שתף קטע נבחר

כורכום וספירולינה: 6 צמחי מרפא שספורטאים משתמשים

פציעות, דלקות, כאבי שרירים ומפרקים, עייפות וזיהומים עלולים לפגוע בתפקוד של ספורטאים מקצוענים וחובבים. רגע לפני שרצים לארון התרופות, צמחי מרפא הם פתרון יעיל ונפלא לשמירה על איזון הגוף ובריאות מקסימלית, מניעת סיבוכים עתידיים ושמירה על כושר

גם ספורטאים נהנים מפתרונות צמחיים לבעיות פיזיולוגיות: בשבוע שעבר נפתחו משחקי האולימפיאדה ה-31 בריו דה ז'נרו, ברזיל. השנה צפויים להשתתף באולימפיאדה מעל ל- 10,500 ספורטאים מ-206 מדינות, שיתחרו בענפים מגוונים כגון שחייה, התעמלות אומנותית, אתלטיקה קלה, כדורסל, ג'ודו ועוד. הספורטאים המקצועיים מתכוננים במהלך הקריירה שלהם לאירוע המרגש, שמתקיים אחת לארבע שנים.

 

בזמן האימונים האינטנסיביים והתחרויות התובעניות, ספורטאים רבים סובלים מפציעות, דלקות, כאבי שרירים, בעיות שלד ומפרקים וזיהומים כרוניים.

 

הן עבור הספורטאים הללו, והן עבור ספורטאים שנמצאים בתחילת דרכם, צמחי מרפא הם פתרון יעיל ונפלא לשמירה על איזון הגוף ובריאות מקסימלית, מניעת סיבוכים עתידיים ולסיוע לגוף לשמור על הכושר. 

  

להלן 6 הצעות לצמחי מרפא שיקלו על הספורטאים (וגם על כלל העוסקים בפעילות גופנית) על תופעות הלוואי הנגרמות כתוצאה ממאמץ פיזי.

 

כורכום

הכורכום הוא צמח נפוץ ברחבי דרום אסיה ובתת היבשת ההודית. שורש הצמח נמצא בשימוש קולינרי ורפואי נרחב ברחבי העולם מזה אלפי שנים. שורש הכורכום משמש כאחד התבלינים החשובים במטבחי אסיה השונים, כאשר הוא נצרך מדי יום על ידי למעלה משליש מאוכלוסיית העולם.

 

בשימוש רפואי מסורתי, הכורכום משמש לטיפול במגוון רחב של מחלות בדרכי העיכול, במערכת הלב וכלי הדם, בבעיות שלד ומפרקים, בדלקות כרוניות, במחלות עור ועוד.

 

בשנים האחרונות נחקר רבות הרכיב הפעיל העיקרי בכורכום - הכורכומין, אשר התגלה כבעל תכונות נוגדות דלקת חזקות במיוחד, ונמצא יעיל לטיפול במחלות דלקתיות, במערכת השלד והמפרקים ובעור.

 

במחקרים מהשנים האחרונות הראה הכורכום גם השפעה מווסתת על מערכת החיסון ופעילות אנטי-סרטנית. מומלץ להשתמש בכורכום בשילוב רכיבים פוספוליפידים, המאפשרים ספיגה מקסימלית שלו בגוף האדם, בשיעור גבוה ויעיל בהשוואה לכורכומין רגיל ללא רכיבים פוספוליפידים.

 

אלוורה

האלוורה נמצא בשימוש כצמח מרפא מזה אלפי שנים. תיעוד של השימוש בו קיים משנת 1500 לפני הספירה. הרופא היווני דיאסקורידס היה הראשון שהשתמש בצמח לטיפול בפצעים וזיהומים עוריים, כמו גם המצרים ותושבי אזור הים התיכון הקדומים.

 

עפ"י הרפואה המסורתית, משמש הג'ל כבסיס למשקאות "טוניק" בעלי השפעה כללית מחזקת. הג'ל מזין מאוד ועתיר בשפע ויטמינים (כולל B12), מינרלים, אנזימים, חומצות שומן (כולל אומגה 3) וחומצות אמינו חיוניות.

 

בשנים האחרונות נחקרו רבות תכונותיו הרפואיות של הג'ל, המכיל את הרכיב הפעיל acemannan, על אספקטים שונים במערכת העיכול האנושית, לרבות ויסות חומציות יתר, הרגעת בחילות, טיפול באפטות, כיבים, דלקות מעי ועצירות.

 

ג'ל אלוורה יהיה יעיל במיוחד אם נוסיף לו תמציות צמחים מרוכזות של קמומיל ואלוורה המעצימות את סגולותיו הבריאותיות. כמו כן, יש מחקר שמאשר שהאלוורה יכולה לסייע בהורדת הכולסטרול, הטריגליצרידים ורמות הסוכר בדם. בנוסף, נמצאו רכיבי ג'ל האלוורה כבעלי פעילות מחזקת מערכת חיסון, נוגדת-דלקת ואנטי-סרטנית.

 

עוסקים בספורט? כדאי לכם לשקול את האופציה הטבעית  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עוסקים בספורט? כדאי לכם לשקול את האופציה הטבעית (צילום: shutterstock)

 

ג'ינג'ר

הג'ינג'ר, שורש הנפוץ בארצות אסיה, נחשב על פי הרפואה המסורתית לצמח מניע ומחמם, שעוזר בהמרצה כללית של תהליכים מטאבוליים בגוף, בהם זרימת דם ותהליכי עיכול.

 

שורש הג'ינג'ר מכיל רכיבים המעניקים לו טעם וארומה בעלי חריפות עדינה. הוא מתאים לטיפול במצבים דלקתיים המצריכים שיפור בהזנה, בחמצון ובניקוז לימפטי של רקמות מודלקות, ויכול לשפר זרימת דם הקפית המזינה את הרקמות של הגוף, בעל יכולת נוגדת חמצון, משפר וממריץ תהליכי עיכול וספיגה. גם ברפואה הסינית משתמשים בג'ינג'ר שנחשב לצמח מחזק וממריץ, המתאים לשימוש במצבי עייפות וחולשה מתמשכים.

 

ויתניה משכרת

הוויתניה, שנקראת גם "הג'ינסנג ההודי", נחשבת לפי הרפואה המסורתית לצמח מחזק, המעלה רמות אנרגיה במצבי לחץ, מאמץ ועייפות כרונית. טווח פעילותו של הצמח רחב, ולכן לפי הספרות המקצועית ניתן להשתמש בו במחלות דלקתיות ואוטואימוניות, לאיזון ולוויסות מערכת החיסון, לתמיכה במערכת העצבים וכחיזוק כללי המאפשר לגוף להתמודד עם מצבי מחלה ומועקה פיזית ונפשית.

 

השימוש בשורש הצמח מצוי מזה אלפי שנים ברפואה ההודית המסורתית לחיזוק כללי, הבראה ממחלות קשות, הרגעה ושיפור יכולות קוגניטיביות. הצמח, הגדל בר גם בישראל, מחזק את תפקוד בלוטת האדרנל (יותרת הכליה).

 

בוסווליה (שרף לבונה הודי)

הבוסווליה גדל בהודו ובאפריקה והחלק שנמצא בשימוש הוא השרפים של הצמח. החומר הפעיל העיקרי הוא חומצה בוסוולית, אשר הוכחה מחקרית כבעלת פעילות נוגדת דלקת ואנטי-ראומטית. בנוסף, מיוחסות לבוסווליה תכונות של הנעת דם והמרצת איחוי רקמות פגועות.

 

על פי הרפואה המסורתית הצמח חיוני ומועיל בכל מצב דלקתי, ונחשב ליעיל מאוד בטיפול במחלות וכאבים הקשורים ברקמות שריר ושלד. הבוסווליה עוצרת את הדלקת בעזרת עיכוב האנזים המעורב ביצירת תהליכים דלקתיים שונים בגוף. תכונה זו, הספציפית לבוסווליה, מבטיחה פעילות אנטי דלקתית ממוקדת ונחשבת ליעילה במיוחד במצבים של דלקות מפרקים כרוניות.

 

ספירולינה

הספירולינה היא מיקרו אצה ייחודית, מצורות החיים הקדומות ביותר על פני כדור הארץ, בעלת ערך תזונתי גבוה, המוגדרת כמזון-על. זהו תוסף מזון עשיר בחלבונים, פיגמנטים, חומצות אמינו, ויטמינים, מינרלים ורכיבים חיוניים, המאפשר ליהנות מתועלות בריאותיות רבות.

 

במשך אלפי שנים השתמשו בספירולינה באפריקה ובאמריקה כמקור של מזון מרוכז. הספירולינה הוגדרה ע"י האום כמזון העתיד. בשנים האחרונות זוכה אצת הספירולינה לפופולריות רבה כתוסף מזון שיעילותו הוכחה מחקרית. הספירולינה מיוצרת בישראל, מיובשת בשמש בשיטת רואו-פוד, מבלי לפגוע בתכולת חומצות השומן החיוניות ושאר הרכיבים התזונתיים.

 

הכותב הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח בחברת "ברא צמחים".

 

צפו: התכונות המופלאות של צמחי המרפא

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צמחי מרפא. הקלה על תופעות לוואי של מאמץ פיזי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים