שתף קטע נבחר

מנגל אמריקאי בניחוח ישראלי

יום העצמאות הוא חג של גאווה בהרבה דברים, אבל תודו שהוא בעיקר חג של אוכל ישראלי. מומחי אוכל ישראלים בניו יורק מספרים על העצמאות שלהם

כן, יום העצמאות זה פטישים, ספריי קצף, מופעים שווים וצפיפות בפארקים, אבל מה שאנחנו באמת חוגגים, הלכה למעשה, זה את האוכל הישראלי. כבר לא מעט שנים שביום העצמאות לא רק מנפנפים בשרים בכל צומת, אלא נהנים מהאיכות והגיוון של הישן והחדש בקולינריה המתפתחת.

 

רוג'ר שרמן יחגוג כנראה בפעם הראשונה את יום העצמאות של המטבח הישראלי. בינואר האחרון הוא פרסם את סרטו In search of Israeli cuisine, עליו עבד בחמש השנים האחרונות. "נגררתי לפני 5 שנים כצלם אוכל לסיור עיתונאי בישראל", הוא מספר. "אם הבחירה הייתה בידי הייתי רוצה לבקר בפריז. מי חשב על קולינאריה בישראל? כמו רבים, היה לי ידע שגוי על ישראל. אנחנו שומעים על הקונפליקט בעיקר ולא ידעתי שיש דברים אחרים. ביום הראשון בישראל הוזמנו לארוחת שבת אצל גיל חובב. הארוחה הייתה מפתיעה ומדהימה. גיליתי שבישראל יש בערך 150 סוגים שונים של מטבחים ומאחלים מסורתיים. אחרי הארוחה הלכתי למלון, רציתי לנוח. פתחתי את הוילון ואני רואה מסיבה על החוף. עד אז חשבתי שבשבת כולם מתפללים. יש אינפורמציה שגויה בעולם על מה זה ישראל".

 

שרמן לקח את מייקל סלונוב, ישראלי אמריקאי, שף מסעדת 'זהב' בפילדלפיה וביחד הם נסעו לצלם מסע קולינארי בישראל. "בסרט מבינים שזה פורטרט של ישראלים, לא רק אוכל. מה שלא יודעים זה שאני מספר את הסיפור של ישראל דרך האוכל. אני מתאר כמה קשה היה בהתחלה, אנשים מדברים על המקומות שמהם הגיעו, את הקושי להקים מדינה, הכל משולב בתרבות המקומית וזו שהם הביאו איתם. רואים דרך האוכל את המסע. ישראל היום מדינה מודרנית והשינויים באוכל אפשר לראות את השינויים הענקיים שנעשו”.

 

שרמן, שסרטו יוקרן גם ביום העצמאות, ייצא בקרוב למסע הרצאות מטעם הקונסוליה הישראלית ויציג את ישראל דרך הטעמים שלה. כשאנחנו שואלים לאיזה אוכל ישראלי הוא הכי מתגעגע, הוא מתלבט. "בישראל, מה שאכלתי באותו היום, היה האהוב עליי. תפוז ורימון, חומוס, אוכל מסורתי, אפילו השקשוקה, הכל היה מדהים".

 

לכבוד חגיגות העצמאות איתרנו כמה ישראלים שמביאים עד אלינו את אותם טעמים מוכרים בגרסא אמריקאית ומציעים גם הם, מנות ייחודיות לחגיגה ישראלית באמריקה.

 

ניחוחות מישראל

ליאור לב-סרקרז כבר שנים ארוכות מעבד את הזכרונות מהילדות בקיבוץ דן לטעמים חדשים שהפכו חביבים על הניו יורקרים. "אני לא מגיע ממשפחה עם מסורת של בישול. התחלתי לבשל בבית כי אמא שלי עבדה המון שעות. באותם ימים המצב הקולינארי הארץ היה מעניין כמו חומוס תלמה בקופסא. רציתי בכלל לכתוב מוזיקה וזה לא קרה. הכל התגלגל למקום הנכון. כשהבנתי שאוכל מעניין אותי עברתי לליון ללמוד ולחיות שם. ב-2002 הגעתי לכאן לעבוד אצל אצל דניאל בולי.

 

העבודה בבישול מאוד תובענית והחלטתי להשתמש בכל הידע והניסיון שלי ולפתוח מקום ייחודי שיעניק את הטעם המוכר לנו והייחודי לכל מיני בישולים מקומיים".

אחרי כמה שנים של עבודה מהבית, ניסוי ותהייה במקביל לעבודה במסעדה, הוא פתח את La Boîte בשדרה ה-11. "במקום שפתחתי אני מתמקד בשני דברים. כל חצי שנה אנחנו מציעים 5 סוגי עודיות חדשים שמגיעים בקופסאות שמעוצבות בהתאם לעבודות האמנות שמתחלפות על קירות החנות בתדירות הזו. ובמקביל, בבסיס העשייה שלי, אני מציע תבלינים בתערובות מיוחדות שאני פיתחתי לאורך 10 שנים. אנחנו מציעים מתכונים והצעות לשימוש התערובות אבל כל אחת מהן מתאימה לכל שימוש.

 

 

ליאור פיתח עד היום למעלה מ-60 תערובות שמושפעות, להגדרתו, ממקומות, בעיקר מהמקום שממנו הוא מגיע, ישראל. "יש תערובת שנקראת גליל או מוסא על שם אבא שלי משה. יש תערובת שנקרת איילה, שבאזי ע"ש שלום שבאזי שזו אבקת סחוג. אלו טעמים שאמריקאים אוהבים מאוד. האישיות שלי והישראליות שלי מתבטאת בטעמים ובריחות והרעיון הוא לעודד אותם להשתמש בזה בשילוב של מה שיש כאן. לא צריך לשנות את אופי הבישול אבל אפשר לתת את הטעם הישראלי המוכר בכל נגיעה".

לכבוד יום העצמאות לליאור יש המלצות משלו. "אני בוחר מתכון עם שבאזי כי הוא פשוט להכנה מראש כאן, וגם לא תלוי מזג אוויר. אותי זה לוקח לזיכרון מישראל. העובדה שאנשים היום יודעים מה זה הטעם הזה בארה”ב זה הישג ישראלי”.

 

אחלה חומוס

"כל אחד שאני רואה כאן, ושומע שהעסק המשפחתי שלנו הוא 'מפגש הסטייק' התל אביבי, אומר לי שזה הטעם שמזכיר לו את הבית", מספר אוהד פישרמן. רק בשבוע שעבר הוקדשה לסיפורו ולחומוס שהביא איתו היישר מהמפגש הישראלי המפורסם כתבה ב'ניו יורק פוסט'. "החומוס זוכה כאן להצלחה שעד עכשיו קשה לי להאמין כמה היא גדולה. רק אחרי הכתבה", הוא מוסיף, "המכירות הוכפלו".

 

פישרמן הגיע לניו יורק לפני ארבע שנים והדבר האחרון שתיכנן היה למכור חומוס. "תמיד רציתי לגור באמריקה. במבצע עופרת יצוקה הטיל שהגיע לתל אביב עבר ממש לידי בחוף הים וזה היה הרגע שהחלטתי לעבור". הוא הגיע לניו יורק כשעיניו נשואות לשוק הנדל"ן, הו הוא עובד גם היום. "הכל התחיל לפני שנתיים בשלג של דצמבר. היינו תקועים בבית והחלטתי לנסות ולעשות את החומוס של המפגש".

 

ממפגש הסטייק לתפוח הגדול. חומוס ג'ונאם (צילום: אשר קשר) (צילום: אשר קשר)
ממפגש הסטייק לתפוח הגדול. חומוס ג'ונאם(צילום: אשר קשר)

 

אוהד גילה שהוא יכול לייבא את החומרים למתכון הסודי מישראל, קנה מיקסר קטן וכל פעם שהכין את החומוס, כאילו חזר הביתה. "את התמונה של החומוס העליתי לסנאפ צ'ט וחברים הזמינו עוד ועוד ומשלב מסוים התעקשו לשלם כדי שלא אפסיק. "אמרו לי שזה מה שיעשה אותי מיליונר".

 

מהארץ אביו שמח שהחומוס זוכה כאן להצלחה. "אבא שלי תמיד חשב שצריך להביא את החומוס של המפגש לאמריקאים. הוא רצה שאני אפתח חומוסיה אבל אמרתי שבינתיים אתרכז במכירה לסופרמרקט. זה גם מוצר ייחודי כאן, כי אין בו שמן וחומרים משמרים".

 

את השם המקורי בחר אוהד לשנות. "קראתי לחומוס ג'ונאם, כי המשמעות שלו חיובית, ומסדיקות שעשיתי ראיתי שהשם קליט. עכשיו אנחנו מתפתחים לאט לאט, ובקרוב נציע סלטים נוספים מהמפגש. בינתיים אפשר לרכוש את החומוס בסופר 'הולילנד' שברחוב סנט מרקס באיסט ווילג', ובאתר koshervalet.com באינטרנט”.

לכבוד יום העצמאות, מציע פישרמן להתחמש בחומוס ועליו לפזר פטריות מטוגנות. "זו מנה ישראלית קלאסית קלה כל כך להכנה. מטגנים 3 בצלים, אחרי השחמה מוסיפים פטריות שמפיניון עם מלח פלפל ונגיעה של סויה וזהו. טעם ישראלי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חומוס ישראלי בניו יורק
צילום: shutterstock
מומלצים