שתף קטע נבחר

קבינט הדיור אישר: הסבת משרדים למגורים

אושרה הצעת שר האוצר לקדם עירוב שימושים בין תעשייה ומסחר למגורים. המשמעות: ועדות מקומיות יוכלו להסב את הייעוד של בנייני משרדים שאינם בשימוש למגורים - גם בשכירות. בנוסף אושר התיקון לתקנות הארנונה, לפיו רשויות מקומיות יוכלו להטיל אגרה כפולה על דירות רפאים ל-5 שנים

קבינט הדיור אישר היום (ב') את הצעת שר האוצר, משה כחלון, לקידום עירוב שימושים בין תעשייה ומסחר לבין מגורים. המשמעות: ניתן יהיה להסב בנייני משרדים נטושים למגורים. מדובר בתיקון לחוק התכנון והבנייה, שנועד להבטיח את איתנות הרשויות המקומיות והצורך לאפשר להן לפתח את מתחמי התעסוקה המאושרים והלא ממומשים או מיושנים בתחומן.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

מחיר למשתכן באופקים: 435 אלף שקל לדירה

חשד: עוקץ דירות בירושלים, מסמכים זויפו

לאישור מזורז: 1,900 דירות בצפון בני ברק

 

בדיקה שנערכה בקרב הוועדות המחוזיות לתכנון ולבנייה, העלתה כי קיים עודף תכנוני משמעותי לא ממומש בשטחי תעשייה ומסחר. עודף זה נשען על תוכניות גדולות למסחר ותעסוקה ברשויות המקומיות באזור המרכז, דבר שמקשה על הגדלת היצע הדיור, מונע עירוב שימושים ומקטין את היכולת לקדם הגדלה של היצע שטחי תעסוקה ומסחר בפריפריה.

 

בעקבות זאת הועלתה הצעה לפיה ועדות מקומיות עצמאיות יוסמכו לבצע שינוי ייעוד מתעסוקה למגורים, באופן שיצור עירוב שימושים ויגדיל את היצע הדיור. זאת בהתאם למספר תנאים. התנאי הראשון הוא שזכויות הבנייה שיינתנו למגורים לא יעלו על 20% מהשטח שניתן לבנייה בתוכנית המקורית.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כמו כן, על מנת לשמור על כך שמרבית השימוש במגרש יהיה לתעסוקה, מוצע להתנות את מימוש הבנייה למגורים במימוש לפחות מ-80% מהזכויות בייעוד תעסוקה. בנוסף, כחלק מאישור התוכנית, על הוועדה למצוא כי מתן הזכויות הנוספות נותן מענה מספק לצרכי ציבור לאזור.

 

כיום ישנם בניינים המיועדים למסחר, מלאכה או תעסוקה, אשר נמצאים באזורי מגורים או בקרבתם. הליך תכנוני לשינוי יעוד ממסחר למגורים אינו נמצא בסמכותה של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, גם אם הוסמכה כוועדה מקומית עצמאית. לפיכך ההליך ארוך ומתמשך ואינו מתאים לדינמיות הנדרשת בהליכים לחידוש המרחב העירוני.

 

לכן מציעים באוצר להסמיך ועדה מקומית עצמאית כוועדה עצמאית מיוחדת, שתוכל לאשר שינוי ייעוד בהליך תכנוני בתוכניות בייעוד תעסוקה, מלאכה או מסחר בבניינים שהושלמה בנייתם. הצעה זו אף כוללת המרת הייעוד למגורים בשכירות.

 

כבר לא הוראת שעה: ארנונה כפולה על דירות רפאים ל-5 שנים

הצעה נוספת שאישר היום קבינט הדיור נוגעת לפעילות ועדות הערר. במשרד האוצר ציינו היום כי בשנים האחרונות הפכו ועדות הערר לחסם משמעותי המביא לעיכוב של מימוש היתרי בנייה, ומקשה על הגדלת היצע הדיור.

 

במטרה לייעל את פעילותן, מציעים באוצר להעניק לוועדות אלה סמכות לחייב את מגיש הערר או את המשיב לשלם לצד שכנגד את הוצאותיו בהליך, אם מצא שהערר שהוגש לא היה בתום לב או שהערר מוצדק לפי העניין, וכי חיוב בהוצאות יהיה ניתן לביצוע בהליכי הוצאה לפועל.

 

בנוסף אושרה ההצעה להטיל ארנונה חריגה על מבני מגורים שאינם בשימוש. המשמעות היא שרשויות מקומיות יוכלו להטיל כעת באופן קבוע ב-5 השנים הבאות ארנונה כפולה על דירות רפאים. מדובר בתיקון לתקנות הארנונה הכללית ברשויות המקומיות, שתיקנו יחד השר כחלון ושר הפנים, אריה דרעי, באישור ועדת הכספים של הכנסת.

 

התיקון קובע כי בהינתן אישור של השרים, מועצה מקומית תהיה רשאית לקבוע שיעור ארנונה חריג על מבנה מגורים שאינו בשימוש, בשונה מהתעריף הקיים בתחומן למגורים. יצוין כי על פי הוראת השעה, יכולים היו השרים לתת אישור לתעריף חריג רק עד סוף שנת 2016; ואילו כעת לאחר התיקון, הוראת שעה זו תומר להוראת שעה ל-5 שנים.

 

צפו: ארנונה כפולה על דירות רפאים בירושלים

 

תוכנית נוספת שאישר קבינט הדיור נוגעת לקידום פתרונות דיור למגזר החרדי. ההחלטה, שקידם שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, מבקשת להגיש לוועדות התכנון כ-20 אלף יחידות דיור ולשווק עוד 15 אלף דירות במהלך שלוש השנים הקרובות לטובת האוכלוסייה החרדית.

 

לדברי השר גלנט, "המשמעות המרכזית של ההחלטה שיזמנו ואשר עברה הבוקר בקבינט הדיור, היא קביעת מדיניות ארוכת טווח, כמענה לצרכים הייחודיים של המגזר החרדי, לאחר שנים בהן הוא סבל מקשיי דיור רבים, ללא כל פתרון באופק. ההחלטה היא תוצר של שיתוף פעולה מתמשך עם השרים וחברי הכנסת נציגי המגזר החרדי, בהם השרים יעקב ליצמן ואריה דרעי וח"כ משה גפני, וכן עם ראשי הערים מהמגזר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משרד האוצר
ישיבת קבינט הדיור. צילום ארכיון
צילום: משרד האוצר
מומלצים