקת חינוך ערבה) (צילום: מחלקת חינוך ערבה)
חיבור בין חינוך פורמלי לחינוך בלתי פורמלי(צילום: מחלקת חינוך ערבה)

בעקבות הריחוק הרב מערים ויישובים אחרים, מנסה המועצה מנסה לספק עולם מלא של תוכן לילדי האזור, לצד הלימודים בבית הספר. להב-ביגר מציינת כי "יש חיבור יפה מאוד בין חינוך פורמלי לחינוך בלתי פורמלי. גם בבתי הספר עצמם יש תכניות העשרה, ועם סיום הלימודים הילד צועד שני צעדים למתנ"ס, שם יש חוגים ופעילויות נוער. התלמידים לא לומדים בימי שישי, והם יכולים לבחור בין פעילויות העשרה מגוונות, בעיקר בתחומי מדע, אמנויות וטבע, לפי בחירתם, בימי שישי וגם במהלך החופשות".

  

פיתוח עסקית ותיירות - יש לערבה לאן לצמוח

בכובעה בתור מנהלת הפיתוח העסקי של המועצה, אומרת כהן כי בשנים האחרונות התפתחו לצד החקלאות עסקים ותחומים נוספים כמו תיירות, חינוך, מקצועות חופשיים, מחקר ופיתוח, ביולוגיה, ביוטכנולוגיה ורפואה. "אנחנו מתמקדים בתיירות, אנשים מחפשים תיירות מדברית, את השקט, ואנחנו רואים עלייה יפה. אנחנו מעודדים יוזמות פרטיות בתחום, הקמנו מרכז מבקרים בצומת חצבה בו אפשר לקבל סיור ולקבל מושג על מה שיש לערבה להציע והוא הפך גם למרכז מידע ומרכז הזמנות לתיירות באזור".

 

בנוסף, מספרת כהן כי בערבה עובדים על פרויקט חממת עסקים, עוגני תיירות במרחב כמו שיפוץ של פארק ספיר, סיוע לכפר אמנים בצוקים שפתוח לקהל כל יום שישי, שיתופי פעולה עם חבל איילות על מיתוג ושיווק משותף, ועוד. "לאחרונה הרמנו פרויקט בשם 'אוכלים בבית' - לקחנו 6 משפחות, העברנו להן הכשרה, וכיום הן מארחות מבקרים לארוחה אצלן בבית. הפרויקט הוקם על מנת להגדיל את ההיצע התיירותי של מסעדות, שכמעט ולא קיימות באזור, ולייצר מקור הכנסה נוסף למשפחות. היכולת לבקר אצל התושבים עצמם גם מספקת את האלמנט של המציצנות, משום שאנשים רבים רוצים להבין 'איך חיים פה בערבה', 'מה אתם עושים כאן'. הפרויקט נותן הצצה לחיים שלנו, מספק חוויית תוכן אמיתי שנדרש ונזקק פה".

 

"ברמה האישית", אומרת כהן לסיום, "אני מאוד מאמינה בערבה. אנחנו בקצה הקרחון של הפיתוח, גם ההתיישבותי וגם העסקי והתיירותי. עבור משפחה צעירה, שמחפשת רמת חיים גבוהה במחירים סבירים, יש כאן סיכוי לחיים מאושרים. ברוב המקרים מגלים גם שהמרחק הגיאוגרפי הוא לא מינוס, אלא פלוס גדול. החיים הם פשוט אחרים. שקטים יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות המשפחה
משפחת כהן
צילום: באדיבות המשפחה
מומלצים