שתף קטע נבחר

4 מתכונים שיחזירו לכם את הברזל לגוף

לא מדובר בגזרת גורל. למרות הנתונים המראים על עלייה במספר המבוגרים הסובלים ממחסור בברזל כחלק מהזדקנות הגוף, המומחים טוענים כי ניתן וצריך להתמודד. "התזונה הינה גורם מציל חיים", אומר מרואן זיבק נציג ליונס בישראל, שמקיימים סדנאות לתזונה בריאה לבני הגיל המבוגר. קבלו 4 מתכונים שיחזירו לכם את הברזל לגוף

1 מכל 10. עם העלייה בגיל עולה גם הסיכון לסבול ממחסור בברזל. הנתונים מצביעים כי אחד מכל עשרה מבוגרים מעל גיל 65 סובל ממחסור בברזל  ומבוגר אחד מכל חמישה, מעל גיל 75.

 

המחסור בברזל מהווה פגיעה ברמת תפקוד וההרגשה. הוא מלווה בחולשה, עייפות, נשירת שיער, קושי במאמץ, עליית דופק, בעיות נשימה ולעתים סחרחורות וכאבי ראש הגורמים לרבים הימנעות ממאמץ, תנועה ולירידה באיכות החיים.

 

בעבר נהוג היה לחשוב כי מחסור בברזל הינו חלק מהזדקנות הגוף, אולם היום ברור כי מדובר בתהליך לא תקין שדורש בירור וטיפול. ואכן לצד הטיפול התרופתי בכדורי ברזל או זריקות ניתן להעשיר את התזונה ברכיבי מזון עשירים בברזל וזאת על מנת לעלות את רמת הברזל בדם ולאפשר איכות חיים טובה גם בגיל מבוגר.

 

עוד בנושא תזונה: דווקא בגיל המבוגר: כך תשלבו מזון-על בתזונה 

 

לפניכם ארבעה מתכונים מיוחדים שאפשר להכין גם בבית ומורכבים מחומרי גלם עשירים בברזל.

מרק עשיר הירקות ירוקים המכילים רמות גבוהות של ברזל (צילום: אפרת ליכטנשטט) (צילום: אפרת ליכטנשטט)
מרק עשיר הירקות ירוקים המכילים רמות גבוהות של ברזל(צילום: אפרת ליכטנשטט)
 

מרק "ברזל" וגבינת סנט מור

מרק עם המון ויטמין B השילוב של ירקות ירוקים עם גבינות מאוד מוצלח בעיקר כאשר משלבים גם כוס של יין לבן ליד.

 

4 מנות:

2 כוסות עלי תרד שטוף

2 יחידות כרישה פרוסות דק

חצי כוס אפונה טרייה

חצי כוס פול טרי

100 גרם גבינת סנט מור פרוסה עם הקליפה

2 גזרים פרוסים דק

כוס גבעולי סלרי קצוץ

3 שיני שום פרוסות

שליש כוס יין לבן

חצי כף מלח דק

קורט אגוז מוסקט

גרידה מ 2 לימונים

100 גרם חמאה

 

אופן ההכנה:

לחמם סיר גבוהה ועמוק עם החמאה ולאדות את כל הירקות חוץ מהפול, אפונה ותרד כ- 10 דקות על אש נמוכה.

להוסיף את היין הלבן ושלושה ליטר מים, להביא לרתיחה ולבשל על אש בינונית כ- 30 דקות.

להשאיר שליש כוס מהפול, תרד והאפונה ואת השאר להוסיף לסיר ולבשל כ- 5 דקות.

להוסיף את התבלינים וגרידת הלימון, לטחון את המרק בעזרת בלנדר ידני.

להביא את המרק שוב לרתיחה ולהגיש עם גבינת סנט מור או גבינת עיזים איכותית אחרת וקצת מהירקות מסביב.

 

עוד: תזונה מרפאה: למה כדאי לעבור לטבעונות גם בגיל מבוגר 

 (צילום: אפרת ליכטנשטט) (צילום: אפרת ליכטנשטט)
(צילום: אפרת ליכטנשטט)
 

פסטה לימון עם ירקות ירוקים, פרמזן וצ'ילי

מנת פסטה קלילה מזינה ובריאה מלאה בירקות טריים העשירים בברזל. אפשר להכין את המנה כטבעונית, כאשר מוותרים על הפרמז'ן.

 

4 מנות:

350 גרם פסטה ארוכה מבושלת לפי הוראות היצרן

כוס פרחי ברוקולי

חצי כוס אפונה טרייה

חצי כוס תרמילי פול טרי

חצי פלפל צ'ילי פרוס דק

כף פרמזן מגורד

מיץ וגרידה מלימון אחד

2 כפות שמן זית

2 שיני שום פרוסות

שליש כוס יין לבן

2 כפיות מלח דק

כף פטרוזיליה קצוצה

 

אופן ההכנה:

לחמם מחבת רחבה עם שמן זית, להוסיף את כל הירקות, שום ומלח.

להקפיץ על אש גבוהה כ- 5  דקות, להוסיף את היין הלבן ולבשל עוד כ- 2 דקות.

להוסיף את הפסטה ולערבב היטב להוסיף את מיץ הלימון והפטרוזיליה.

להעביר לצלחות ולפזר מעל את הפרמז'ן וגרידת הלימון ולהגיש.

 

עוד: איך הורידו בני וסילבי 80 ק"ג ממשקל גופם?

 (צילום: אפרת ליכטנשטט) (צילום: אפרת ליכטנשטט)
(צילום: אפרת ליכטנשטט)
 

סלט עלים ירוקים, אווז מעושן, חמוציות ופירות הדר בויניגרט דבש

סלט עשיר ורענן עם עלים פריכים והמון טעמים.

 

רוטב הוויניגרט:

1 כף דבש

1 כף חומץ שמפניה או תפוחים

כפית מלח דק

3 כפות שמן זית

 

להעביר את כל החומרים לצנצנת סגורה ולערבב היטב כדקה.

 

סלט לכ- 4 מנות:

2 כוסות עלי קייל (כרוב שחור) או עלי תרד שטופים

1 כוס עלי רוקט

כף חמוציות מיובשות

פילה מתפוז ואשכולית אדומה

100 גרם חזה אווז מעושן פרוס דק

 

אופן ההכנה:

לערבב את כל החומרים חוץ מהאווז המעושן בקערה עם הויניגרט דבש ולהעביר לקערה.

על מחבת חמה ללא שמן לצרוב כ- 10 שניות את פרוסות האווז המעושן ולהניח על הסלט ולהגיש.

 (צילום: אפרת ליכטנשטט) (צילום: אפרת ליכטנשטט)
(צילום: אפרת ליכטנשטט)
  

עלי תרד על פולנטה אפויה גבינת עיזים צלוייה ורוטב סלק

מנה מאוד מרשימה ועשירה במרקמים וטעמים.

 

4 מנות:

8 עלי תרד גדולים חלוטים

8 פרוסות גבינת עיזים

 

לפולנטה:

150 גרם קמח תירס

חצי ליטר חלב

100 גרם חמאה

2 ביצים טריות

חצי כף מלח דק

שליש כפית אגוז מוסקט

150 גרם פרמזן מגורד

כפית תימין קצוץ

 

אופן ההכנה:

בסיר שטוח להביא לרתיחה את החלב ולהוסיף את הפולנטה והתבלינים תוך כדי ערבוב עם מטרפה. לבשל תוך כדי ערבוב על אש נמוכה עד שמתקבלת דייסה סמיכה.

מורידים מהאש ומוסיפים את הפרמזן, חמאה וביצים ומערבבים היטב.

מעבירים את הפולנטה למגש עם נייר אפייה ומשטחים לשכבה בעובי 2 ס"מ.

מכניסים למקרר לשעה לפחות.

מחממים תנור ל- 200 מעלות.

לאחר שעה, קורצים עיגולים מהפולנטה ומסדרים על מגש עם נייר אפייה. מניחים מעל חופן של עלי תרד חלוטים, ומעל שוב פולנטה. מעל 2 פרוסות גבינת עיזים. 

מכניסים לתנור ל- 3 דקות על 200 מעלות.

מוציאים מהתנור ומגישים חם.

 

חשיפה לתזונה בריאה כמצילת חיים

ארגון ליונס ישראל הינו ארגון התנדבות הפועל בכל רחבי הארץ בתחום הקהילה, התרומה לחברה והגיל השלישי. כחלק מכך, הארגון מקיים סדנאות לימוד המכשירים אוכלוסיה מבוגרת לאורך חיים בריא בתחום התזונה.

 

"חתך האוכלוסייה של הגיל השלישי הוא נדבך יסוד חשוב בעבר, בהווה ובעתיד של כל קהילה וקהילה, ומי שאין לו עבר אין לו עתיד". אומר מרואן זיבק, נציב ליונס ישראל.

 

"אנו רואים בשנים האחרונות כי נושא תזונה נכונה ובריאה חשוב ומהותי במיוחד לבני הגיל השלישי, ולכן אנחנו מקיימים בכל רחבי הארץ סדנאות מיוחדות לבישול בריא. בכך אנו חושפים רבים לחשיבות של תזונה בריאה ומותאמת לצרכי הגיל. מדובר בנושא מציל חיים".

 

 

המתכונים והמנות הירוקות באדיבות מסעדת "אדום" ירושלים


 

 5 צעדים לטיפול טבעי בחוסר בברזל: 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: אפרת ליכטנשטט
מזון עשיר ברכיבים המכילים ברזל עשויים לעלות את רמת הברזל בגוף
צילום: אפרת ליכטנשטט
צילום: אפרת ליכטנשטט
מרואן זיבק, נציב ליונס ישראל
צילום: אפרת ליכטנשטט
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים