שתף קטע נבחר

מחקר ענק: סיכון מוגבר לסרטן שד - כשיש במשפחה סרטן ערמונית

חוקרים מצאו כי במשפחות בהן ישנם קרובי משפחה שלקו בסרטן הערמונית, קיימת שכיחות גבוהה גם של סרטן השד. מומחה ישראלי: בכל מקרה של חולה סרטן יש לברר האם יש שכיחות של סרטן במשפחה

אם במשפחה שלך ישנו מקרה של סרטן הערמונית, כדאי לך לעקוב אחר גידולים בשד: חוקרים מאוניברסיטת דטרויט שבארצות הברית, מצאו כי במשפחות בהן קיים סיפור של סרטן הערמונית, קיים סיכון גבוה ללקות בסרטן שד. ממצאי המחקר רחב ההיקף פורסמו באחרונה בכתב העת Cancer.

 

עד כה לא היה ברור האם קיים קשר בין שתי המחלות. כדי לבדוק את הסוגיה הזו, סקרו מדעני אוניברסיטת דטרויט את נתוניהן של 78,171 נשים, בין השנים 1993 עד 2009. במהלך תקופת המחקר, לקו בסרטן השד 3,506 נשים.

 

החוקרים מצאו כי כאשר היה במשפחה קרוב מדרגה ראשונה (אב, אח או בן) שלקה בסרטן ערמונית, עלה הסיכון ללקות בסרטן שד ב-14 אחוז. אם במשפחה היו מקרי סרטן שד וסרטן הערמונית, קפץ הסיכון ללקות בסרטן שד ל-78%.

 

"קיים סיכון מוגבר ללקות בסרטן השד כאשר קיים סרטן ערמונית במשפחה הקרובה", סיכמה ד"ר ג'ניפר ביבה-דימר, ראש צוות החוקרים, "הסיכון מוגבר יותר, כאשר שתי המחלות קיימות במשפחה. למרות ששתי המחלות שונות ופוגעות במינים שונים, ייתכן ומחקרים בעתיד יראו כי הן מושפעות מאותה מוטציות גנטיות".

 

סרטן הערמונית. שכיחות גבוהה במשפחות חולים (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
סרטן הערמונית. שכיחות גבוהה במשפחות חולים
 

 

שינוי גנטי דומה בשתי המחלות

"השכיחות של סרטן גבוהה יותר במשפחות בהן קיימים מקרי סרטן", מסביר ד"ר וילי מרמשטיין, סגן מנהל המערך האונקולוגי בסורוקה, "השאלה הזו היא חלק בלתי נפרד מכל בדיקה ראשונית של חולה.

 

"הממצאים של המחקר החדש בהחלט מעניינים, והוא בוצע על מספר גדול מאוד של נבדקות. השאלה היא מדוע קיים קשר בין שתי המחלות. עכשיו יהיה צריך לחפש האם מדובר בשינוי גנטי דומה בשתי המחלות, או שאולי משהו במערכת ההורמונלית שמשתבש, וגורם למחלה אחת להתפרץ בנשים ולשנייה בגברים. כך או כך, כל מומלץ לכל אישה וגבר שבמשפחה מדרגה ראשונה קיים מקרה של סרטן, להיות מודעים לגוף, ולפנות לרופא בכל חשד".


מדי שנה מאובחנים 3,000 ישראלים כלוקים בסרטן הערמונית, ובסך הכל לוקים במחלה כ-22 אלף ישראלים. לרוב המחלה תוקפת בעשור השישי ואילך לחיים. סרטן השד מנגד, הוא אחת המחלות השכיחות בישראל ובעולם המערבי, ומידי שנה לוקות בו כ-4,000 ישראליות. תוחלת חייהן של הנשים עלתה משמעותית, בעקבות תוכניות הסקירה, האיבחון המוקדם והטיפולים המתקדמים.

 

צפו: בדיקת הדם הישראלית החדשה שמאבחנת סרטני שד וערמונית

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סרטן שד. קשר הורמונלי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים