שתף קטע נבחר

שקט וקטלני: חצי מהעוברים התקף לב – לא יודעים זאת

התקף לב בלי סימנים: מחקר חדש מגלה כי שבמחצית מהתקפי הלב אין כלל תסמינים, והחולים כלל אינם יודעים שעברו אוטם בשריר הלב. עוד הראה המחקר כי בעוד שהתקפי הלב השקטים שכיחים יותר אצל גברים, הם קטלניים יותר בקרב נשים

לא מרגישים שזה קורה להם: כמחצית מהתקפי הלב מתפתחים ללא כל סימפטומים, אף שחלקם קטלניים באותה מידה. כך מגלה מחקר שפורסם בגיליון האחרון של כתב העת Circulation.

 

הממצאים הראו עוד, כי בעוד שהתקפי הלב השקטים שכיחים יותר אצל גברים, הם דווקא קטלניים יותר בקרב נשים.

 

במחקר הנוכחי החוקרים אספו נתונים ממעל 9,500 מבוגרים בגיל העמידה, החל משנת 1987. המחקר נערך על ידי מכון הלב הריאות והדם האמריקני. במהלך תקופה של תשע שנים, 317 אנשים לקו בהתקף לב שקט ו-386 סבלו מהתקף לב עם סימפטומים.

 

קיראו עוד על התקפי לב

התקף לב: איך לזהות שזה קורה - ומה הטיפול

נתון מדאיג: 10% מהישראלים שלקו בהתקף לב - מתים תוך שנה

התקף לב: האם הוא קטלני יותר עבור נשים?

 

כמחצית מהתקפי הלב - הם שקטים

הממצאים הראו כי התקפי הלב ה"שקטים" מתרחשים אצל 45% מכל אירועי התקפי הלב. בנוסף, מצאו החוקרים כי התקפי הלב השקטים מעלים את סיכון התמותה פי 3, בהשוואה להתקפי לב רגילים.

 

החוקרים מצאו עוד, שאף שהתקפי לב שקטים לרוב שכיחים יותר אצל גברים, אצל הנשים הם קטלניים יותר וגורמים ליותר מקרי תמותה. החוקרים אמרו כי ממצאי המחקר הזה מעידים על חשיבות הטיפול השונה שצריכה להינתן לגברים ולנשים, לאור ההיארעות השונה של סימני התקפי הלב.

 

"התקפי הלב השקטים גרועים כמו התקפי לב קלאסיים", אמר ד"ר אלסאייד סולימן, ראש מרכז המחקר האפידמיולוגי קרדיולוגי במרכז הרפואי פורסט בפטיסט בצפון קרוליינה, שהיה גם העורך הראשי של המחקר.

 

"בגלל שמטופלים אינם יודעים שהם חווים התקף לב שקט, הם אינם מקבלים את הטיפול בזמן שנועד למנוע התקף לב נוסף", הוסיף סולימן.

 

התקפי לב מתרחשים כאשר כלי דם נושאים חמצן דרך כלי דם החסום ברובד טרשתי המכיל בין היתר תאי דלקת, מרבצי סידן ושומן. הדם המחומצן אינו מצליח להגיע לאותו איזור מיועד בלב, והתוצאה היא נמק של תאי הלב שלא הוזנו בחמצן. נמק זה הוא התקף הלב המוכר.

 

אנשים נוטים לשייך התקף לב לתסמינים הקלאסיים שכוללים כאב בחזה, קוצר נשימה וסחרחורת. במקרה של התקפי לב שקטים, שריר הלב ניזוק או עובר נמק גם כאשר אין כלל סימפטומים, או שהתסמינים כה עדינים שהאדם אינו מזהה שמשהו אינו כשורה.

 

במרבית המקרים, מתגלה התקף הלב השקט במקרה בזמן בדיקות שגרתיות או בטעות, כאשר האיש נבדק בשל ממצא אחר לחלוטין. אז מתברר שכבר מאוחר מדי, ונוצר נזק נרחב לשריר הלב שלעולם לא יחזור לקדמותו.

 

 

התקף לב שקט. שכיח בגברים, קטלני בנשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התקף לב שקט. שכיח בגברים, קטלני בנשים

 

ישראל: כ-3,000 מתים מדי שנה בבית מהתקפי לב

כ-3000 ישראלים מתים מדי שנה בביתם מהתקף לב, משום שהם או בני משפחתם התעלמו מהסימנים המוקדמים, ובהם כאבים בחזה. לו היו מגיעים לבית החולים לקבלת טיפול, ניתן היה להציל חלק גדול מהם.

 

עם זאת, שיעור התמותה אצל אלה שהגיעו לבית חולים הוא בין הנמוכים בעולם. כך עולה מנתונים שאסף האיגוד הקרדיולוגי בישראל מ-25 בתי חולים. מדי שנה מטופלים בבתי החולים בישראל כ-10,000 ישראלים שלקו בהתקף לב. מבין אלה, שיעור התמותה נע בין 5 עד 7 אחוז.

 

אלה המצויים בסיכון גבוה ללקות בהתקף לב הם אלה הסובלים מהשמנת יתר, מעשנים, חולי סוכרת, יתר לחץ דם, וכאלה שבמשפחתם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם.

 

כל אלה צריכים להיות במעקב רפואי, לעבור בדיקה שגרתית אצל רופא המשפחה אחת לשנה ולשים לב במיוחד לסימנים המקדימים הדורשים בדיקה רפואית דחופה. ואלה הם: לחץ בחזה המקרין (או לא) לכתפיים, לצוואר או לזרוע שמאל. הלחץ מסוכן במיוחד אם הוא מופיע גם במנוחה. אל הלחץ עשויים להתלוות גם זיעה קרה וקשיי נשימה.

 

אבחון מוקדם של התקפי לב

כדי לאבחן התקף לב, יש צורך בשניים מתוך שלושת הממצאים הרפואיים הבאים: סימנים מקדימים דוגמת אלה לעיל (לרוב לחץ בחזה), סימנים מתאימים בתרשים האק"ג, והקביעה הנחרצת: בדיקת אנזימים בדם. בבדיקה זו נמדדת רמתם של אנזימים המשתחררים לזרם הדם בזמן פציעה של שריר הלב כפי שמתרחש בעת התקף לב.

 

אנזימים אלה הקרויים CPK וטרופונין עולים לערכים גבוהים במיוחד בשיאו של התקף הלב ונשארים גבוהים זמן קצר לאחר האירוע. במקרה כזה, מובהל החולה בדרך כלל לצנתור. בפעולה זו מוחדר צנתר דרך המפשעה, ומאפשר לרופאים לבדוק את קוטר כלי הדם הכליליים המזינים את שריר הלב, ואף להרחיב כלי דם שנחסם.

 

זיהוי מוקדם של התקפי לב:

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התקף לב. חצי מהאנשים לא יודעים שזה קרה להם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים