שתף קטע נבחר

צפו: צעירה שסבלה מקול צווחני - נרפאה תוך דקות בטיפול חדשני

המטופלת הגיעה לבית החולים הדסה בירושלים כשהיא נתקפת בקול צפצפני שלא חלף במשך מספר שבועות. בטיפול חדש הצליחה קלינאית תקשורת להשיב לה את הקול המקורי

 

צפו: כך נשמעה הצעירה בקול הצווחני לפני הטיפול - ואחריו

 

זה קרה אחרי שתי דלקות גרון שתקפו את בת', בזו אחר זו: לפתע, הקול נעלם, ובמקומו הופיע קול צווחני. "הרגשתי נכה", היא מספקת, "זה היה נורא. לא יכולתי לדבר עם המשפחה שלי שבארצות הברית, והם היו מאוד מודאגים. בדברים הכי פשוטים של היום יום התקשיתי: טלפון לביטוח לאומי, תיאום של בדיקות אצל הרופאים. הכל הפך לסיוט".

 

בת', בת 26, סטודנטית מירושלים ועולה חדשה מארה"ב, הופנתה לסדרה של רופאים, קיבלה טיפולים ותרופות, אבל מאומה לא עזר: היא כמעט ולא יכולה הייתה להוציא קול, וכשעשתה זאת – אלה נשמעו כמו צווחות חלושות ובלתי ברורות.

 

לאחר 3 שבועות מפרוץ המחלה, היא הופנתה לד"ר טלי זמר לנדאו, מומחית לאף אוזן גרון ומנהלת השירות להפרעות קול ובליעה מהדסה עין כרם. ד"ר זמר לנדאו איבחנה שבת' סובלת מ"דיספוניה פונקציונלית", מצב נדיר שבו הקול נעלם או מתעוות.

 

טיפול חדשני וכמעט אינו מוכר בישראל

הטיפול בתופעה הוא באמצעות אימון דיבור אצל קלינאית תקשורת, המלמדת שוב כיצד להשתמש נכון במיתרי הקול. "החולים לא עושים זאת בצורה מודעת", מסבירה ד"ר זמר לנדאו, "קלינאית התקשורת מחזירה אותם להשתמש בדרך הנכונה במיתרי הקול, ואז הכל מסתדר בבת אחת".

 

בת' הופנתה לקלינאית תקשורת, ובתוך 20 דקות הבעיה שהייתה נמשכת עוד שבועות ואולי חודשים רבים – נעלמה כליל. "הייתי מאושרת באותו רגע", מספרת בת', "הדבר הראשון שעשיתי היה להתקשר לאימא שלי כמובן, שלא שמעה אותי שלושה שבועות".

 

"הטיפול בבעיה משלב טכניקה חדשה שכוללת מניפולציה של הגרון", מסבירה קלינאית התקשורת שרי לוטם מהמרכז הרפואי הדסה שטיפלה בצעירה, "מדובר בשינוי מיקום הגרון, הרפייתו ושחרור שרירים מכווצים וסחוסים שנצמדו זה לזה.

 

"הטכניקה הזו כמעט ואינה מוכרת בישראל, ממש כפי שגם הבעיה אינה מוכורת, וכתוצאה מכך אנחנו רואים פציינטים שעברו רופאים רבים, בדיקות מיותרות וטיפולים תרופתיים, מבלי שאף אחד מצליח לאבחן את הבעיה האמיתית או לטפל בה.

 

"המטופל עצמו מיואש, מתוסכל. רבים מאיתנו מתייחסים לקול בצורה טריוויאלית, קשה להבין עד כמה קשה לחיות בלי קול, או בקול שאיננו שלך. המבוכה, התסכול, העצבות וחוסר האונים הם אדירים".

 

תוך 20 דקות הקול הצווחני נעלם. בת' במהלך הטיפול ( ) ( )
תוך 20 דקות הקול הצווחני נעלם. בת' במהלך הטיפול

 

טיפול יחסית קל ומהיר לתופעה

"מגיעים אלינו חולים אחרי חודשים רבים ואפילו שנים שבהם הם מופנים לרופאים, מומחים, ומקבלים תרופות אנטיביוטיות, סטרואידים ומשאפים שאינם עוזרים", אומרת ד"ר זמר לנדאו, "מעטים מהמומחים מכירים את התופעה, והטיפול שלה יחסית קל ומהיר".

 

דיספוניה פונקציונלית היא מצב בו קיים שינוי באופן בו מופעלים מיתרי הקול. הוא מתרחש לאחר זיהום של דרכי הנשימה העליונות, הצטננות, דלקת במיתרי הקול, דלקת ריאות או לעתים בעקבות משבר נפשי שכולל קופליקט, מריבה עם בן הזוג או עם הבוס, או לאחר תקיפה מינית או אלימות אחרת.

 

"מיתרי הקול נראים תקינים לחלוטין בבדיקה אצל רופא אף אוזן גרון" מסבירה ד"ר זמר לנדאו, "אין עליהם שינוי אנטומי, גידולים או בצקת, והחולים סובלים תקופה ארוכה, בממוצע שלושה חודשים, עד שמגיעים לטיפול. חלק מהמטופלים אינם סוגרים היטב את מיתרי הקול, אחרים סוגרים אותם יותר מדי. והתוצאה היא אילמות, או קול גבוה, חנוק, או לחישה".

 

תופעת הדיספוניה הפונקציונלית אינה מאובחנת, משום שמעטים מרופאי אף אוזן וגרון מכירים אותה, מסבירה ד"ר זמר לנדאו. "כל צרידות מעל לשבועיים דורשת איבחון של אף אוזן גרון, ואם הוא לא מצא בעיה אנטומית במיתרי הקול, צריך לפנות למומחה אף אוזן גרון לרינגולוג המתמחה במיתרי הקול וידע כיצד ניתן לסייע ולפתור את הבעיה".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרול הצווחני תוקן תוך דקות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים