שתף קטע נבחר

מחקר חדש: לא תאמינו איפה קורים 50% ממקרי מוות בעריסה

המחקר שנערך על ידי עמותת "עתיד" עולה כי יותר ממחצית המקרים אירעו בעת שהתינוקות היו בהשגחת מטפל שאינו הורה – במעון יום, משפחתון או אצל מטפלות

הקשר בין מוות בעריסה למקום בו נמצאים התינוקות: ממצאי מחקר חדש שערכו בעמותת "עתיד" לחקר ולמניעת מוות פתאומי בעריסה עולה נתון מדאיג: קיימת שכיחות גבוהה – למעלה מ-50% ממקרי המוות בעריסה שקרו ביום הראשון או בשבוע הראשון לשהייה של התינוק בפעוטון או אצל המטפלת.

 

"כמחצית מהמקרים בשנים האחרונות של מקרי מוות פתאומי בלתי מוסבר, הידוע גם בשם "מוות בעריסה", אירעו בעת שהתינוקות היו בהשגחת מטפל שאינו הורה – במעון יום, משפחתון או אצל מטפלות", אומרת ד"ר ענת שץ, יו"ר עמותת "עתיד" ורופאת אף אוזן גרון בכירה במרכז הרפואי "שערי צדק". "רוב המקרים אירעו ביום הראשון או בשבוע הראשון לשהייה במשפחתון, המעון או אצל מטפלת".

 

קראו עוד

זהירות: נמצא גורם נוסף למוות בעריסה

מומחים מזהירים: "כיסוי עגלת התינוק בבד – סכנת מוות בעריסה"

 

אוכלוסיית הסיכון היא תינוקות בגילאי שלושה שבועות עד 10 חודשים. הסיבה לתמותה הגדולה דווקא בימים הראשונים אצל המטפלת או במשפחתון היא מפני שתינוק מורגל לישון על ידי הוריו על הגב בלבד ובאופן פתאומי משכיבים אותו לישון על הבטן, הסיכון למוות עריסה נוסק לפי 18.

 

"זהו ככל הנראה ההסבר לתמותת התינוקות בימים הראשונים לשהייה אצל מטפלים שאינם ההורים", מסבירה ד"ר שץ." בארה"ב יש מודעות גדולה יותר לתופעה ושם נוקטים במשנה זהירות אך עדין התופעה קיימת אם כי במספרים נמוכים יותר. כ-20% ממקרי המוות בעריסה בארצות הברית אירעו בימים הראשונים אצל מטפלים שאינם ההורים.

 

להפחית את גורמי הסיכון. מוות בעריסה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להפחית את גורמי הסיכון. מוות בעריסה(צילום: shutterstock)

 

מוות בעריסה: אחד הגורמים הנפוצים למוות תינוקות

מוות בעריסה היא תופעה בה תינוקות מתים באופן פתאומי ללא אזהרה מראש תוך כדי שינה, בעיקר בשעות הלילה. למרות המחקר הרב אין הסבר מדעי ברור לתופעה והוא מתרחש גם אצל תינוקות בריאים לחלוטין, אף שיש מספר גורמים המגבירים את הסיכון.

 

מדובר בפגיעה תפקודית בעיקר, שפוגעת במנגנון בקרת הנשימה והיקיצה של התינוק. התסמונת הינה אחד הגורמים הנפוצים לתמותת תינוקות עד גיל שנה. התסמונת עלולה להתרחש אצל תינוקות בני שלושה שבועות ועד עשרה חודשים אך רוב מוחלט של המקרים (90%) מתרחשים בטרם מלאו לתינוק חצי שנה ושיא השכיחות היא בקרב תינוקות בני חודשיים עד ארבעה חודשים.

 

על פי הנתונים של לשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשנת 2012 מתו בישראל 71 תינוקות מוות פתאומי ובלתי מוסבר, ובשנת 2013 מתו 45 תינוקות. בין השנים 2008 ל-2011 היו לא פחות מ-188 מקרים של מוות פתאומי בתינוקות.

  

"משרד הכלכלה אחראי לפקח על מעונות היום והמשפחתונים", אומרת ד"ר שץ "אבל על מטפלות פרטיות ומשפחתונים פרטיים אין כל פיקוח ובהיעדרו, אין לדעת האם המטפלים בקיאים בכללי הפחתת הסיכון ומניעת מוות בעריסה". לדבריה, מטפלים בתינוקות בישראל אינם מחויבים לעבור הכשרה בנושא מניעת גורמי סיכון למוות עריסה ושמירה על סביבת שינה בטוחה לתינוק. "פעמים רבות המטפלים אינם פועלים על פי ההנחיות ואף בניגוד להנחיות מפורשות של ההורים", אומרת שץ.

 

הפחתת גורמי סיכון

כדי לפעול לשינוי המצב עמותת "עתיד" קוראת לחייב מטפלים בתינוקות לעבור הכשרה בנושא הפחתת גורמי סיכון ומניעת מוות בעריסה וקורס החייאה לתינוקות. "בהעדר כללים ובקרה של הרשויות על כל פעילות המטפלות המשפחתונים והמעונות לתינוקות, אנו קוראים לכל הורה בישראל, לקראת תחילת השנה, לקחת אחריות ולוודא עם המטפלים בתינוקם שהם ערים לנושא, בקיאים בהנחיות העדכניות ומיישמים אותן בדקדקנות. אין להסתפק בזה אלא לבדוק במקום שהמטפלים אכן שומרים על סביבת שינה בטוחה", מסכמת ד"ר שץ.

 

ליאת אורן וקס, איבדה את בנה עידו כשהיה בן 5 חודשים בשנת 2011. "עידו היה בימים הראשונים שלו בפעוטון. הבאתי אותו בשעה שבע וחצי בבוקר למטפלת ובשעה אחת וחצי בצהריים קיבלתי טלפון מהמטפלת שצרחה 'עידו לא נושם, עידו לא נושם'", שיחזרה ליאת. "בפעם הבאה שפגשתי את הבן שלי הייתה בבית חולים כשהוא הוא ללא רוח חיים".

 

לדבריה, עידו מעולם לא שכב על הבטן, איש לא עישן לידו והוא לא מתאים לשום קריטריון סיכון. "יחד עם זה, בנתיחה שלאחר המוות היו לו כתמי מוות – שקיעה של דם באזור הכתף והלחי – כנראה שהוא היה מת כמה שעות טובות כי המטפלת חשבה שהוא ישן בשקט. טענתי אז ואני טוענת גם היום שעידו הושכב על הבטן בניגוד להנחיות".

 

אורן-וקס מבקשת מהורים להיות ערניים ולבחור בקפידה את המטפלת של הילדים כדי למנוע את האסון הבא: "אני והמשפחה שלי נפגענו ולמדנו את הדברים מהניסיון שלנו. המטפלת שלנו לא הייתה תחת פיקוח והיא לא עברה שום סדנת החייאה כמה שנים טובות. הורים צריכים להיות ערניים ולא להפקיר את הילדים שלהם. תיקחו אחריות ותוודא שיש פיקוח ושיש מישהו שמוסמך לתת עזרה ראשונה".

 

ההנחיות העדכניות להפחתת הסיכון למוות בעריסה ולמניעתו:

להשכיב תינוק לישון על הגב בלבד ביום ובלילה.

 להשכיב לישון על מזרן קשיח. אין להשכיב על מצע רך.

סביבת השינה /העריסה צריכה להיות ריקה ממצעים חופשיים ומחפצים רכים.

להימנע מכיסוי פניו / ראשו של התינוק.

 להימנע מחימום יתר. טמפרטורת החדר המומלצת 22 מעלות צלסיוס. אין צורך בשכבות ביגוד רבות.

 אין לעשן בסביבת התינוק.

להקפיד שלכל תינוק יהיה משטח שינה נפרד.

מיטות ועריסות צריכות להתאים לדרישות תקני הבטיחות.

 

צפו: הנחיות משרד הבריאות למניעת מוות בעריסה

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איפה קורים רוב מקרי מוות בעריסה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים