שתף קטע נבחר

ייצוגית נגד מקדונלד'ס: לא באמת כשרה לפסח

לקוח תובע את הרשת ב-63 מיליון שקל בשם צרכנים שקנו בה בפסח ב-7 השנים האחרונות. לטענתו, רק אחרי שקנה בסניף הרשת פעמיים גילה כי הלחמניות כשרות, אך פריטים כמו גלידה והמבורגר לא הוכשרו. ברשת טוענים שהתפריט בסניפים הלא כשרים, כונה "מיוחד לפסח" ולא "כשר לפסח". התובע טוען: "מה מיוחד במזון בפסח, אם לא העובדה שאינו חמץ"?

לקוח שומר כשרות תובע 63 מיליון שקל ממפעילת רשת מקדונלד'ס בישראל, בגין מצג שווא, הטעיה, רשלנות והתעשרות שלא כדין על 63 מיליון שקל, בטענה שהתפריט הכשר לפסח לא היה לגמרי כשר. באמצעות בא כוחו, עו"ד חן שטיין, הוא הגיש בקשה לתביעה ייצוגית בשם לקוחות שקנו ברשת ב-7 השנים האחרונות וחשבו שהם אוכלים כשר לפסח. 

 

לפי נתונים שפורסמו, 78% מתושבי ישראל היהודים, גם אם לא מגדירים עצמם "שומרי כשרות", טוענים כי הם נמנעים מאכילת חמץ בפסח. 

האם השימוש במילה "מיוחד" היא משום שהרשת קונה לחמניות כשרות לפסח לסניפים הכשרים ואין לה בחג ספק ללחמניות לא כשרות? (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
האם השימוש במילה "מיוחד" היא משום שהרשת קונה לחמניות כשרות לפסח לסניפים הכשרים ואין לה בחג ספק ללחמניות לא כשרות?(צילום: מירב קריסטל)

 (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

 

הלחמניות כשרות לפסח ההמבורגר לא

לטענת התובע הייצוגי, בחול המועד פסח, הוא יצא לטיול פארקים עם משפחתו והם עצרו בסניף מקדונלד'ס בבית קמה, כדי לרכוש ארוחת צהריים לכולם. בכניסתו לסניף נתקל בפרסומים רבים על ארוחות מיוחדות לפסח. כמו כן התנוססו בסניף שלטים של תפריט מיוחד לפסח.

 

הוא רכש ארוחות למשתתפי הטיול - סלט, המבורגרים וארוחות ילדים, תוך שווידא לטענתו כי רכש ארוחות כשרות לפסח. מספר ימים לאחר מכן יצא לטיול נוסף, הפעם עם הוריו ונכנס שוב לסניף, בערב, כדי לקנות קינוחים לבני המשפחה. הוא בחר מתפריט קינוחים שכותרתו היתה: "תפריט קינוחים מיוחד לפסח" 3 גלידות וניל בכוס.

 

בעודו רוכש, הגיע לקוח נוסף לקופה הסמוכה וביקש להזמין גלידה. הקופאית שאלה אותו אם הוא מעוניין בכוס או בגביע. התובע הייצוגי שאל את הקופאית אם הוופל כשר לפסח וזו ענתה לו שהגלידה כשרה, רק שלא כתוב עליה כשר לפסח.

 

מופתע, הוא ביקש לטענתו לשוחח עם מנהל הסניף כדי לוודא שאין פה מצג שווא - הסניף מפרסם מוצרים כשרים לפסח תוך כדי מכירת מזון לא מותאם לפסח. לטענתו, היא טענה שהמנהל לא נמצא, אך בסופו של ויכוח הוא נתגלה. המנהל אמר לו לטענתו: "אנחנו לא מוכרים חמץ. כל הלחמניות שלנו כשרות לפסח, רק ההמבורגר והרטבים לא כשרים לפסח".

 

מק רויאל פסח עם גבינה - שעטנז בין כשר לפסח (הלחמניה) לשילוב בין בשר וחלב (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
מק רויאל פסח עם גבינה - שעטנז בין כשר לפסח (הלחמניה) לשילוב בין בשר וחלב(צילום: מירב קריסטל)

 

"המנות כשרות לפסח אבל לא ב-100%"

כששאל ספציפית לגבי תפריט הקינוחים, אמר לו המנהל, לטענתו: "מבחינתי אין שום דבר חמץ בגלידה, כך שאין בעיה לאכול אותה בפסח. רק כיוון שלא כתוב עליה 'כשר לפסח' לא אומר שהגלידה חמץ. המנות כשרות לפסח אבל לא ב-100%".

 

הלקוח טוען שהשליך בזעם את מנות הגלידה עליהן שילם לפח האשפה וחש מרומה. לטענת כתב התביעה הוא חש מדוכדך בחג שכן היתה זו הפעם הראשונה בה אכל חמץ בפסח ואף הגיש את המזון הלא כשר לפסח לשומרי כשרות אחרים.

 

הוא בדק את העניין בסניף נוסף, ב-One Plaza בב"ש. המוכרנית אמרה לו שם לטענתו: "יש לנו גם וגם.. גם תפריט כשר לפסח וגם תפריט שלא כשר".

 

הוא אף גילה לטעתו שגביעי גלידה, רסק תפוחים, אקטימל, קריספי צ'יקן, בשר ורטבים - אינם כשרים לפסח. מו כן הכלים לא עוברים הגעלה והסניף לא הוכשר לפסח. לטענתו מדובר בהטעיה. הוא מצרף גם פרסומים שונים על ההטעיה לכאורה של מקדונלד'ס החל מ-2001 וכלה ב-2016.

 

מקדונלד'ס: אם אתה אוכל כשר לפסח, למה נכנסת לסניף לא כשר?

הוא פנה לזכיינית מקדונלד'ס (אלוניאל בע"מ) בתלונה וקיבל תשובה לא ממחלקת פניות הציבור, אלא דווקא מהמחלקה המשפטית. בתשובה, נציגת הרשת מטילה את האחריות המלאה עליו, שכן הוא ובני משפחתו אמנם מגדירים עצמם כאוכלים כשר בפסח, אך הם נכנסו למסעדה שאינה כשרה. "בוודאי שידעתם כי המסעדה אינה כשרה וככזו, לא יתכן שתהיה 'כשרה לפסח'", כתבה.

 

עוד כתבה כי התשובה: "התפריט מותאם לחג הפסח וכל הלחמניות כשרות לפסח", זה מידע נכון שאין בו הטעיה או מצג שווא. היא מסיימת בדחיית הטענות מכל וכל וכן במשפט: "כלקוח שמסיבה זו או אחרת, חשובה לו סוגיית הכשרות לפסח, התנהגותכם המתוארת במכתבכם ולעיל הינה, בלשון המעטה, תמוהה". 

 

מקדונלד'ס: "מיוחד לפסח זה לא כשר לפסח"

עורכת-הדין נתנה במכתבה הסבר לשעטנז המוזר, בין סניף שאינו כשר לבין התפריט המיוחד לפסח שנמכר בו: "לקראת חג הפסח, עוברים הסניפים הכשרים תהליך של הכשרה, כך שיהיו 'כשרים לפסח'. לעומתם, הסניפים שאינם כשרים במהלך השנה, אף אינם 'כשרים לפסח'. סניפים אלה אינם עוברים תהליך של הכשרה, אולם תפריט המוצרים שנמכר בהם בפסח הינו 'תפריט מיוחד לפסח'.

 

"ביתר המסעדות שאינן כשרות (130 סניפים מתוך 185, כ-70%. כך לפי התובע), הופיע על גבי מסך הקופה המשפט: 'מסעדה זו מגישה תפריט מיוחד לפסח' ועל גבי מסך התפריט המואר התלוי ממול לדלפק ההזמנות, הופיע הכיתוב 'ארוחות מיוחדות לפסח' מעל כל ארוחה".

 

מה מיוחד במזון לפסח? שאין בו חמץ

התובע הגיב לזה בכתב הבקשה לתביעה בכותבו כי מקדונלד'ס "מבקשת למעשה לתמוך יתדותיה על יסודותיה הרעועים של הטענה המיתממת כי לא השתמשה במילה 'כשר', אולם נהיר כי התנהלות מניפולטיבית ומטעה זו של המשיבה, תוך שהיא מודה כי פרסמה פרסום רחב של 'ארוחות מיוחדות לפסח, הינה הטעיה חמורה וברורה. לו אכן חפצה היתה שלא להטעות לקוחותיה בעניין כה מהותי זה, הרי שלא היה צורך במילים הכה משמעותיות בהן בחרה לעטר את תפריטיה ופרסומיה בסניף באותיות קידוש לבנה 'ארוחות מיוחדות לפסח', שהרי מה מיוחד יותר במזון הפסח מהעובדה שהוא אינו חמץ?

  

גובה סכום התביעה, חושב לפי הכנסות הרשת שמוערכות בלמעלה מ-600 מיליון שקל, בחישוב ההכנסות לשבוע אחד של פסח ובהכפלתו ב-78% שהוא פלח האוכלוסיה המקפיד על מצוות חג הפסח - 9 מיליון שקל ובמכפלה של 7 שנים: 63 מיליון שקל. כל מי שקנה ברשת במשך 7 שנים, בסניפים הלא כשרים וחשב שהם הוכשרו לפסח. שכן, כאמור, לטענת התובע יש יותר אנשים ששומרים כשרות בפסח מאשר שומרי כשרות בימי חול. 

 

ממקדונלד'ס נמסר בתגובה כי "מעולם לא צויין או נטען כי התפריט כשר לפסח והרשת מציעה תפריט מיוחד לפסח, וכך הוא מוגדר על גבי התפריט בסניפי הרשת שאינם כשרים. זאת לעומת סניפי הרשת הכשרים שבהם התפריט כשר לפסח והמסעדות עוברות הכשרה. רק בסניפי הרשת הכשרים אנחנו מוכרים תפריט כשר לפסח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: מירב קריסטל
רויאל פסח - התפריט המיוחד לפסח
צילום: מירב קריסטל
מומלצים