שתף קטע נבחר

מחקר: אנטיביוטיקה לילדים - סיכוי מוגבר לסוכרת בבגרות

חוקרים אמריקנים מצאו שמתן אנטיביוטיקה הגביר את הסיכון לסוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים). ההשערה: האנטיביוטיקה הורגת את חיידקי המעיים הידידותיים שמיטיבים עם מערכת החיסון ובכך מעלה את הסיכון למחלה

סיבה נוספת לחשוב פעמיים לפני מתן אנטיביוטיקה לילדים: מחקר חדש מגלה כי מתן אנטיביוטיקה לתינוקות וילדים עלול להגביר את הסיכון לסוכרת סוג 1. המחקר אמנם בוצע בעכברי מעבדה, אולם החוקרים סבורים כי מנגנון דומה צפוי להתרחש גם בבני אדם. המחקר פורסם בכתב העת המדעי Nature Microbiology.

 

החוקרים, מאוניברסיטת ניו יורק, השוו את מצבם הרפואי של עכברים שקיבלו מספר טיפולים באנטיביוטיקה למצבם של אלה שלא טופלו כלל. הממצאים הראו כי העכברים שקיבלו 3 טיפולי אנטיביוטיקה בזה אחר זה לפני גיל 6 שבועות – גיל השווה לשנתיים וחצי אצל בני אדם – היו בסיכון גבוה פי 2 ללקות בסוכרת בהשוואה לעכברים שכלל לא טופלו באנטיביוטיקה.

 

קראו עוד על סוכרת:

פריצת דרך: חיסון חדש הצליח לרפא סוכרת

זינוק בסוכרת: 108 מיליון חולים ב-1980; 422 מיליון היום

סוכרת נעורים: תאי בטא מתעוררים לחיים

 

הסיכון הגבוה ביותר נמצא אצל עכברים זכרים. החוקרים ציינו עוד כי האנטיביוטיקה שניתנה לעכברים דומה במינון ובסוג לאנטיביוטיקה הניתנת גם לילדים. כל העכברים בניסוי שובטו גנטית כך שמלכתחילה יימצאו בסיכון גבוה ללקות בסוכרת.

 

החוקרים האמריקנים סבורים כי לחיידקי המעיים הידידותיים יש תפקיד חשוב במניעת מחלות אוטואימוניות שהסוכרת נמנית איתן, בהן תוקפת מערכת החיסון של האדם רקמות בגוף. האנטיביוטיקה, לדברי החוקרים, הורגת את אוכלוסיית החיידקים הידידותיים, ובכך מגבירה את הסיכון ללקות במחלות חיסוניות דוגמת סוכרת. עם זאת הם הדגישו כי דרושים מחקרים קליניים בבני אדם כדי לאמת את הממצאים, וכי אין בשלב זה המלצות להימנע ממתן אנטיביוטיקה.

 

"ייתכן שבעתיד נמצא מהם החיידקים המפעילים את מערכת החיסון", אמר ד"ר מרטין בלסר, אחד החוקרים מאוניברסיטת ניו יורק, "בכך, ייתכן וטיפול פרוביוטי יוכל לשמש חיסון שימנע סוכרת".

 

הסוכרת עלולה להופיע גם בתינוקות עד גיל חצי שנה, לרוב בשל מחלה גנטית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הסוכרת עלולה להופיע גם בתינוקות עד גיל חצי שנה, לרוב בשל מחלה גנטית(צילום: shutterstock)

 

סימני הסוכרת: צימאון והשתנה מרובה

כ-500 אלף חולי סוכרת חיים בישראל, ועל פי ההערכות יש עוד כ-300 אלף איש במצב המוגדר "טרום סוכרת", המתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 בתוך כמה שנים.

 

סוכרת נעורים מופיעה בגיל הילדות בשני "גלים" בדרך כלל: סביב גיל 7-5 ובסביבות גיל 14-10. עם זאת, המחלה יכולה להופיע למעשה בכל גיל. המחלה עלולה להופיע גם בתינוקות עד גיל חצי שנה, אז היא מכונה neonatal diabetes ולרוב נובעת בשל מחלה גנטית בלבלב או בפעולת תאי הלבלב המייצרים אינסולין.

 

על פי הקריטריונים, אבחון סוכרת נעשה על סמך רמת סוכר מעל 125 מ"ג לד"צ בצום, או מעל 200 אחרי העמסת סוכר, או בבדיקת סוכר אקראית מעל 200 בשילוב סימני סוכרת - צימאון, השתנה מרובה, השתנה לילית וירידה במשקל לא מכוונת.   

יש גנים מסוימים שמעמידים בני אדם בסיכון לחלות בסוכרת סוג 1, אך העניין הוא יותר מגנטי. ההוכחה לכך היא שבתאומים זהים הסיכוי של התאום השני לחלות בסוכרת נעורים הוא רק 50% ולא 100%.

 

על פי ההשערות, קיים גורם נוסף כלשהו שאליו נחשף החולה הגורם לפריצת המחלה, ייתכן וירוס. גם ילדים שלא ינקו חלב אם בחודשי חייהם הראשונים נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בסוכרת.

 

במקרים מסויימים ניתן לחזות את מחלת הסוכרת: כאשר במשפחה ילד חולה סוכרת וההורים מודאגים לגבי סיכוי הילדים הנוספים ללקות במחלה, ניתן למדוד אצלם הימצאות נוגדנים כנגד תאי בטא, כמו הנוגדן GAD הנוגדן אנטי אינסולין או נוגדן אנטי-איילט. עם זאת, אין כל דרך למנוע את התפרצות המחלה.

 

צפו: כך נראה יום בחיי חולה סוכרת

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הילדה חולה? חשבו פעמיים לפני שתתנו לה אנטיביוטיקה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים