שתף קטע נבחר

 

המזונות שמזיקים לגוף - ואלה שיבריאו

השפעת המזון שאנו אוכלים על הגוף שלנו היא ישירה ומיידית, לטוב ולרע. עד כדי כך שלעתים שינוי תזונתי לבדו יכול לפתור בעיות בריאות. איך המזון עלול ליצור דלקת בגוף שלנו, מה יכול להחמיר אותה ומה צריך לעשות כדי להתחיל לחיות בריא?

למזון שאנו מכניסים לגופנו, יש השפעה ישירה ומיידית על מצב בריאותנו ועל התפרצות או מניעה של המחלות שפוקדות אותנו, כמו גם על מצב הערנות והרגשתנו הכללית.

 

לפעמים, שינוי התזונה לבד יכול לפתור בעיות בריאות. לפעמים, תוספת צמחי מרפא ותוספי תזונה יעזרו, ובמקרים אחרים נדרש שילוב של טיפול רפואי קונבנציונלי עדכני. כל מקרה לגופו, אך גם במקרה שהמטופל נוטל תרופות, אין צורך להימנע משינוי תזונתי, מבריא, ואנטי דלקתי.

 

קיראו עוד על תזונה בריאה

סוכר חום יותר בריא? 7 מיתוסים על תזונה

מזון מרפא: מה לאכול כדי למנוע דלקות?

בלי תרופות: השיטות הטבעיות שיעלימו דלקות

 

השמנה בטנית תורמת לדלקתיות. האטה בחילוף החומרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השמנה בטנית תורמת לדלקתיות. האטה בחילוף החומרים(צילום: shutterstock)

 

 

מה הקשר בין המזון לדלקת?

הדלקת היא תהליך חיוני לגוף האדם, כמו לדוגמה לשם מלחמה במזהמים ולשם ריפוי פצעים. הבעיה מתחילה כשהיא הופכת לכרונית, ושקטה ותמידית.

 

מחקרים מצאו שהדלקת עומדת בבסיס הרבה מחלות כרוניות, לא רק מחלות מובהקות של מערכת החיסון כמו אסטמה ואלרגיה, אלא גם מחלות כרוניות אחרות כמו מחלות לב, סוכרת, אלצהיימר ועוד. אפשר לומר שמאחורי כל מחלה מצליחה עומדת דלקת.

 

גם בהקשר של מחלות לב, רמות גבוהות של כולסטרול ללא תהליך דלקת לא יגרמו למחלות לב, כיוון שהתהליך הדלקתי הוא חלק משקיעתו בכלי הדם וזו הסיבה שבדיקת CRP לפעמים מלמדת ומנבאת יותר מאשר רמות הכולסטרול.

 

מגפת ההשמנה קשורה לדלקת גם היא מהבחינה הזאת שהשמנה בטנית היא מפעל מטבולי של ייצור ושחרור לדם של פקטורי דלקת, וגם מהבחינה הזאת שבנוכחות דלקת יש האטה במטבוליזם שמקשה על הירידה במשקל. זו הסיבה שהשמנה בטנית מסוכנת מהשמנה מותנית כיוון ששומן בטני תורם לדלקתיות שומן ולתסמונת מטבולית.

 

אומגה 3 ואומגה 6

אחד מעקרונות התזונה האנטי דלקתית היא שמירה על היחס בין חומצות שומן מסוג אומגה 6, היוצרות חומרים בעלי השפעה מקומית (ציטוקינים) מעודדי דלקת, לבין חומצות שומן מסוג אומגה 3 המעודדות חומרים נוגדי דלקת.

 

חומצת שומן חיונית היא חומצת שומן שהגוף לא מסוגל לייצר לבד ועל כן היא נחוצה ממקור חיצוני, בתזונה שלנו גם אומגה 3 וגם אומגה 6 הן חומצות שומן רב בלתי רוויות - חסרות אטום מימן, שבהוא זה שיוצר קשר בין שני פחמנים וגרם להן להיות שבורות ועקומות, בשונה מחומצת שומן רוויה שהיא ישרה.

 

הקשרים הכפולים הופכים אותן ליותר רגישות להתחמצנות וחום גבוה. בגוף, חומצות שומן אלו הופכות לאיקוזינואידים שקובעים את רמות הדלקתיות בגוף.

 

אומגה 6 דלקתית ואומגה 3 אנטי דלקתית, מתחרות ביניהן על אותן קולטנים, אנזימים ומיקום בממברנה ולכן במחסור של אומגה 3 או בעודף אומגה 6 הדלקת הופכת לכרונית, ולכן חשוב מאוד היחס ביניהן.

 

אחת הסיבות להרעה ביחס ביניהם היא ההמלצה על צריכת שומנים צמחיים בלתי רוויים, שעשירים מאוד באומגה 6 כמו שמן חריע, שמן סויה, שמן תירס ושמן חמניות. לכן מצד אחד חשוב להפחית למינימום את כמות האומגה 6 ויחד עם זאת להגביר את צריכת האומגה 3 האנטי דלקתית.

 

גם שומן הטראנס שמצא את מקומו מחוץ לחוק בארה"ב, (בקרוב אצלנו), הוא שומן בלתי רווי שעובר תהליך כימי על מנת להקשות אותו כפי שמצוי במרגרינה ומאפים השפעות דלקתיות ומזיקות לגוף.

  

גם ריבוי אכילת דגנים שגורמת לרמות גבוהות כרוניות של אינסולין, גורם בסופו של דבר לליבוי התהליך הדלקתי ולקושי לרדת במשקל.

 

תזונה מול גנטיקה

בניגוד למה שלפעמים מנסים לייאש אותנו, חשוב שנדע שלאוכל שאנו מכניסים בפה יש השפעה מכרעת יותר מאשר הגנטיקה - מה שאמור להניע אותנו מגישה פאסיבית לאקטיביות.

 

אם נקשר את זה לתפיסת חיים פילוסופית, נוכל לומר כי לבחירות שלנו יש השפעה ישירה על בריאותנו, ואנחנו צריכים להפוך מקורבנות לבעלי שליטה על תזונתנו ובריאותנו.

 

רוב הפגמים הגנטיים יתבטאו רק כשנזין את הגנים שלנו בתזונה שיוצרת דלקת כרונית. לעומת זאת, תזונה אנטי דלקתית תרחיק אותנו ממחלות סרטן, מחלות ניווניות, אלרגיות והפרעות נוספות של מערכת החיסון.

 

הדיאטה המערבית הקלאסית עשירה בסוכרים, בפחמימות ריקות, בחומצות שומן רב בלתי רוויות – אומגה 6 וחסרת שומן מסוג אומגה 3. שומנים נוגדי דלקת הם כאמור אלו העשירים באומגה 3, אך גם אלו העשירים באומגה 9 כמו שמן זית וגם לשמן קוקוס, יש הרבה מה לתרום לבריאותנו .

 

בנוסף, אחת התופעות שאני רואה יום יום במרפאתי מחסור של ויטמין די כמעט לכל הנבדקים. מתברר שהדלקת הכרונית קשורה גם למחסור הגורף בוויטמין די שאנו עדים לו גם בארץ, וזה בגלל שהדלקת מפריעה ליכולת לייצר ויטמין D בעור גם לאחר החשיפה לשמש. מצד שני, המחסור בוויטמין די כשלעצמו גם תורם לדלקתיות.

  

ד"ר ויינפאס, ירצה בכנס 'אוכלים בריא ירושלים' ב-01.06 בסינמה סיטי

 

מגפת ההשמנה משפיעה על הבריאות. צפו:

 

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הבחירה הבריאה. לאכול כדי לא להיות חולים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים