שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

מבעלי ברית ליריבים: זה האיש שארדואן מאשים בניסיון ההפיכה נגדו

מתגורר במתחם מבודד בפנסילבניה שבארה"ב, מבלה את היום בתפילה ובמדיטציה, אך למרות ריחוקו הפיזי עדיין נותר כוח חזק ומשפיע בטורקיה. האימאם הגולה פתהוללה גוּלֶן הכחיש בתוקף את ההאשמות נגדו: "ממשלות צריכות לקום דרך בחירות חופשיות והוגנות, לא בכוח. מעליב שמאשימים אותי בניסיון ההפיכה"

 

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ויריבו הפוליטי פתהוללה גולן (צילום: AP, רויטרס) (צילום: AP, רויטרס)
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ויריבו הפוליטי פתהוללה גולן(צילום: AP, רויטרס)

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן האשים הלילה (יום שבת) בשידור טלוויזיוני את יריבו הגדול מכולם - איש הדת הגולה פתהוללה גוּלֶן - ואת התנועה שבראשה הוא עומד בניסיון ההפיכה נגדו. גולן מצידו הכחיש כל מעורבות בניסיון ההפיכה. "ממשלות צריכות לקום דרך בחירות חופשיות והוגנות, לא בכוח. כמי שסבל תחת הפיכות צבאיות רבות, זה מעליב שמאשימים אותי בכל קשר לניסיון ההפיכה הזה", הבהיר.

 

ארדואן נשא נאום "ניצחון על הבוגדים", חיילים מורדים צולמו נכנעים

 

תנועת גולן (או תנועת "היזמט") נתפשת בציבור הטורקי כמי שסייעה להסיר את אחיזתו של הצבא בפוליטיקה הטורקית. התנועה סיפקה בעבר לארדואן את אחד מהישגיו הגדולים ביותר כשהביאה, בזכות השפעתה הגדולה במערכת המשפט, להרשעתם של מאות קציני צבא בגין ניסיון הפיכה ושליחתם לכלא. יותר מכך – התנועה של גולן סייעה ל"מפלגת הצדק והפיתוח" של ארדואן (AKP) לזכות בתמיכה רבה בשלוש מערכות בחירות, והשניים היו בעלי ברית קרובים – עד שהתגלע קרע ביניהם. 

 

הקרע עם תנועתו של גולן בן ה-75 נוצר אחרי שממשלת ארדואן הכריזה על תוכניתה לסגור בתי ספר תיכוניים פרטיים המכשירים את התלמידים למבחני הכניסה לאוניברסיטה, מבחנים נחשבים לתחרותיים מאוד בטורקיה. ארדואן, אז ראש ממשלה, התעקש כי הצעד נעשה כחלק מהרפורמות של הממשלה בתחום החינוך ומשום שבתי ספר אלה נותנים יתרון לא הוגן למשפחות אמידות, אולם כיוון שכרבע מבתי הספר האלה הופעלו על ידי התנועה של גולן, רבים ראו בהחלטתו צעד לנשל את התנועה ממקור הכנסה והשפעה גדול מאוד.

 

גולן הקים 1,000 בתי ספר ביותר ממאה מדינות - ברחבי אפריקה, המזרח התיכון, ארצות הברית ואסיה. בתי ספר אלה היוו מקור הכנסה עיקרי עבורו, אך גם מכשיר רב עוצמה להשפעה, בייחוד בטורקיה, שיצר עבורו רשת של אנשי קשר מהאליטה הטורקית. הוא לא הסתפק רק בהקמת בתי ספר ומפעיל גם מכוני חשיבה, הוצאות לאור, עיתונים, בתי חולים, תחנות טלוויזיה ורדיו וארגוני צדקה ברחבי העולם.

 

איש הדת גולן חי בארצות הברית מאז 1999. למרות ריחוקו הפיזי מטורקיה, הוא נותר אחד האנשים המשפיעים ביותר במדינה המוסלמית. ממקום מושבו בפנסילבניה הוא מנהל תנועה רבת עוצמה שדורשת להקים בטורקיה ממשלה חילונית ודמוקרטית.

 

בעל השפעה פרו-מערבית על טורקיה. פתהוללה גולן (צילום: AP) (צילום: AP)
בעל השפעה פרו-מערבית על טורקיה. פתהוללה גולן(צילום: AP)

רבים מתומכיו של גולן רואים בו אדם פרוגרסיבי הרבה יותר מאשר ארדואן, שדעותיו בנושאים כגון הפלות ועד צריכת אלכוהול ספגו בשנים האחרונות ביקורת גדולה בשל התערבותו בחייהם הפרטיים של אזרחי טורקיה. התנועה שבראשותו קוראת ליישם גרסה מתונה יותר של האיסלאם הסוני שנותנת דגש לסובלנות ולדיאלוג בין-דתי ותומכת בדמוקרטיה, חינוך ומדע. לתנועה אין מבנה היררכי רשמי, אך תומכיה הצליחו בכל זאת להפוך אותה לרשת חובקת עולם עם כמובן השפעה גדולה על החיים בטורקיה.

 

"הברית לערכים משותפים", ארגון ששייך לגולן, פרסם הודעה שבה נמסר כי הטענות בדבר מעורבותו בניסיון ההפיכה בטורקיה "אינן אחראיות" ושהארגון אינו תומך בניסיון ההפיכה הצבאית. "במשך יותר מ-40 שנה, פתהוללה גולן ואנשי 'היזמט' תמכו והפגינו את מחויבותם לשלום ולדמוקרטיה. התנגדנו באופן עקבי להתערבות הצבא בפוליטיקה המקומית. אלה הם ערכי הליבה של אנשי 'היזמט'. אנו מגנים כל התערבות צבאית בפוליטיקה הטורקית. האירועים בשטח מתפתחים במהירות וזה יהיה לא אחראי מצדנו לעשות עכשיו ספוקלציות. אנו דואגים לביטחון האזרחים הטורקים ולאלה שנמצאים כעת בטורקיה".

 

ארדואן נושא נאום ניצחון, הבוקר באיסטנבול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארדואן נושא נאום ניצחון, הבוקר באיסטנבול(צילום: רויטרס)

הפרלמנט הטורקי לאחר שהופצץ הלילה ()
הפרלמנט הטורקי לאחר שהופצץ הלילה

אזרחים טורקיים לאחר שכבשו טנק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אזרחים טורקיים לאחר שכבשו טנק(צילום: רויטרס)

פרשנים שונים העריכו כי אף שתנועתו של גולן מגדירה את עצמה פרו-דמוקרטית, לא בטוח שהכוונות שלה טהורות ושייתכן שכמה דמויות בולטות בה רוצות לקחת את השלטון הטורקי לידיהן. "זה ברור שהם רוצים השפעה וכוח", אמר בכיר אמריקני לעיתון "ניו יורק טיימס" ב-2012. "אנו חוששים שיש אג'נדה נסתרת לקרוא תיגר על טורקיה החילונית ולהוביל את המדינה לכיוון יותר איסלאמי".

 

מאז 2014 מאשים ארדואן את גולן בעידוד נאמני תנועת "היזמט" שבראשותו, שמכהנים בתפקידים שונים במערכות השלטון והמשפט בטורקיה, לקדם חקירות משטרה נגד שרים בממשלה ואנשים נוספים שנאמנים לנשיא הטורקי. גולן הכחיש האשמה זו. "זה לא אפשרי שהשופטים והתובעים האלה יקבלו פקודות ממני", הוא אמר לפני שנתיים לרשת החדשות הבריטית BBC . "אין לי שום קשר איתם", הבהיר.

 

 

 

גולן חי במתחם מגורים ענק ומבודד בהרי פוקונו שבפנסילבניה. כתב BBC שביקר אותו העיד כי האימאם הטורקי הגולה מנהל חיים צנועים. גולן עצמו נראה לעתים נדירות בציבור וכבר נשפט שלוש פעמים בטורקיה בהיעדרו. גם כתב של סוכנות הידיעות AP ביקר השנה במתחם המגורים של גולן,

אולם לא נפגש איתו אישית וראיין אותו. לפי מה שנמסר לו, גולן מבלה את היום בתפילה ובמדיטציה ויוצא מהבית לעתים נדירות – בעיקר כדי לראות רופאים ולקבל מרשמים לתרופות נגד מחלות לב וסכרת. חדרי ביתו עמוסים בספרים והוא אף מחזיק בצנצנות שמכילות אדמה מאזורים שונים בטורקיה.

 

משטרו של ארדואן האשים את גולן בניסיון להפיל אותו ממקום מושבו בארה"ב, ועד עתה נראה היה כי הנשיא הטורקי הצליח למחוץ את תוכניותיו של יריבו המר נגדו למרות קשריו הענפים עם גורמים במערכת הפוליטית ובמערכת המשפט וכן בצבא ובתקשורת הטורקית. עם זאת, אם טענתו של הנשיא הטורקי נכונה - שגולן עומד מאחורי ניסיון ההפיכה נגדו - זה מראה שהאימאם הגולה עדיין נותר כוח חזק ומשפיע בטורקיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, רויטרס
נשיא טורקיה ארדואן ואיש הדת גולן
צילום: AP, רויטרס
מומלצים