שתף קטע נבחר

מאבקי חקיקה וסערות במליאה: ננעל כנס הקיץ של הכנסת

חוקים רבים של הממשלה הקודמת בוטלו, חוק ההדחה וחוק העמותות אושרו - והעימותים הגדולים היו סביב התאגיד הציבורי וערוץ הכנסת. גם לוועדת האתיקה הייתה הרבה עבודה. נתראה אחרי החגים

 

לפנות בוקר (ה') ננעל כנס הקיץ של הכנסת, שהיה אחד הסוערים בשנים האחרונות, עמוס במאבקים פוליטיים, חקיקה שנויה במחלוקת והתנהגות חריגה של חברי כנסת, שחלק מהם הגיעו לוועדת האתיקה. הפגרה תימשך עד אחרי החגים, אבל במהלכה יתנהל המאבק על תקציב המדינה.

 

בגזרת החקיקה, היה זה מושב שבו קידמה הקואליציה שורת חוקים שחלקם הובטחו במהלך מערכת הבחירות וגרמו למהומה גדולה בכנסת ולוויכוח ציבורי רחב מחוצה לה. חוק ההדחה שיזם ראש הממשלה בנימין נתניהו היה לאחד החוקים שעוררו את הזעם הגדול ביותר במליאת הכנסת. החוק קובע שברוב של 90 חברי כנסת ניתן להדיח חבר כנסת מכהן שהסית נגד מדינת ישראל או שתמך במאבק מזוין נגדה. עשרה מהתומכים בהדחה יצטרכו להיות חברי אופוזיציה. החוק עבר לאחר דיונים שנמשכו שעות ארוכות, כשברקע סערה גדולה שחוללה האופוזיציה נגדו.

 

חוק מרכזי נוסף שמשך תשומת לב רבה היה חוק העמותות שקידמה שרת המשפטים איילת שקד. החוק יחייב ארגוני זכויות אדם ועמותות - שמרבית תקציבם מבוסס על תרומות ממדינות זרות - להצהיר על כך בפני רשם העמותות ולציין זאת בפרסומיהם הרשמיים. חברי האופוזיציה טענו כי מדובר בחוק שפוגע בדמוקרטיה ונועד לנטרל את השמאל, אולם למרות המהומה החוק עבר גם הוא.

 

 (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
(צילום: עפר מאיר)

ראש הממשלה נתניהו ומליאת הכנסת, אתמול (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
ראש הממשלה נתניהו ומליאת הכנסת, אתמול(צילום: עפר מאיר)

שורת חוקים נוספים שנויים במחלוקת נגעו ליישום ההסכמים הקואליציוניים בין הליכוד לבין המפלגות החרדיות, וביטול חוקים מהכנסת הקודמת שהובילו אז אנשי סיעת "יש עתיד". חוק השוויון בנטל, חוק ביטול חובת לימודי הליבה כתנאי לתקצוב מדינה במוסדות החרדיים, הגדלת הסיוע והקצבה לאברכים שקוצצה בקדנציה הקודמת והוחזרה בקדנציה הנוכחית - אלו הם רק חלק מהרפורמות שבוטלו ועוררו סערה וביקורת קשה מצד "יש עתיד", שחבריה הכריזו כי מדובר במהלכים מעוותים שיצעידו אחורה את צעירי המגזר החרדי. הביקורת לא הועילה שכן בסיעות החרדיות התעקשו ליישם את הכול עוד במושב הנוכחי ואכן הספיקו.

 

נושא נוסף שעורר סערה עד השעות האחרונות של מושב הכנסת היה התקשורת, נושא שהעסיק לא מעט את חברי הכנסת ביממה האחרונה. חוק ערוץ הכנסת עבר עם הסכמות מסוימות בין הקואליציה לאופוזיציה ומתבסס על המלצות ועדה ציבורית שקמה. מטרת החוק היא להגדיר מחדש את מהות הערוץ ולא לאפשר שידורים שיבזו את הכנסת. החוק עורר מהומה גדולה במהלך הליכי החקיקה בוועדות, טענות לסתימת פיות ועל כך שמדובר בניסיון להפוך אותו ל"ערוץ מטעם", אולם לבסוף הוא אושר אמש בקריאה שנייה ושלישית.


הסערה בכנסת סביב חוק ההדחה במושב האחרון (צילום: ערוץ הכנסת) (צילום: ערוץ הכנסת)
הסערה בכנסת סביב חוק ההדחה במושב האחרון(צילום: ערוץ הכנסת)

חוק נוסף שהסעיר את הכנסת הוא חוק התאגיד הציבורי, שגרר שיח נוקב שבו האופוזיציה האשימה את הקואליציה שהיא רוצה לנטרל ולהפחיד את כלי התקשורת. במהלך נאומו אתמול של נתניהו במליאה התפתחה מהומה כאשר הוא דיבר על כוונתו לפתוח את שוק התקשורת לתחרות ולאפשר כניסת ערוצים מסחריים נוספים. חברי האופוזיציה ליוו את נאומו בצעקות רמות והאשימו אותו בכוונה להשתלט על התקשורת ולייצר ערוצים מטעם.

 

אבל לא רק חקיקה הפכה את המושב הזה לסוער. גם עימותים במליאה והתנהגות של חברי הכנסת שאף הגיעו לוועדת האתיקה סיפקו לא מעט כותרות. אחד העימותים הסוערים ביותר התרחש במליאה אחרי שנחתם הסכם הפיוס עם טורקיה. נאומה של חברת הכנסת חנין זועבי כמעט וגלש לאלימות, ונדרשה התערבות של הסדרנים כדי להרגיע את הרוחות. ועדת האתיקה אמנם הסתפקה בנזיפות למעורבים - חנין זועבי ואורן חזן שהחל את העימות - אבל חברי כנסת ותיקים אומרים שקשה להם לזכור מתי נראו תמונות קשות כאלה בשנים האחרונות. גם השרה מירי רגב ננזפה לאחר שקידמה לפי ועדת האתיקה את תוכניתו של אייל גולן בערוץ 24 , מה שנחשב לקידום מסחרי אסור.

 

היציאה לפגרה אמנם תספק לחברי הכנסת כמה חודשים של רגיעה, אולם לאחר מכן, ואולי אפילו במהלך הפגרה, הם יצטרכו להופיע לקרב אחר, קשה לא פחות מבחינתם, על תקציב המדינה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר מאיר
מליאת הכנסת, אתמול
צילום: עפר מאיר
מומלצים