שתף קטע נבחר

למה תחליפי החלב לא מספקים את מה שיש בחלב אם

ארגון הבריאות העולמי הכריז מלחמה חסרת תקדים בפורמולות לתינוקות וקרא לאסור על פרסומות לפורמולות והוספת תוויות אזהרה בדבר הסיכון שבאי הנקה. מה עושה את חלב האם לטוב ביותר עבור התינוק, כמה זמן אפשר לשמור חלב אם, איך יודעים שהתינוק שבע וכיצד משפיעה תזונת התינוק? מדריך

חלב האם הוא הטוב ביותר עבור התינוק: על כך מסכימים כולם, ותזכורת לכך הביא הערב (ב') ארגון הבריאות העולמי, שהכריז על מלחמה חסרת תקדים בפורמולות במטרה להגביר את שיעור ההנקה בעולם בעשר השנים הקרובות.

 

אז מה עושה את חלב האם למתאים כל כך עבור הרך הנולד, איך יודעים שהוא ינק מספיק, כיצד צריך לשמור את החלב במקפיא ואיך משפיעה תזונת האם על החלב?

 

מה כל כך מיוחד בחלב אם?

חלב אם הוא המזון המכיל את ההרכב המדויק הנחוץ לגדילת התינוק בחודשי החיים הראשונים, וגם אחר כך. הוא מכיל לא רק את אבות המזון, אלא גם ויטמינים, מינרלים, וחומצות שומן התורמות להתפתחות ולבניית תאי מערכת העצבים, והחיסון.

 

חלב האם נמצא גם כמפחית את הסיכון למוות בעריסה: תינוקות שינקו בחצי שנה הראשונה, היו בסיכון נמוך יותר לתמותה בשנתם. הנקה נמצאה גם כמפחיתה את הסיכון להשמנה בהמשך החיים ולמחלות הקשורות בהשמנה כמו סוכרת ולחץ דם גבוה.

 

מחקרים מצאו קשר ישיר בין תזונת חלב אם להתפתחות המוח: ילדים שגדלו על חלב אם הגיעו להישגים לימודיים גבוהים יותר. חלב האם נמצא במספר מחקרים גם כמפחית שכיחות של אסתמה, דלקות עור, סוכרת, צליאק, וייתכן גם כמפחית את הסיכון לסרטן הדם מסוג לוקמיה.

 

 ( ) ( )

 

מתי מתחילה הפרשת חלב האם?

בימים הראשונים לאחר הלידה מפרישה האם חלב בגוון צהבהב, בעל תכולה גבוהה של חלבונים ונוגדנים הנקרא קולוסטרום.

 

הפרשת הקולוסטרום מפסיקה כעבור 3 - 4 ימים לאחר הלידה, ובמקומו מתחילה האם להפריש חלב אם בגוון לבן, בעל תכולת שומנים וסוכרים (סוכר חלב - לקטוז) גבוהה. כמו כן מכיל חלב האם מינרלים שונים, כגון אבץ, סידן וזרחן, וכן ויטמינים דוגמת ויטמין C, ויטמין D וקבוצת הוויטמינים B.

 

מה ההבדל בין הרכב חלב אם לפורמולה?

חלב אם מכיל מעל מאה מרכיבים שתעשיית הפורמולות אינה מסוגלת לשכפל. כך למשל, חלב אם מלא בנוגדנים המגנים על התינוק מפני מחלות, ומסייעת לבניית מערכת החיסון. וישנם הבדלים נוספים:

 

הפורמולות עשירות יותר בחלבון בהשוואה לחלב אם, בעוד שהחלבון בחלב אם מתעכל טוב יותר בתינוקות.

 

חלב אם עשיר יותר בפחמימות מאשר פורמולות, ובעל כמות גבוהה יותר של הסוכר לקטוז המצוי בכמויות קטנות יותר בחלב פרה.

 

מינרלים כמו ברזל נמצאים בכמויות קטנות יותר בחלב אם מאשר בפורמולה. עם זאת, המינרלים בחלב אם נספגים טוב יותר בתינוק. הבדלים אלה, כך סבורים מומחים, גורמים לשינוי בגדילת אוכלוסיות החיידקים במעיים, והתוצאה היא יציאות קשות יותר בילדים הניזונים מפורמולה בהשוואה לאלה הניזונים מחלב אם.

 

הבדל בהרכב בין הפורומולה לבין חלב האם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הבדל בהרכב בין הפורומולה לבין חלב האם(צילום: shutterstock)

 

האם מותר לשמור חלב־אם במקרר ולכמה זמן?

חלב־אם מותר לשמור בטמפרטורת החדר עד ארבע שעות, במקרר עד יומיים, במקפיא עד שלושה חודשים ובמקפיא עמוק (דיפ־פריז) עד שישה חודשים. יש להימנע מאחסון חלב־אם בדלת המקרר החשופה לטמפרטורת החדר.

 

איך יודעים שחלב האם התקלקל?

קשה להשיב על כך, אבל לחלב מקולקל יש פעמים רבות ריח חמצמץ. בכל אופן, אם נשמרים תנאי האחסון, לא צריכה להיות בעיה. אם הייתה הפסקת חשמל ארוכה, החלב הפשיר בפריזר או שקיים חוסר ודאות לגבי טיב האחסון – עדיף לשפוך את החלב.

 

איך צריך לאחסן חלב אם מחוץ לבית?

אם יוצאים לנסיעה ארוכה, כדאי להצטייד בצידנית עם קרחונים ולהניח ביניהם את בקבוק החלב. חלב שהוקפא ניתן לשמור כך במשך 24 שעות. אם החלב היה במקרר, ניתן לשמור אותו בעזרת קרחונים בטמפרטורה של כ־4 מעלות (כמו במקרר) עד 24 שעות. לנסיעות ארוכות יותר תמיד מומלץ לנסוע עם משאבה.

 

באיזה כלי צריך לשמור חלב אם?

רצוי בכלי עשוי זכוכית אטומה ככל האפשר, כיוון שבפלסטיק עדיין לא ברור אם יש חומרים מזיקים. ניתן להשתמש גם בשקיות מיוחדות לשמירת חלב־אם. לפני השימוש יש לנער קלות את החלב למשך כמה שניות כדי לוודא ערבוב של כלל המרכיבים.

 

לאיזו טמפרטורה צריך לחמם פורמולות וחלב אם?

החלב צריך להיות בטמפרטורה פושרת של כ־37 מעלות. חימום חלב לתינוק נעשה בהנחת הבקבוק בכלי מים חמים או בכלי מיוחד המחובר לחשמל. אין לחמם בקבוקים במיקרוגל כיוון שהוא הורס חומרים חיוניים בחלב ומפזר את החום בצורה שאינה אחידה.

 

לפני שאתם מגישים את החלב לתינוק הקפידו תמיד לטפטף מעט ממנו על גב כף היד שלכם כדי לוודא שהטמפרטורה מתאימה.

 

איך יודעים שהתינוק ינק מספיק?

הסימנים להנקה נכונה ומספיקה אצל התינוק הם עלייה תקינה במשקל, יציאות תקינות (לפחות שישה חיתולים רטובים ביממה בששת השבועות הראשונים), תינוק רגוע לאחר ההנקה והתפתחות תקינה. תינוק בריא מפסיק לינוק כשהוא שבע, בעיקר בשבועות הראשונים לחייו, אז הוא נרדם או עוזב את השד.

 

אם התינוק אינו עולה במשקל באופן תקין על פי עקומות הגדילה בטיפת חלב, סובל מעיכוב התפתחותי, בוכה בזמן ההנקה או אחריה, מתנשם, אינו עוזב את השד או סובל מהקאות, משלשולים או מפריחות – כדאי לשקול מתן תוספת או החלפת התזונה ובירור רפואי.

 

כמה זמן צריכה להימשך כל הנקה?

בששת השבועות הראשונים לחיי התינוק כל הנקה נמשכת בין 20 ל־40 דקות. בהמשך, ככל שהתינוק גדל, כמה דקות מספיקות לו.

 

איך יודעים באיזה שד כדאי להניק?

ההמלצה היא להניק משני השדיים בכל הנקה.

 

האם צריך להעיר את התינוק להנקה?

תינוק רגוע לאחר הנקה העולה במשקל, מתפתח יפה ונותן יציאות תקינות אינו זקוק להערה להנקה. גם לתינוק עשויות להיות תנודות בזמני ההנקה הנוחים לו, וכך עשויות להיות כמה הנקות ברצף במרווחים של שעה וחצי עד שעתיים ובהמשך כמה הנקות במרווחים גדולים יותר.

 

נוסחה כללית קובעת כי מספר ההנקות בששת השבועות הראשונים לחיי התינוק הוא כשמונה ביממה. בהמשך, סביב גיל ארבעה חודשים, ארבע הנקות ביממה עשויות להספיק.

 

איך שומרים על השד?

אם את מיניקה, הקפידי להתקלח עם סבון נוזלי. אסור שסבון יישאר על הפטמה כיוון שהוא מייבש וגורם להיווצרות פצעים בזמן ההנקה. את הפטמה הרטובה לאחר המקלחת יש להספיג ולא לשפשף במגבת.

 

כדאי לוותר על חזייה בתקופת ההנקה, ככל האפשר, שכן האוויר מרפא פטמות פצועות. לאחר ההנקה תוכלי למרוח מעט חלב־אם על הפטמות כדי לשמור עליהן ולסייע לריפוין. דם מהשד, כאב קשה באזור השד, אדמומיות, חום גבוה – כל אלה הם סימנים המצריכים התייעצות עם אחות טיפת חלב, עם יועצת הנקה או עם רופאת נשים.

 

למי אסור להניק?

לנשים הסובלות ממורסה (אבצס) או מפצע בשד הקרוב לאזור ההילה והפטמה, לנשים הנוטלות תרופות פסיכיאטריות מסוימות, לנשים הצורכות סמים ואלכוהול וכן לאם נשאית HIV או הפטיטיס B.

 

איזו תזונה חשובה לאם מיניקה?

מיתוסים רבים נקשרו לתזונת האם המיניקה, כיוון שמדי פעם בהחלט מתברר שתינוק מסוים מגיב ברגישות יתר למזון כלשהו שאמו אכלה.

 

ככלל אין המלצה גורפת להימנע ממאכלים מסוימים בתקופת ההנקה, אבל אם את בכל זאת משוכנעת שמזון מסוים שאכלת גורם לאי־שקט אצל התינוק, נסי להימנע ממנו למשך תקופה ולבחון אם יש שינוי בתגובות התינוק. בכל מקרה מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת ועל שתייה מספיקה.

 

מדוע מרגישים צמאון ורעב לאחר הנקה?

ההורמון אוקסיטוצין האחראי על שחרור החלב מהשד גורם לעיתים לתחושת צימאון ורעב. גם הקלוריות הנדרשות לייצור חלב־אם (כ־500 קלוריות ביממה) עלולות להגביר את תחושת הרעב.

 

עם זאת, אין פירוש הדבר שצריך לטרוף בזמן ההנקה. מומלץ להקפיד על תפריט מאוזן ועל שתייה מרובה. רוב הנשים המקפידות על תזונה נבונה בחודשי ההנקה אף יורדות במשקל באופן מתון ועקבי וחוזרות מהר יותר למשקל שלהן לפני ההריון יחסית לאמהות שאינן מיניקות.

 

האם מותר להמשיך להניק תינוקות הסובלים מצהבת של הנקה?

אצל חלק מהתינוקות קיימת פעילות המעכבת קשירה של הפיגמנט בילירובין במרה בעקבות הנקת חלב־אם, והתוצאה היא צהבת. ההמלצה כיום היא לא להפסיק להניק. ככל שהתינוק יצרוך יותר חלב־אם, כך הוא יפריש את הבילירובין באמצעות הצואה. במרבית הפעמים הצהבת הזו חולפת מאליה בתוך ימים ספורים.

 

צפו בקמפיין משהב"ר לעידוד הנקה

 

 

 

 

האם מותר להניק כשלאם יש חום?

חום כשלעצמו, וגם תרופות להורדת חום, אינם מונעים הנקה. אם האם חולה מאוד וזקוקה למנוחה, מומלץ לשאוב חלב־אם ולהסתייע בבני משפחה אחרים להזנת התינוק. אם האם משתעלת, יש להשתמש במסכת פנים בזמן ההנקה ולהקפיד על היגיינה מרובה כדי למנוע את הדבקת התינוק. בכל מקרה של ספק יש להיוועץ ברופא ילדים.

 

האם מותר לשלב פורמולות בהנקה?

שילוב פורמולות בעת הנקה מותר, אך הוא כרוך בסיכון שהתינוק יתבלבל, שכן בעוד שהנקה משד דורשת מציצה ופעולה של הלשון, יניקה מבקבוק אינה דורשת כל פעילות של הלשון.

 

התוצאה עלולה להיות שהתינוק יעדיף יותר ויותר את הבקבוק על פני השד, וגם כשיינק מהשד הוא עלול לגרום לאם כאבים בשד, פצעים וחוסר אספקת חלב מספקת. בכל מקרה של בעיה בהנקה מומלץ להיוועץ באחות או ביועצת הנקה בטיפת חלב.

 

האם יש דרך להגביר את ייצור החלב בשד?

ישנן סיבות רבות הגורמות לאספקת חלב לא מספקת, ביניהן לחץ נפשי של האם, חוסר שעות שינה, מיעוט רקמת שד המייצרת חלב, בעיה במבנה הפה של התינוק או בעיה בחיבור התינוק אל השד. בכל מקרה יש להיעזר ביועצת הנקה. במקרה הצורך ייתכן שהרופא יחליט על מתן תרופה המגבירה את ייצור החלב בשד.

 

עד איזה גיל מומלץ להניק?

הנחיות ארגון הבריאות העולמי ומשרד הבריאות הישראלי ממליצות על הנקה במשך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק. מגיל חצי שנה מומלץ להמשיך להניק עד גיל שנתיים או יותר, בשילוב מוצקים.

 

מדוע נשים שלא מעוניינות להניק לא צריכות להרגיש אשמה?

חלב אם כאמור, הוא המזון הטוב ביותר לתינוק וזו איננה קלישאה. עולם המדע טרם הצליח לחקות את המרכיבים הרבים הטמונים בחלב אם. עם זאת, ההחלטה להניק או לא היא של האם.

 

ארגוני הבריאות והמומחים ברחבי העולם – בהם גם נשים שהניקו או לא, מדגישים שוב ושוב את היתרונות העצומים של הזנת התינוק בחלב אם על פני תחליפי חלב. אבל אין פירושו של מתן תחליף חלב – הורות גרועה.

 

חשוב לא פחות שתמשיכו להיות הורים דואגים, מסורים, שתדאגו להנהיג את ילדכם, להוביל אותו להגשמה עצמית, לעודד אותו להישגים ובעיקר שתהיו הורים מאושרים לילד מאושר. 

 

 

הכותב הוא רופא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם הנקה היא המזון הטוב ביותר לתינוק?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים