שתף קטע נבחר

חוקרים מצאו: מה קורה לנו במוח בזמן בלק אאוט?

מחקר חדש הצליח להתחקות אחר האיזור במוח הגורם לכם ל"קיפאון מחשבתי". מסתבר שמדובר באותו איזור שאחראי גם על עצירת התנועה בחולי פרקינסון. החוקרים: "ייתכן ובעתיד ניתן יהיה לטפל גם בסובלים מפוסט טראומה, דיכאון והפרעת קשב וריכוז"

זה תופס אתכם רגע לפני שאתם עומדים להגיב: בלק אאוט, אותו רגע של עצירה מחשבתית שמונעת מכם להמשיך את המשפט. עכשיו לראשונה מגלה מחקר חדש למה זה קורה, ואיזה חלק במוח אחראי לכך? המחקר החדש פורסם בגליון האחרון של כתב העת Nature Communications.

 

למה יש לנו בלק אאוט?

בלק-אאוט: למה זה קורה ועל מה זה יכול לבשר

כשהראש מתפוצץ ושום תרופה לא עוזרת

 

כן, כולנו נתקלים בתקרית הבלק אאוט בלי סוף. זה קורה בעיקר כשאתם עומדים לספר דבר מה, ומישהו או משהו מפריע לכם. אתם שוכחים מה רציתם לומר. "אירוע בלתי צפוי מוחק את מה שהיה במחשבתכם", אומר ד"ר אדם ארון, מדען מוח מאוניברסיטת קליפורניה בסן דיאגו, שעמד בראש צוות חוקרים שניסו להתחקות אחר התופעה.

 

צוות החוקרים גייס 22 מתנדבים שחבשו לראשם כובע מחובר לאלקטרודות ובמקביל אליהם צורפו לניסוי 7 חולי פרקינסון, כולם ביצעו מטלה מול מחשב תוך כדי הפרעה חיצונית בתהליך הריכוז והחשיבה.

 

ההפרעה בחשיבה גורמת להפרעה באיזור הקרוי "הגרעין הסאב תלמי ( ) ( )
ההפרעה בחשיבה גורמת להפרעה באיזור הקרוי "הגרעין הסאב תלמי

 

מערכת מוחית שמשפיעה גם על חולי פרקינסון וגם על אנשים בריאים

החוקרים הראו כי ההפרעה בחשיבה גורמת להפרעה באותה מערכת מוחית באיזור הקרוי "הגרעין הסאב תלמי", אותו איזור מוחי המעורב גם במחלת הפרקינסון. איזור זה, גורם במחלת הפרקינסון להפרעה ביכולת הריכוז, וגם בקושי להתחיל תנועה.

 

חולי פרקינסון מוצאים עצמם לעתים קרובות כשהם "קפואים", משום שמוחם אינו פוקד על הרגליים לזוז למשל.

 

באמצעות גירוי חשמלי עמוק, ישירות למוח באמצעות אלקטרודות, ניתן לתקן את ה"קצר החשמלי" באותו איזור במוח, ולשפר את הסימפטומים של חולי פרקינסון.

 

"מדובר במערכת מוחית אוניברסלית שמשפיעה גם על חולי פרקינסון, וגם על אנשים בריאים", הסבירו החוקרים, "ייתכן שבעתיד יהיה אפשר לטפל באנשים שסובלים מעצירה מחשבתית באמצעות גירוי אותה מערכת מוחית האחראית לכך".

 

לדברי החוקרים, עדיין נדרשים מחקרים רבים שיתחקו אחר המערכת הסאב תלמית הגורמת לעצירת התנועה אצל החולים, ולקיפאון המחשבתי אצל חולים ובריאים.

 

לדבריהם, לא מן הנמנע שבעתיד, על ידי טיפול באותו איזור מוחי, ניתן יהיה לסייע לטיפול גם בסובלים מפוסט טראומה, דיכאון ובלוקים בהפרעות קשב וריכוז, הסובלים גם כן מקיפאון מחשבתי וקושי בריכוז.

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה קורה לנו במוח בזמן בלקאאוט?
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים