שתף קטע נבחר

מקובה לישראל: המאמה היהודייה עושה היסטוריה

"אחרי הפיוס בין קובה לארה"ב - כל הקהילה היהודית בקובה מייחלת לחידוש היחסים הדיפלומטים עם ישראל": הדוברות הן עשר אמהות נרגשות, שהגיעו לישראל במשלחת היסטורית היישר מקובה. "להיות פה זה מדהים. כמו חלום!" הן אומרות, ומספרות על החיים בקהילה הקטנטנה והמבודדת, שאפילו רב אין בה

"לרוב העם הקובני אין עדיין גישה חופשית למידע ולאינטרנט, ובכל מה שקשור למדינת ישראל הם ניזונים בעיקר ממה שהממשלה מחליטה ללמד אותם, והממשלה הקובנית, לצערי, איננה פרו-ישראלית במיוחד". האמהות מקובה בירושלים (צילום: אבירם וולדמן) (צילום: אבירם וולדמן)
"לרוב העם הקובני אין עדיין גישה חופשית למידע ולאינטרנט, ובכל מה שקשור למדינת ישראל הם ניזונים בעיקר ממה שהממשלה מחליטה ללמד אותם, והממשלה הקובנית, לצערי, איננה פרו-ישראלית במיוחד". האמהות מקובה בירושלים(צילום: אבירם וולדמן)

 

בואנה ויסטה ישראל: לראשונה מבקרת בארץ משלחת של עשר אמהות יהודיות מקובה. "אחרי הפיוס בין קובה לארה"ב – כל הקהילה היהודית בקובה מייחלת לחידוש היחסים הדיפלומטים עם ישראל", הן אומרות.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

"לעם ולממשלה בקובה יש יחסים נהדרים עם הקהילה היהודית המקומית, ופידל קסטרו היה נוהג להשתתף בהרבה טקסים יהודיים של הקהילה", מספרת מרלן פרננדז בורוטו (45), עורכת דין מהוואנה שקובה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

הבשר הכשר יקר לכם? מהומות הכשרות של יהודי ניו-יורק

 

"לצערי, לרוב העם הקובני אין עדיין גישה חופשית למידע ולאינטרנט, ובכל מה שקשור למדינת ישראל הם ניזונים בעיקר ממה שהממשלה מחליטה ללמד אותם", היא מוסיפה, "והממשלה הקובנית, לצערי, איננה פרו-ישראלית במיוחד".

 

"נס שסוף-סוף מתגשם"

בשבוע שעבר, ערב יום העצמאות, היא נחתה בישראל בפעם

הראשונה עם משלחת ענק של 800 אימהות יהודיות, שהגיעו מ-10 מדינות ברחבי העולם. היא עצמה אם לארבעה, ואחת מעשר אמהות יהודיות המהוות משלחת היסטורית מקובה.

 

החבורה התוססת (בין היתר מארה"ב, אוסטרליה, ארגנטינה, קנדה, צ'ילה, גרמניה, מקסיקו, פנמה ודרום-אפריקה) מבקרת בימים אלה בארץ במסגרת של מסע העצמה נשי בן תשעה ימים, שזכה לכינוי העממי "תגלית לאמהות" - חלק מפרויקט משותף של ארגון (JWRP (Jewish women's renaissance project ממרילנד, ארה"ב, ומשרד התפוצות בראשות השר נפתלי בנט. הפרויקט נולד מתוך הכרה במעמדן הייחודי של האמהות היהודיות בקרב המשפחות והקהילות שלהן במדינות המוצא.

 

"להגיע לישראל בפעם הראשונה, ולהתחבר לשורשים שלנו - זה נס שסוף-סוף התגשם", אמרה תמרה קלי מרטינו זאגואלוו מהוואנה, חברה נוספת במשלחת הקובנית.

 

"להיות פה זה מדהים. כמו חלום! מבחינה רוחנית זה משלים את הזהות היהודית שלי. המשפחה שלי כל כך גאה בי. אני מודה לקדוש ברוך-הוא ולכל האנשים שעשו את הפרויקט הזה אפשרי", הוסיפה אילאנה קאריו צ'אבס, משתתפת אחרת מהוואנה.

 

"חתונות קבוצתיות כשהרב מגיע לביקור"

בקובה חיים כיום כ-1,500 יהודים, רובם המוחלט בבירה, הוואנה. יש בה חמישה בתי כנסת, שלושה מהם בהוואנה - ויש גם בתי תפילה קטנים ברחבי המדינה.

 

"החל משנת 1992 יש לנו רב חיצוני מצ'ילה שמגיע אחת לחודש לביקור, ובכל פעם שהוא מגיע - אנחנו עושים חתונות קבוצתיות באותו הערב" (צילום: מיכאל אלוורז פרייר) (צילום: מיכאל אלוורז פרייר)
"החל משנת 1992 יש לנו רב חיצוני מצ'ילה שמגיע אחת לחודש לביקור, ובכל פעם שהוא מגיע - אנחנו עושים חתונות קבוצתיות באותו הערב"(צילום: מיכאל אלוורז פרייר)

 

"החיים שלנו כיהודים לא שונים מהחיים של כל אדם אחר בקובה, רק שאנחנו מאוחדים כקהילה, והקשר בין החברים הוא מאוד חזק". הנשים מתארות מגוון של פעילויות קהילתיות: חוג ריקודי הורה, בית ספר של יום ראשון לדור הצעיר והמבוגר, ופעילות בתנועת הנוער מכבי לצעירים.

 

פרננדז בורוטו מוסיפה כי "אנחנו גם מקיימים חתונות יהודיות בקהילה, אבל אין לנו רב רשמי קבוע בקובה. החל משנת 1992 יש לנו רב חיצוני מצ'ילה שמגיע אחת לחודש לביקור, ובכל פעם שהוא מגיע - אנחנו עושים חתונות קבוצתיות באותו הערב".

 

"המסע הביתה רק מתחיל"

בין המשתתפות במשלחת גם ליסטה לואיס (42), נשואה פלוס 2. היא מיקרוביולוגית מהוואנה, ומתפללת כדבריה "שהפיוס בין ארה"ב לקובה יסלול כעת את הדרך להתחלת קשרים דיפלומטיים בין קובה לישראל. כל הקהילה מייחלת לזה".

 

המסעות של האמהות ברחבי ישראל - מצפונה ועד דרומה -

כוללים חוויות והתנסויות המלמדות על ההיסטוריה והמורשת היהודית, בדגש על ישראל המודרנית. במסעות לוקחות חלק גם אמהות ישראליות הזוכות לקיים מפגשים ייחודיים ומעוררי השראה עם המשתתפות.

 

"אין מספיק מילים לתאר את העוצמה של 800 אמהות יהודיות מרחבי העולם, שמתאספות תחת קורת גג אחת ונותנות ביטוי לכל האנרגיות, ההשראה וחוכמת החיים שהן נושאות עמן", אמרה הרבנית לורי פלטניק, מייסדת JRWP. "אנחנו תמיד אומרים שהיום האחרון בחוויה של האמהות בישראל, הוא גם היום הראשון של המסע שלהן, ואנחנו מאמינים שהן יחזרו למשפחותיהן במדינות המוצא עם תחושת מחויבות עמוקה יותר לישראל, לערכים היהודיים ולחיזוק הקהילה שלהן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל אלוורז פרייר
"זה משלים את הזהות היהודית שלי"
צילום: מיכאל אלוורז פרייר
צילום אלי אטקין
האישה שמאחורי המפעל: הרבנית לורי פלטקין
צילום אלי אטקין
מומלצים