שתף קטע נבחר

מיתוסים על כולסטרול

האם הכולסטרול תמיד מזיק לנו, מה הקשר בין התזונה והפעילות הגופנית לרמות הכולסטרול בגוף ואיך הסטטינים משפיעים על הבריאות שלנו? 7 מיתוסים

1. הכולסטרול, כמו שמן, אינו מתערבב עם המים

נכון

 

בגופנו נוצרים שני חומרים חשובים שאינם יכולים להתערבב עם המים שמכיל גופנו: כולסטרול וטריגלצרידים. שניהם נוצרים בכבד ונספגים במעיים ומשם יוצאים לכל יתר חלקי הגוף, באמצעות הדם.

 

כדי שהכולסטרול והטרגילצרידים יוכלו לנוע בתוך הדם (העשוי ברובו ממים), ולקיים את תפקידם, הם נעטפים יחדיו לחלקיק הנקרא ליפופרוטואין, המכיל פוספוליפידים, חלבונים וכולסטרול.

 

חלקיקי הליפופורוטאין השונים נבדלים ברמת צפיפותם: בעוד שרמת צפיפותו של הכולסטרול "הטוב" (HDL) הינה גבוהה, צפיפות הליפופרטואין של הכולסטרול "הרע" (LDL) הינה בינונית. רמות גבוהות של LDL עלולות להצטבר בדפנות העורקים ולגרום לחסימתם, בעוד שתפקידו של ה- HDL הוא לנקות את דפנות כלי הדם, ולמנוע את סתימתם של העורקים.

 

קיראו עוד על כולסטרול

הסוף לסטטינים? בקרוב: גלולת חיסון נגד כולסטרול

מחקר ישראלי מצא: ממה עוד יגנו עליכם הסטטינים?

זהירות: מה אסור לאכול כשנוטלים סטטינים?

 

2. הכולסטרול ה"רע" תמיד מזיק

לא נכון

 

הכולסטרול "הרע" (LDL) אינו תמיד מזיק לגופנו. לעיתים קיימות בגוף רמות גבוהות של LDL אך לא נשקפת סכנה לבריאותו של המטופל. רמת הנזק שעלול לגרום הכולסטרול "הרע" תלויה ברמת תקינותם של "הצינורות", כלומר תקינות כלי הדם שבגופנו, ורמת היחס בין הכולסטרול "הרע" לכולסטרול "הטוב".

 

כאשר הצינורות חדשים ותקינים, הסיכון למחלות לב וכלי דם פחותה לעומת מטופלים שכלי הדם שלהם אינם תקינים. רמת הרגישות ל-LDL נמדדת על-פי מרכיבים גנטיים ועל-פי רמת ההגנה על העורקים על ידי שכבת תאים הנקראת אנדותל.

 

ככל שהאנדותל יהיה חלש יותר, הפוטנציאל לנזק הנוצר מ-LDL גבוה יותר. שכבות האינדותל עלולות להינזק מגורמים גנטיים, וכן מעישון, לחץ דם גבוה, סוכרת, רמה נמוכה של כולסטרול טוב, גיל והורמונים (גבריים בעיקר).

 

רמות כולסטרול תקינות לא תמיד מגנות מפני התקף לב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רמות כולסטרול תקינות לא תמיד מגנות מפני התקף לב(צילום: shutterstock)

 

3. רמות LDL גבוהות מהוות גורם מכריע לטיפול תרופתי

לא תמיד

 

כשעולה החשד מצד הרופא לבעיית ברמת הכולסטרול, המטופל נשלח לבצע בדיקות דם מקיפות אשר כוללות בדיקה של כל רמות הליפופרוטאינים- HDL, LDL VLDL ורמות השומנים בגוף.

 

כדי שהרופא המטפל יידע האם לתת טיפול תרופתי ומאיזה סוג, הוא בוחן את מכלול התוצאות בבדיקות הדם יחד עם סקירת העבר הרפואי. הטיפול התרופתי מתאים לאלה הנמצאים בסיכון גבוה להינזק על ידי הכולסטרול "הרע"- LDL.

 

4. בנוכחות רמות כולסטרול תקינות לא יכול להיגרם התקף לב

לא נכון

 

רמת כולסטרול (LDL) תקינה, אינה מהווה ערובה לכך שהמטופל לא ילקה בהתקף לב. קיימים גורמי סיכון נוספים שאינם קשורים לרמות הכולסטרול בגוף, אשר עלולות לסייע לו לגרום להתקפי לב, כגון סוכרת ועישון.

 

בנוסף, לעתים לרמה גבוה של כולסטרול רע, קיים מרכיב גנטי שאינו מאובחן בזמן. לפיכך, לא פעם המודעות לבעיית הכולסטרול הגבוה הטמונה במרכיב גנטי, עולה רק לאחר התקף הלב, ורק אז יינתן הטיפול התרופתי בכולסטרול.

 

5. תזונה ופעילות גופנית מורידות את ערך הכולסטרול הרע

נכון באופן חלקי בלבד

 

רבים טועים לחשוב כי אם יקפידו על תזונה בריאה, מועטה בחלבונים ובכולסטרול , כגון ביצים ובשר, אזי רמות הכולסטרול הרע בדם יפחתו. אולם חשוב להבין כי הכולסטרול הרע מיוצר בכבד, ולכן הערכים אינם עולים רק על ידי גורמים סביבתיים כמו תזונה.

 

כמו כן, למרות שתזונה נכונה אינה בהכרח מפחיתה את רמת הכולסטרול בדם, יש בה מרכיבים שיכולים לסייע במניעת מחלות לב. באשר לפעילות גופנית, יש הנוהגים לחשוב כי היא מורידה את רמות הכולסטרול בדם, אך אין זה מדויק לחלוטין.

 

פעילות גופנית מחזקת את הכולסטרול ה"טוב" בגופנו, מחזקת את כלי הדם ומפחיתה את רמות הסוכר, אך אינה מסייעת כאשר קיימת בעיה של רמת כולסטרול "רע" גבוהה בגוף.

 

6. הורדת רמות הכולסטרול מזיקה לבריאות

לא נכון

 

מטופלים רבים בתרופות להורדת רמות הכולסטרול בדם מפסיקים את הטיפול מתוך תפיסה כי הפחתת רמת הכולסטרול היא מסוכנת. זוהי חשיבה מוטעית. תינוקות נולדים עם רמות LDL נמוכות, וככל שאנחנו מתבגרים וגופנו גדל, הערכים עולים.

 

הוכחה נוספת לכך שרמת כולסטרול נמוכה בדם אינה מזיקה, הינה קיומן של מחלות גנטיות המאופיינות על ידי כולסטרול נמוך. אנשים אלה ממשיכים לחיות בצורה טובה ובריאה יותר מבעלי ערכים גבוהים, וחשופים פחות למחלות לב וכלי דם.

 

7. טיפול תרופתי להורדת הכולסטרול גורם למחלות אחרות

לא מדויק

 

קיימות שמועות כי הטיפול התרופתי גורם לסרטן, אך אין זה נכון. יתרה מכך, לא הוכח מחקרית כי תרופות המבוססות על סטטינים גורמות לפגיעה בזיכרון או גורמות לקרעים בשרירים. לעיתים רחוקות, הסטטינים יוצרות בעיה בתפקודי הכבד שחולפת עם הפסקת הטיפול.

 

ל-5% מהמטופלים בסטטינים, התרופה גורמת לכאבי שרירים, אך זוהי בעיה הפיכה הניתנת לטיפול. תרופות המבוססות על סטטינים מונעות את הייצור של הכולסטרול בכבד. תרופה הנקראת אזטרול מונעת את הספיגה של הכולסטרול במעיים. תרופות אחרות ופחות נפוצות, גורמות להפרשה של כולסטרול מהמעיים.

 

בטיפול התרופתי הרופאים משלבים בין סוגי התרופות להפחתה הטובה ביותר של רמות ה-LDL. כיום, ישנה קבוצת טיפולים חדשה למטופלים שלא משיגים את יעדי הטיפול עם התרופות הרגילות, אשר מבוססת על נוגדן לחלבון PCSK9 המונע את ספיגת ה- LDL בדם. התרופות רפאטה (Repatha) ופראלואנט (Praluent), ניתנות בזריקה פשוטה אחת לשבועיים.

  

כותב המאמר הינו קרדיולוג בכיר, מנהל המרפאות הקרדיולוגיות ומנהל השרות לקרדיולוגיה מניעתית וטיפול בליפידים במרכז הרפואי האוניברסיטאי "סורוקה" בבאר שבע

 

מה הכולסטרול עושה לגוף שלנו?

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך הסטטינים משפיעים על הכולסטרול בגוף?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים