שתף קטע נבחר

"עד שלא ישחררו קרקעות המצב לא ישתנה"

גורמי מקצוע בשוק הנדל"ן מתייחסים לנתוני השמאי הממשלתי לפיהם מחירי הדירות בשנה החולפת זינקו ב-8%, ומותחים ביקורת על התנהלות הממשלה: "הבעיה בשוק הייתה ונשארה - פער גדול מדי בין הביקוש להיצע"

נתוני השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים שפורסמו אתמול (א'), לפיהם מחירי הדירות בישראל ממשיכים לעלות, לא הותירו את גורמי המקצוע בשוק הנדל"ן אדישים. על רקע העובדה שמחיר ממוצע של דירת 4 חדרים עלה ברבעון הראשון של 2016 ב-8% תוך שנה, הגיבו יזמים ושמאים בנושא וטענו בעיקר כי הממצאים אינם מפתיעים.

 

השמאי הראשי: מחירי הדיור עלו ב-8% בשנה

 

"העלייה במחירי הדירות אינה מפתיעה - לא עבור היזמים ובטח שלא עבור הרוכשים", אומרת שמאית המקרקעין והמשפטנית, נחמה בוגין. לדבריה, "למרות הכרזות משרדי הבינוי והאוצר כי מחירי הדירות בירידה, בפועל עדיין לא רואים איך התוכניות הממשלתיות מייצרות האטה. הבעיה בשוק הייתה ונשארה פער גדול מדי בין הביקוש להיצע. עד שלא תשתחרר לשוק כמות מכובדת של קרקעות, המצב לא ישתנה. הציבור אינו מגלה אמונה וסבלנות גדולה להבטחות הממשלה".

 

"המגמה ברורה והציבור אינו מאמין להבטחות על ירידות מחירים שעוד מעט יגיעו, מה שמשפיע על השוק יותר מאי פעם", מחזק את הדברים גיל עובדיה, מנכ"ל-שותף בחברת E-wave נדל"ן. עו"ד חנן שמש, יו"ר ומנכ"ל קרן הגשמה להשקעות נדל"ן, מסכים ומציין כי "עליות מחירי הדיור הן מצב נתון והן ימשיכו ללוות את המשק - כל עוד לא תיושם תוכנית כוללת לטיפול שורש בצד ההיצע - שחרור קרקעות, הבאת עובדים זרים, רפורמה ברגולציה לאשראי לענף הנדל"ן, הסרת חסמים בירוקרטיים ועוד".

 

"זו השנה העשירית ברציפות שהמחירים ממשיכים לעלות", מוסיף ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, "למרות הצהרות האופטימיות של הממשלה כשתוכנית מחיר למשתכן יצאה לדרך, נראה כי היא השיגה בדיוק את ההיפך ודחפה את השוק כלפי מעלה ביתר שאת. צריך לחדול מגימיקים ולשים דגש על שינויים מבניים בשוק הדיור".

 

גם רועי אוליניק, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת אפי קפיטל, מתייחס להשפעת תוכנית מחיר למשתכן על מחירי הדיור. "אמנם התוכנית מאפשרת לקהלים נוספים, בראשם הזוגות הצעירים, לרכוש דירה, אך בה בעת היא פוגעת במשפרי הדיור", הוא אומר, "בעוד תוכניות הדיור הממשלתיות מגדילות ביקושים - פלח שוק משמעותי זה נותר ללא מענה, ולמעשה מסבסד את הזכאים".

 

"הדירות הקטנות התייקרו אפילו יותר"

ברנרד רסקין, מנכ"ל רשת התיווך רי/מקס ישראל, מסכים. "מחירי הדירות ממשיכים לעלות כי על אף העובדה שהאוכלוסייה גדלה, לא בונים כיום מספיק דירות בישראל", הוא טוען. לוי יצחק, עורך מחירון הדירות, מציין כי העליות אפילו גבוהות יותר ממה שצוין בדו"ח השמאי הממשלתי. "הדו"ח התייחס לדירות 4 חדרים, אבל מחירי דירות 2-3 חדרים עלו בשיעור גבוה יותר", הוא אומר. לשיטתו, הפתרון המתבקש להגדלת ההיצע הוא שימוש בהתחדשות עירונית.

 

"זה זמן רב שאני טוען שרק תוכנית התחדשות עירונית מקיפה תוכל לבלום את הסחף במחירי הדיור", ממשיך את הטיעון חיים מאירוביץ', מבעלי קבוצת מאירוביץ'-גלנור. לדבריו, "באזור גוש דן לבדו ניתן לקדם כ-300 אלף יחידות דיור באמצעות פינוי-בינוי ותמ"א 38. זה עדיף על פני שפיכת מיליארדים בהקמת ערים ושכונות ענק חדשות".

 

דוד זהבי, מנכ"ל ובעלים במשותף בחברת Urban נדל"ן, סבור גם הוא כי הפתרון להתמתנות בעליות התכופות במחירי הדירות נעוץ בהתחדשות עירונית, בעיקר "במציאות שבה כבר שנה שלמה דירות חדשות שמוצעות לשיווק הן לזכאים בלבד", כך לדבריו. עוד הוא אומר כי "הגדלת היצע במרכזי הערים רלוונטית בעיקר במרכז הארץ. הרשויות המקומיות חייבות להעמיד את נושא ההתחדשות העירונית במרכז סדר יומן, אחרת ייווצרו פערים משמעותיים עוד יותר בין ההיצע לביקושים ונראה עליות מחירים משמעותיות עוד יותר בשנים הקרובות".

 

רק שמאי המקרקעין, עו"ד חיים מסילתי, מתייחס להתמתנות בעלייה המחירים ברבעון הראשון של השנה לעומת הרבעון שלפניו בשנה שעברה. "בסך הכל אנו רואים התמתנות בעליית המחירים ואפילו ירידת מחירים בחלק מהיישובים". עם זאת, הוא מודה כי העלייה השנתית במחירי הדירות בהחלט מטרידה. "להערכתי, בעוד 2-3 רבעונים נוכל לראות ירידת מחירים בעקבות תוכנית מחיר למשתכן - צריך לזכור שמדובר בתהליכים שלוקחים זמן, אך כבר מתרחשים בשטח בחלק מהיישובים".

 

צפו: מדוע מחירי הדירות ממשיכים לעלות?

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים