שתף קטע נבחר

סוכר חום יותר בריא? 7 מיתוסים על תזונה

האם באמת כל מזון שנחשב בריא הוא אכן כזה? לרגל פורים, דיאטנית מסירה את המסיכות מעל כמה מיתוסים על תזונה ובריאות. מה נכון, מה לא נכון ומה בעצם הוא רק מסיכה

ידוע כי לתזונה השפעה עצומה על בריאותנו. החל ממניעת מחלות וכלה בשיפור איכות החיים והיכולות הגופניות שלנו. ישנה מודעות הולכת וגוברת בתחום התזונה, אך בעידן הנוכחי אנו חשופים לשפע של מידע ולעיתים קשה להבין מה באמת בריא ומה רק בריא בתחפושת.

 

קיראו עוד על דיאטה ותזונה נכונה

 

לרגל פורים, אנחנו מסירים את המסיכות מעל כמה מיתוסים על תזונה, דיאטה ובריאות. מה מסתתר מאחורי המיתוסים הללו ומהי האמת? 

 

1. כל מזון טבעי או מחומרים טבעיים בלבד הוא בריא

האמת מאחורי המסיכה: לא תמיד.

 

גם מלח ושומן זה טבעי אבל לא תמיד בריא. קטשופ לדוגמא עשוי מ"רכיבים טבעיים בלבד", אך מלבד עגבניות מכיל גם מלח (נתרן) בכמויות גבוהות.

 

נתרן ידוע כאחד המינרלים הקשורים לעלייה בלחץ דם. בנוסף הקטשופ מכיל כמות לא מבוטלת של סוכר, בכף קטשופ יש ככפית סוכר. לכן מומלץ לצמצם את צריכת הקטשופ למרות שהוא טבעי.

 

דוגמא נוספת הם מיצי הפירות אשר מכילים פירות טבעיים, אך בעלי תכולת סוכר גבוהה. בתהליך הכנת המיץ, הסיבים התזונתיים מופרדים ונותרים המים והסוכר. כוס מיץ טבעי מכילה 6-8 כפיות סוכר פשוט.

 

אם שותים את המיץ סמוך לסחיטת הפירות אנו זוכים ליהנות גם מהויטמינים והמינראלים, אך במידה ולא הויטמינים מתחמצנים ונהרסים. לכן עדיף לאכול את הפרי בשלמותו, כך נהנים מכל יתרונותיו.

 

2. מוצרים ללא כולסטרול הם בריאים

האמת מאחורי המסיכה: לא תמיד.

 

לפעמים מדובר בטריק שיווקי, לדוגמא חטיפי ציפס, עוגיות וופלים מתהדרים בסיסמה 'ללא כולסטרול', אך מכילים כאחוזי שומן גבוהים ביותר 20-30% שומן. חשוב לזכור כי כולסטרול נמצא במוצרים מן החי בלבד, כך שבשמן מעולם לא היה ולא יהיה כולסטרול.

 

3. ירקות חסרי קלוריות לכן ניתן לאכול אותם ללא הגבלה

האמת מאחורי המסיכה: לא מדויק.

 

ירקות דלים בקלוריות אך לא נטולי קלוריות, חשוב לזכור זאת כאשר אוכלים כמויות גדולות. אומנם ירקות עשירים בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים ולכן חשובים לבריאותנו. אך אכילה מוגזמת של ירקות יכולה לגרום לגזים ונפיחות בעקבות כמות גבוהה של סיבים תזונתיים.

 

כמו כן, הבעיה הינה התנהגותית, אנו ממלאים את הצלחת בירקות על מנת לחסוך קלוריות אך בסופו של דבר מתרגלים לאכול כמויות גדולות.

 

בנוסף ארוחה המכילה רק ירקות תגרום שובע לטווח קצר בלבד מומלץ להרכיב ארוחה מאוזנת הכוללת ירקות, חלבון ופחמימה כך ניתן להקטין את גודל המנה ולהגיע לתחושת שובע לאורך זמן. לדוגמא מנת עוף/דג/ טופו עם מג'דרה וסלט ירקות.

 

האם סוכר לבן באמת פחות בריא? (צילום: ablestock) (צילום: ablestock)
האם סוכר לבן באמת פחות בריא?(צילום: ablestock)

 

4. עדיף סוכר חום

האמת מאחורי המסיכה: לא מדויק.

 

סוכר לבן וחום שניהם מופקים מקנה סוכר או סלק סוכר העוברים תהליכי עיבוד וזיקוק, ההבדל הוא שסוכר חום עובר תהליך עיבוד אחד פחות ולכן מכיל כמויות זניחות של ויטמינים ומינרלים.

 

בכל זאת, הוא עדיין נחשב מעובד, מכיל אותו ערך קלורי ומשפיע על העלאת רמות הסוכר בדם בדומה לאחיו הלבן. המטרה היא לצמצם צריכת סוכר ולא להמירה בסוכר חום.

 

5. ספורט מרזה

האמת מאחורי המסיכה: לא מדויק.

 

לפעילות הגופנית תפקיד חשוב ביותר לבריאות הגופנית והמנטאלית. אך על מנת לרדת במשקל חייבים לשלב שינוים תזונתיים. מדובר במשוואה הידועה – להוציא יותר קלוריות ממה שמכניסים, וחייבים לעבוד על שני צדי המשוואה ולא להוציא יותר קלוריות מצד אחד בפעילות גופנית אך לפצות על כך באכילה מוגברת בצד השני.

 

בתהליך ירידה במשקל לפעילות הגופנית תרומה בשמירה על מסת השריר, כך שהירידה במשקל תהייה מרקמת השומן ולא מרקמת השריר, בנוסף תורמת להגברת המוטיבציה וההתמדה בתהליך הירידה במשקל.

 

6. ארוחת בוקר היא הארוחה הכי חשובה - לא משנה מה אוכלים העיקר לאכול

האמת מאחורי המסיכה: לא נכון.

 

ארוחת בוקר היא בהחלט הארוחה החשובה ביותר אשר שוברת את צום הלילה ותורמת לקצב חילוף חומרים תקין ומשקל תקין. כמו כן, מחקרים מראים כי אנשים אשר אוכלים ארוחת בוקר מאוזנת ערניים ומרוכזים יותר במהלך היום, פחות רעבים ולכן לרוב פחות מנשנשים.

 

ארוחת בוקר מאוזנת צריכה להכיל חלבונים, אלו תורמים לתחושת שובע לאורך זמן ולבניית גופנו, פחמימה עשירה בסיבים תזונתיים וירק או פרי לקבלת ויטמינים ומינרלים. דוגמא קלה ונוחה אפשר לקבל על ידי שייק עשיר בחלבון בשילוב פרי או כריך מלחם מלא עם גבינה 5% וירק או דייסת שיבולת שועל על בסיס חלב עם פרי.

 

 

7. דילוג על ארוחת בוקר חוסך קלוריות

האמת מאחורי המסיכה: ההיפך הוא הנכון!

 

מחקרים מראים כי מי שאוכל בבוקר ומקפיד על אכילה לאורך היום אוכל פחות בהשוואה לאלו אשר "חוסכים" קלוריות בבוקר ולכן אוכלים יותר בשעות הערב.

 

דילוג על ארוחת בוקר ממשיך את צום הלילה, והגוף לא מצליח לחדש את מאגרי האנרגיה להמשך תפקוד במהלך היום, דבר הגורם לרעב מוגבר לאחר מכן, דחף למתוקים ולרוב לאכילה מוגברת ולא מאוזנת.

 

לסיכום, חשוב להשאיר את המסיכות לפורים בלבד ולדאוג להסירם בחיי היום יום.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט תזונאית הבית של חברת הרבלייף-ישראל






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Sutterstock
האם באמת אפשר לאכול ירקות ללא הגבלה?
צילום: Sutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים