שתף קטע נבחר

בנט: זינוק של 6,000 תלמידים במספר הניגשים ל-5 יחידות

שר החינוך ענה לביקורות על הקמפיין לעידוד נבחנים ברמה הגבוהה בבגרות במתמטיקה והציג את נתוני השנה החולפת. המספרים מעודדים, אך לא ניתן לקשור בהכרח בין התוצאות לקמפיין בגלל שמרבית הנבחנים השנה החלו ללמוד עוד לפני שהקמפיין הושק

 

 

על רקע הדיון הציבורי הסוער , טוען היום (ג') שר החינוך נפתלי בנט לעלייה במספר הניגשים לבחינת הבגרות בחמש יחידות במתמטיקה: במסיבת עיתונאים שקיים הוא טען שבשנה החולפת נרשמה עלייה של 6,000 תלמידים שניגשו לבחינת הבגרות ברמה הגבוהה ביותר. עם זאת, לא ניתן לקשר בהכרח בין הנתונים החדשים לקמפיין שהוביל בנט, מאחר שמדובר בתלמידים שהחלו ללמוד לחמש יחידות לפני שנתיים או שלוש - לפני שיו"ר הבית היהודי כיהן כשר החינוך. 

  

 

השר בנט ומנכ"לית המשרד מיכל כהן התייחסו לסוגייה שלפיה מרבית התלמידים שנבחנו השנה החלו ללמוד לפני השקת הקמפיין ואמרו כי בעקבות התוכנית נמנעה נשירת תלמידי כיתה י"א מחמש לארבע או שלוש יחידות רגע לפני הבחינה - מה שאפשר את העלייה בשכבת גיל זו. לדבריהם, שיעור הנשירה עמד בשנים קודמות על 40-30 אחוז, והשנה כמעט ולא נרשמה נשירה. לדבריהם הדבר התאפשר בעקבות הוספת השעות, תגבורים ועוד.

 

ראש מועצת אפרת: "המהפכה התחילה אצל גדעון סער או שי פירון?" ()
ראש מועצת אפרת: "המהפכה התחילה אצל גדעון סער או שי פירון?"
 

 

 

 

"אחרי עשור של ירידה מסוכנת במתמטיקה ובמדעים, אני שמח היום לבשר: הפכנו את המגמה בזכות המאמץ הכביר שלכם", אמר. "אלפי תלמידים אלה מאופקים, מלוד, מרהט ומכל רחבי הארץ התאמצו, השקיעו והוכיחו לעצמם שהם מסוגלים להכול. אנחנו לא מוותרים על אף ילד ולא מוותרים לאף ילד".

 

על פי הנתונים שהציג השר, בכיתות י"ב חל גידול של כ-2,000 תלמידים - ו-12,800 ניגשו לבחינה בחמש יחידות. בכיתות י"א חל גידול של כ-4,000 תלמידים, וכ-15,800 ניגשו לחמש יחידות. הוא ציין גידול במספר הניגשים בערים בפריפריה (נתיבות גידול 56%, ירוחם 68%, רהט 104%, שפרעם 96%).

 

"אנחנו לראשונה מנתקים את הקשר הנורא בין גג להזדמנות", הוסיף בנט במסיבת העיתונאים. "המשימה העיקרית שלנו היא לתת לכל ילד וילדה בישראל הזדמנות אמיתית להצליח. ואני מאוד גאה על תחילת הדרך. ומסתבר שכשאתה מעלה את הרף במתמטיקה, זה מקרין על כל בית הספר. מנהלי בית הספר מספרים שתלמידים פתאום רוצים לעשות חמש יחידות במקצועות נוספים כמו תנ"ך".

 

המנכ"לית כהן התייחסה לביקורת כלפי הקמפיין ואמרה: "הקמפיין הוא לא המהות. הוא אומר 'בוא נצטיין'. אנחנו נגענו במה שכאב למדינה, אבל ברור שיש כאלה שמצטיינים בתחום אחר".

 

מסיבת העיתונאים התקיימה בתיכון אורט זייל בלוד, שבתוך ארבע שנים העלה את מספר הניגשים לבגרות בחמש יחידות ב-30%. מנכ"ל רשת אורט צבי פלג: "אני מברך על ההצלחה הגדולה של בית הספר. זו דרכה של רשת אורט – להוביל למצוינות. אך לא בזה תם המהלך. יש להמשיך לעודד את תלמידי ישראל להצטיין גם באנגלית, פיזיקה ומדעים, על מנת שיהיו בחוד החנית של החדשנות הטכנולוגית-מדעית".

 

מה כללה תוכנית העידוד לחמש יחידות?

באוגוסט שעבר החל השר בנט לקדם את התוכנית הלאומית לחיזוק לימודי המתמטיקה, והצהיר שלאחר שנים של ירידה במספר הניגשים לבחינה בחמש יחידות - המצב הולך להשתנות. היעד שהציב היה להכפיל את מספר הניגשים ברמה זו תוך ארבע שנים, כך שיגיע ל-18 אלף.

 

במסגרת התוכנית, שעלותה 75 מיליון שקל, נפתחו השנה כ-100 מגמות לימוד חדשות לחמש יחידות. כמו כן, לראשונה איפשר משרד החינוך פתיחת מגמת לימוד המונה שישה תלמידים בלבד (בעבר התנאי לתקצוב פתיחת מגמה היה 15 תלמידים בכיתה). במקביל העניק משרד החינוך "רשת ביטחון": תלמיד שלא השיג ציון עובר בחמש יחידות (בשקלול שתי הבחינות והציון הסופי), יקבל תוספת של 20 נקודות ויעבור את הבחינה בארבע יחידות. בכך ניסה המשרד לעודד תלמידים מתלבטים בין חמש לארבע יחידות.

 

על מנת להשיג את היעד פתח משרד החינוך בקמפיין טלוויזיוני "לתת חמש", בכיכובם של השחקן יוסי מרשק והזמרת קרן פלס, ובו מסבירים מורים, אנשי הייטק ותלמידים מדוע חשוב ללמוד חמש יחידות מתמטיקה ואיך זה סייע להם בחיים.

 

לקראת הבגרות במתמטיקה שהתקיימה לפני כמה שבועות הגיעה גם הביקורת, כאשר תלמידי שלוש וארבע יחידות הלינו על כך שמשרד החינוך והעומד בראשו מזלזלים בהם וביכולותיהם, ובעצם הקמפיין "האגרסיבי" שלהם מבהירים שתלמידי חמש יחידות טובים יותר מהשאר.

 

בתגובה פתחה מועצת התלמידים והנוער הארצית בקמפיין נגד תחת הכותרת "מוצלחים ולא בחמש", וקראה לכל תלמידי שלוש וארבע יחידות לצלם את עצמם עם שם הקמפיין, לכתוב מדוע הם לא לומדים חמש יחידות ולהעלות לרשת.

 

במסיבת העיתונאים אמר אלי הורביץ, מנכ"ל קרן טראמפ להרחבת מעגל המצוינות בחינוך המדעי: "מה שאנחנו רואים היום הוא ציון דרך במסע ארוך. בזכות מורים מעולים, התגייסות רחבה ומדיניות ברורה, נראה שההידרדרות נבלמה. אלו חדשות טובות אך אסור לנו לנוח על זרי הדפנה. עלינו להמשיך להשקיע, בנחישות ובהתמדה, על מנת להרחיב את מעגל המצוינות ולאפשר לתלמידות ותלמידים שנכונים לאתגר להגיע הכי רחוק שהם יכולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
השר נפתלי בנט, הבוקר
צילום: יריב כץ
מומלצים