שתף קטע נבחר

הדירוג המלא: החטיפים הטובים - ואלו שצריך להתרחק מהם

הם עתירי מלח, חומרים משמרים ולרוב לא מאוד בריאים עבורנו ובמיוחד עבור הילדים. אבל בגלל שקשה מאוד להימנע מחטיפים לגמרי, הדיאטנית ד"ר מאיה רוזמן מדרגת אותם מהבריאים יחסית לאלה שפחות

הנסיונות של משרד הבריאות לשפר את בריאותנו באמצעות אזהרות מפני מאכלים מזיקים בהחלט ראויות והגיעו בזמן הנכון, אם כי בשורה התחתונה – לא בטוח שיגרמו למי מאיתנו לשנות את הרגליו.

 

שינוי הרגלים אינו דבר של מה בכך, כך יודע כל מי שנתנסה בדיאטה או אפילו בהפסקת עישון – הרי רצון עז וגיוס כוחות פנימיים הם אלה שמניעים אותנו לקראת שינוי, חיובי ככל שיהיה, ולא משפט מחץ על גבי אריזת מוצר כמו "משרד הבריאות קובע שהעישון מסוכן לבריאות".

 

גם הבלטת כמות הנתרן או הסוכר על המוצר לא בהכרח תמנע מילדים לפתוח את השקית ולכרסם בקראנצ'יות המתבקשת את התענוג המפתה, שנגמר כל כך מהר ומוביל לזה שאחריו.

 

כדי להפחית את כמות החטיפים שהילדים אוכלים צריך לחנך אותם מגיל צעיר מאוד, לתזונה נכונה, בריאה וטבעית, כמו גם להיות דוגמה אישית.

 

 

מה יש בחטיפים שאתם אוכלים:

סקר: חטיפי הבריאות והאנרגיה - מי מהם הטוב ביותר?

אחרי מקדונלד'ס: ליצמן נגד החטיפים; יסומנו כמזיקים

אפרופו או תפוצ'יפס: איזה חטיף הכי פחות נורא?

  

כמות החטיפים שלא תפגע בבריאות

רשימת החטיפים ארוכה והולכת ומתרחבת מדי שנה בטעמים חדשים, בקומבינציות מפתיעות, וכמובן שרוב האמהות ימנעו מחיכוכים מיותרים עם הילדים הכמהים לחטיף מתפצפץ, ויתפשרו על "חטיף אחד ליום".

 

מאחר שכמעט כל הילדים אוכלים חטיפים, עולה השאלה עד כמה אפשר לתת בלי לפגוע בבריאות?

 

למרות שלדעתי בשביל השמחה והכיף חשוב לשלב בתפריט מאכלים שאוהבים – גם אם הם קצת פחות בריאים, במקרה של החטיפים: רובם ככולם בעלי ערך תזונתי נמוך, חלקם מזיקים לבריאות באופן מיידי וכמובן שגם בטווח הארוך לאורך שנים.

 

רוב החטיפים בעלי ערך תזונתי נמוך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רוב החטיפים בעלי ערך תזונתי נמוך(צילום: shutterstock)

 

מלח

אם יהיה כתוב על האריזה שבמאה גרם מוצר יש 645 מ"ג נתרן זה אומר לכם משהו? האם ילד בן 5 שפותח את השקית מבין במה מדובר?

 

ואם יהיה כתוב לנו שיש 430 מ"ג נתרן במנה, עכשיו גם צריך לדעת מתמטיקה ברמה: לבדוק כמה גרם מכילה שקית חטיף, מתוך זה למצוא מהו גודל המנה המומלץ לנו, ואז גם לחשב - אם מאה גרם מכילים 430 מ"ג, בשקית יש 80 מ"ג חטיף, והמנה המומלצת היא 30 מ"ג – מה זה אומר וכמה חישובים צריך לעשות?

 

רובנו כמובן נאכל את כל שקית החטיף בלי לבדוק כמה גרם היא מכילה ומה המנה המומלצת.

 

ומה נחשב להרבה נתרן?

ובכן, 2400 מ"ג נתרן = כפית מלח.

והאם זה הרבה?

זה המקסימום המומלץ למבוגר ליום. לילדים – פחות.

 

החטיפים שאוכלים הם מקור עיקרי למלח בתזונה, וההרגל לצרוך מזון מלוח גורמת לילדים להעדיף מזון יותר ויותר מלוח עם הזמן. עודף מלח נחשב כגורם סיכון למחלות לב וכלי דם, כמו גם מחלות רבות אחרות.

 

צריך לשים לב שלפעמים בשקית אחת של חטיף יש רבע כפית מלח, שזה חצי מכמות המלח המקסימלית שמומלצת ליום לילדים (כ- 1200 מ"ג נתרן, כלומר בערך חצי כפית מלח ליום).

 

רשימת רכיבים

רוב החטיפים אינם עשויים מקטניות מלאות וכוסמת, אלא מקמח לבן, שמן צמחי (שברוב המקרים איננו יודעים באיזה שמן מדובר), מלח, לפעמים חומרים משמרים או תוספים אחרים, ובדרך כלל עם מעט מאוד רכיבים שתורמים משהו לבריאות.

 

רשימת הרכיבים של החטיפים היא רשימה של דברים שעדיף להימנע מהם.

 

הבדלים בקלוריות

עם כל העלייה בהשמנת ילדים, עולה השאלה האם יש חטיפים עם פחות קלוריות?

 

ובכן, אם בודקים את כמות הקלוריות במאה גרם, אין הבדל משמעותי בין כל החטיפים, מה שיותר חשוב זה כמה גרם יש בשקית שנותנים לילד.

 

חלק מהשקיות מכילות 25-30 גרם ובממוצע 150 קלוריות, שזה בסדר כארוחת ביניים, אבל בחטיפים אחרים יש 70-80 גרם בשקית שנראית באותו גדול, וכמעט 400 קלוריות, שזה יותר מארוחת צהריים שלמה של ילדים, בשקית חטיף אחת!

 

חטיפים שמועשרים בוויטמינים

מזונות רבים מועשרים בוויטמינים, החל מדגני הבוקר, הסירופים למיץ, חטיפי הבריאות, ואפילו החלב ששותים. לעומת זאת בעבר, היה מגוון מצומצם של חטיפים, ורק בודדים היו מועשרים בוויטמינים, כך שיצא להם שם של "בריאים", כביכול.

 

חשוב להדגיש שמוצרים מתועשים עם כל כך הרבה שומן, מלח וקלוריות לא יכולים להיחשב לבריאים גם אם הכניסו לחטיף כמה ויטמינים, ועם כל הכבוד – הם לא יכול לבוא במקום ירקות ופירות טריים, ובטח שלא כדאי להסתמך עליהם כמקור לוויטמינים בתזונה.

  

מה עדיף בין החטיפים?

למרות שאני בהחלט בעד מזון טבעי, ולא כזה שמופיע ב"שקיות" ושיש לו ברקוד ורשימת רכיבים, הרי ברור שרוב ההורים ימשיכו לקנות ורוב הילדים ימשיכו לאכול, לפחות חטיף ליום.

 

אז מה עדיף?

מבין עשרות החטיפים שיש בשוק, בדקתי מה הכי פחות גרוע.

 

הדירוג בוצע על פי אחוז השומן, סוג השומן (מטוגן או אפוי), ורשימת הרכיבים.

 

העדיפים הם בעיקר בייגלה מסוגים שונים, ויש היום גם בייגלה מקמח מלא.

 

למרות החיסרון של כמות מלח עצומה, יש בהם בממוצע 5% שומן, נתון שנמוך יחסית לחטיפים אחרים עם 20-30%, בנוסף לכך הבייגלה אפויים- מה שמהווה יתרון לעומת חטיפים מטוגנים- כי בזמן חימום השמן נוצרים בו חומרים מזיקים.

 

דרך אגב, אם רוצים להכין את החטיף בבית – פופקורן מופחת שומן הוא חטיף יחסית עדיף.

 

 ( ) ( )

 

במקום השני

חטיפי הבוטנים האפויים יש בהם קצת פחות מלח, ולמרות שיש בהם בממוצע 30% שומן, חלק מן השומן הוא שומן טבעי שמגיע מהבוטנים, שתורמים חומצות שומן איכותיות וויטמינים.

 

 

 ( ) ( )

 

הפחות מומלצים

הם שאר החטיפים המטוגנים, בעיקר אלו שמכילים גם מונוסודיום גלוטמט, ותוספים אחרים. להלן:

 ( ) ( )

 

 ( ) ( )

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איזה חטיפים הכי בריאים?
צילום: shutterstock
צילום: סיוון שחור
ד"ר מאיה רוזמן
צילום: סיוון שחור
ד"ר רק שאלה
מומלצים