שתף קטע נבחר

חיילים בצמרת: מסלול חדש לעתודה רפואית בצה"ל

המסלול, שנפתח לפני שבע שנים ובימים אלו מסתיים מחזורו הראשון, מרכז לראשונה את כל עתודאי הרפואה בפקולטה אחת, וכולל הכשרות צבאיות מיוחדות שעוברים הסטודנטים במקביל ללימודי הרפואה הרגילים

לומדים ביחד לימודי עתודה לרפואה צבאית: המחזור הראשון של מסלול "צמרת" – המסלול הצבאי ללימודי רפואה שמכשיר סטודנטים לרפואה לתפקיד רופא צבאי, הסתיים בחודש שעבר. המסלול מרכז לראשונה את כל עתודאי הרפואה של צה"ל במקום אחד - הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית.

 

אם בעבר היו עתודאי הרפואה הצבאיים מפוזרים בין הפקולטות השונות בכל בתי הספר לרפואה בארץ, עוברים את תהליכי המיון לבדם ולומדים קורסים אקדמיים בלבד מבלי לרכוש ידע שמתאים לתחום הרפואה הצבאית, הרי שהמסלול החדש נועד כדי לרכז את כל העתודאים במקום אחד ולהקנות להם את הידע והכלים הייחודיים לתפקידם העתידי כרופאים צבאיים.

 

"כשאני הייתי סטודנט לרפואה אמרו לי ללכת לעבור לבד את המיונים לאוניברסיטה, והייתי בודד כי כל שאר הסטודנטים היו מבוגרים יותר, אחרי השירות הצבאי. בנוסף, לא קיבלתי הכשרה לתחום הרפואה הצבאית" אומר ראש ענף אקדמיה בצה"ל, סא״ל פרופסור מייקל הרטל.

 

 

רשת חברתית ותכנים ייחודיים

הירידה ברצון של בני נוער להתגייס למסלול עתודה צבאית, הן בגלל הבדידות הכרוכה בכך והן בשל תנאי הקבלה שהפכו נוקשים יותר, הביאה להחלטה לפתוח בצה"ל את מסלול צמרת. איתור המועמדים למסלול על ידי הצבא מתחיל כבר בכיתות י"א וי"ב, לאחר הצו הראשון.

 

נציגי הצבא מלווים את המועמדים לכל אורך הדרך, כבר משלב בחינת הפסיכומטרי וראיונות הקבלה לבית הספר לרפואה. בנוסף, כל הסטודנטים לומדים במקום אחד - האוניברסיטה העברי בירושלים - וכך נוצרת רשת חברתית הדוקה ותומכת שמורכבת פחות או יותר מסטודנטים בני גיל דומה ומקלה עליהם מבחינה חברתית. "לסטודנטים יש פחות או יותר ערכים משותפים ומטרות דומות - כולם רוצים להיות רופאים צבאיים", אומר פרופ' הרטל.

 

טקס סיום המחזור הראשון של מסלול צמרת (דובר צה"ל) (דובר צה
טקס סיום המחזור הראשון של מסלול צמרת(דובר צה"ל)
 

 

במסגרת מסלול צמרת לומדים הסטודנטים קורסים נוספים מעבר לאלו שלומדים שאר הסטודנטים לרפואה – עם סגל צבאי שמעביר להם את ההכשרה הייעודית הזו. "אנחנו נותנים תכנים שמוכרים אקדמית והם חלק מהסילבוס הלימודי כדי שהצוער במסלול יבין כל הזמן את הקשר שבין מה שהוא לומד בבית הספר לרפואה לבין התפקיד העתידי שלו כרופא צבאי" אומר פרופ' הרטל.

 

"כשלומדים בבית ספר לרפואה על מחלות מעיים שנגרמות מחיידקיים, הסטודנטים ב'צמרת' לומדים על רפואה מונעת בצבא לטיפול בהתפרצויות של חיידקים ביחידות שדה, בזמן שסטודנטים רגילים לומדים אורטופדיה וצופים בחדרי ניתוח על האופן שבו מבצעים החלפת פרק ירך, הסטודנטים בצמרת הולכים ליחידות צבאיות ושם לומדים בפועל איך מטפלים בבעיות גב של חיילים במרפאות", הוא מוסיף.

 

מעבר לסגל האקדמי, למהלך ההכשרה מצטרפים רופאים וקצינים מחיל הרפואה, שמלמדים את הסטודנטים את התכנים הייעודיים. חלק מההכשרה נעשה במהלך הקורסים באקדמיה וחלק בחופשות בין הסמסטרים.

 

בנוסף, חלק מההכשרה היא הכשרה מעשית. "הסטודנטים מגיעים במהלך הלימודים למרפאות צבאיות ולמכוני מחקר צבאיים, ומסתפחים גם לגדודים וליחידות לוחמות נוספות כדי ללמוד בפועל איך מבצעים רפואה צבאית", מסביר פרופ' הרטל. "ככה, כשהרופא הצעיר מתגייס לצבא, הוא התנסה כבר בטיפול בסביבה צבאית ומוכן יותר לביצוע תפקידו".

 

אפילו צמחו כמה זוגות

ההכשרה עצמה אורכת שבע שנים - שש שנים של לימודים ושנה של סטז' באחד מבתי החולים. לאחר מכן הסטודנטים מתגייסים לצה"ל ומתחילים את תפקידם כרופאים צבאיים. בחופשות הקיץ בין הסמסטרים, הם עוברים טירונות, קורס קצינים וקורס החייאה בשדה.

 

המחזור הראשון, שכולל כ-40 סטודנטים, סיים את לימודיו ונמצא כעת בסטז', ובחודש פברואר הקרוב ישובצו הסטודנטים לראשונה ביחידות הלוחמות בצה"ל. המחזורים הבאים כבר גדולים יותר וכוללים בין 60 ל-70 סטודנטים.

 

"אנחנו כבר לא כמה ילדים שמסתובבים במסדרונות של הפקולטה לרפואה, אלא ממש ארבעים חבר'ה שהולכים יחד וגרים יחד במעונות", אומר רון עברון (25), בוגר מחזור א׳ של מסלול צמרת שנמצא עכשיו בסטז' בבית החולים רמב"ם בחיפה, "זה מחזק מאוד ונותן תמיכה כשיש קבוצה כזו שבה כולם חווים את אותן חוויות ועוברים את אותם הקשיים. אפילו צמחו אצלנו כמה זוגות".

 

הסטודנטים ב"צמרת" מספרים שגם ההכשרות הייעודיות שהם עוברים מחברות אותם יותר לתפקיד הרופא הצבאי. "למדנו קורסים כמו מבוא לרפואה צבאית ונחשפנו להרבה מקרים שקשורים לצבא כמו פגיעות במכות חום וקור של לוחמים בשדה הקרב או רפואת תעופה" הוסיף עברון . "זו הייתה חוויה טובה ומאתגרת ואני שמח שיצא לי להיות בין בוגרי המסלול הראשון". 

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
טירונות בחופשת הסמסטר. רופאים צבאיים
צילום: אבי מועלם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים