שתף קטע נבחר

דירוג המזון המהיר: מהטוב ביותר להכי גרוע

שנת הלימודים התחילה, וזה הזמן לחשוב על ארוחות הצהריים שמשאירים לילדים בבית, וגם מה קורה אם לפעמים קונים אוכל בחוץ. ד"ר מאיה רוזמן מסבירה למה אוכל מהיר הוא לא תמיד מזיק - ואיך כדאי לבחור

לא תמיד זה לא בריא: ארוחה בריאה שעשויה מחומרי גלם איכותיים טבעיים, שאוכלים בבית – תהיה בעשרות מונים בריאה יותר מכל האופציות המהירות שמציעים לנו בחוץ, אבל צריך לשים לב לכך, שלא כל "פאסט פוד" הוא גם "ג'אנק" פוד, שכן בחלק מהארוחות המהירות אפשר גם למצוא יתרונות תזונתיים.

 

עוד דירוגים:

הדירוג המלא: החטיפים הטובים - ואלו שצריך להתרחק מהם

האסון הקלורי של קפה ועוגה - ולמה סורבה ממש לא עדיף

הדו"ח השנתי קבע - מהי הדיאטה הכי יעילה ב-2015?

 

להלן דירוג 7 המאכלים המהירים הנפוצים - מהטוב ביותר ועד הכי פחות כדאי, בעיקר לילדים:

 

1. פיצה

בעיניי פיצה היא האופציה הטובה ביותר. יש בה כמות יפה של סידן, במשולש פיצה אחד ללא תוספת של גבינה כפולה יש מעל 200 מ"ג סידן. תצרוכת הסידן היומית המומלצת למבוגרים היא 1,000 מ"ג, בילדים בגיל 4-8 דרושים 800 מ"ג, ובגיל ההתבגרות 1,300 מ"ג.

 

תוספת של גבינה כפולה עשויה להכפיל את כמות הסידן במשולש פיצה אחד ל-400 מ"ג, חצי מתצרוכת הסידן היומית לילד בגיל 4-8. כל ארוחה מאוזנת היא כזו שמכילה שילוב של חלבונים ופחמימות יחד, שילוב הקיים בפיצה: חלבון בגבינה, פחמימות בבצק.

 

במשולש אחד של פיצה יש בממוצע 9 גרם חלבון, כמות זו דומה לכמות החלבון שיש בחצי גביע גבינה לבנה.

 

כמו כן, יש בפיצה ליקופן ברסק העגבניות, שהוא חומר נוגד חמצון שמפחית את הסיכון למחלות, במיוחד נגד קטרקט, ונגד סרטן הערמונית.

 

בניגוד למקובל לחשוב, בגבינה הצהובה יש כמות לא גדולה של כולסטרול בכלל. במאה גרם של מוצרלה כ-230 מ"ג כולסטרול, במאה גרם של גבינה צהובה אחרת זה יכול להגיע ל-300 מ"ג כולסטרול.

 

פרוסה אחת של גבינה צהובה שוקלת כ-25 גרם מה שאומר שיש בה פחות מ 80 מ"ג כולסטרול. בביצה אחת, לשם השוואה, 250-300 מ"ג כולסטרול.

 

יש בפיצה פחות תוספים וחומרים מזיקים בהשוואה לכל מזון מהיר אחר.

 

אם בוחרים בבצק מקמח מלא אז משדרגים עוד יותר את הערך התזונתי, כך השחיסרון העיקרי בפיצה הוא כמות קלוריות גבוהה – במשולש אחד החל מ-400 קלוריות עד 900 קלוריות במשולשים הגדולים עם בצק עבה ותוספות, 2-3 משולשים עלולים להכיל יותר קלוריות ממה שצריך ביום שלם.

 

פיצה. החיסרון העיקרי הוא הקלוריות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פיצה. החיסרון העיקרי הוא הקלוריות(צילום: shutterstock)

 

2. פלאפל

מדובר בארוחה שהייתה יכולה להיות מושלמת, עם שילוב של פחמימות מפיתה, חלבונים מפלאפל או שווארמה, שומנים איכותיים מטחינה וחומוס, וגם סיבים וויטמינים מהירקות.

 

הבעיה היא אחוז השומן הגבוה והמון קלוריות. צריך לשים לב לכך שיש הבדל בין המקומות השונים ומאוד תלוי איפה קונים:

 

בחלק מהמקומות המנה נוטפת שומן, איכות השומן גרועה, הסלטים לא טריים וכבר לא מכילים ויטמינים. לעומתם, יש גם מקומות איכותיים, שם הערך הבריאותי סביר, ולא מאוד שונה מארוחה מסודרת של שניצל או סטייק ותוספות.

 

הבעיה העיקרית פה היא שבשמן שמחומם שעות רבות נוצרים חומרים מסרטנים. לפי מה שבדקתי, במקומות איכותיים, מחליפים את השמן כל כמה שעות, כך שהנזק קטן בהרבה.

 

בנוסף לכך, בחלק מהמקומות מכינים את החומוס לבד כך שאין בו חומרים משמרים, הירקות טריים ואז אם מוותרים על הצ'יפס – סך הכל מדובר בארוחה די בריאה.

 

רק לא לשכוח שבכדור פלאפל אחד יש 70 קלוריות, כמו 2 פרוסות לחם קל. במנת פלאפל יש 800 קלוריות (ללא צ'יפס), שזה כפול מארוחת צהריים ממוצעת של נשים.

 

יכולה להיות ארוחה בריאה. פלאפל (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
יכולה להיות ארוחה בריאה. פלאפל(צילום: Shutterstock)

 

3. סביח

פיתה עם חצילים מטוגנים, ביצה קשה וסלטים. במילים אחרות – פחמימות, חלבונים, ויטמינים וסיבים תזונתיים. לכאורה ארוחה מצוינת. מה הבעיה? טיגון החצילים בשמן עמוק.

 

במקומות הטובים שבדקתי, משתמשים בטכניקה של השריית החציל במים לפני הטיגון – כך שנספג הרבה פחות שמן בטיגון, הביצה הקשה תורמת חלבון איכותי מאוד, הפטרוזיליה מוסיפה ברזל וחומצה פולית, ואם יש אפשרות לפיתה מקמח מלא - אז מבחינת ההרכב התזונתי זו אפשרות עדיפה.

 

הצ'יפס הנלווה לקציצת הבשר הוא הבעיה הקלורית (shutterstock) (shutterstock)
הצ'יפס הנלווה לקציצת הבשר הוא הבעיה הקלורית(shutterstock)

 

4. המבורגר

הבעיה העיקרית בארוחת המבורגר היא לא קציצת הבשר בתוך הלחמניה, אלא דווקא הצ'יפס והקולה הנלווים אליה.

 

מנה גדולה של צ'יפס מכילה לפחות 500 קלוריות, ולא רק זה – הוא בדרך כלל מטוגן בשמן שמחליפים אותו רק פעם בכמה ימים במקרה הטוב.

 

בשמן כזה יש כמות גדולה של חומרים שמאוד מזיקים לבריאות ונחשבים מסרטנים, והם כמובן נספגים לצ'יפס.

 

בכוס קולה גדולה עלולות להיות אפילו 16 כפיות סוכר בכוס, ועוד רשימה ארוכה של חומצות, תוספים וכימיקליים שכל אחד מהם מזיק לבריאות.

 

כשמדובר במיץ "טבעי", הנזק הבריאותי מגיע מן הסוכר בלבד, אבל במשקאות מוגזים שמבוססים על מים, עם חומרים כימיים, חומצות, והרבה סוכר וקפאי ן- עוד גורמים שמשפיעים על בריאותנו:

 

יש בהם חומצה זרחתית, שעלולה לשבש את האיזון בין סידן לזרחן בגוף, מה שגורם לפירוק העצמות, ובשילוב עם הסוכר גם נזק לשיניים.

 

בחלק מן המשקאות המוגזים יש קפאין שגם הוא משפיע על ספיגת הסידן, ובנוסף גם גורם לאיבוד נוזלים מהגוף. לאחרונה, פורסם מחקר שלפיו צריכת משקאות תוססים בכמות גדולה- רגילים או דיאטטיים – מגדילה את הסיכון להתקפי לב.

 

ההמבורגר עצמו אמנם מכיל חלבונים וברזל, אבל גם במקרה זה - בהמבורגרים הגדולים לפעמים מעל 1,000 קלוריות. אם מוסיפים לזה גם את הצ'יפס, השתייה וגם קינוח אפשר להגיע לארוחה שמכילה יותר מ-2,000 קלוריות.

 

 ( ) ( )

 

5. בורקס

בורקס נחשב אחד המאכלים הפחות בריאים. מדובר במאכל שמורכב בעיקר מפחמימות לא בריאות, מרגרינה ושומנים מהסוג שמזיק לבריאות, עם מעט מאוד ויטמינים וסיבים תזונתיים, בקיצור ערך תזונתי נמוך מאוד עם ערך קלורי גבוה מאוד.

 

בבורקס קטן מעל 150 קלוריות, בבורקס ממוצע שקונים במאפיה 250 קלוריות, כלומר במקום 2-3 בורקס שחוטפים בין הארוחות אפשר לאכול ארוחת צהריים גדולה שלמה או אפילו מנת פלאפל.

 

הבורקס שעשויים מבצק פילו – אמנם לא מכילים אחוז שומן נמוך יותר אבל לפחות מדובר בשמן קנולה במקום המרגרינה.

 

כשמכינים בבית, יש דרך לשדרג את הבורקס מבחינה בריאותית. יש להשתמש תמיד בבצק פילו, הוא עדיף על כל סוג אחר של בצק אפשרי, למרוח עליו כמות קטנה יותר של שמן זית, ולהכין בורקס עם בצק דק ככל האפשר, שהמילוי יהיה העיקר.

 

בנוסף, אפשר לשלב במילוי גבינות עד 5% מכל הסוגים והרבה ירקות – כמו פלפל אדום, פטריות, שום ובצל, שיתנו גם ויטמינים וסיבים תזונתיים, אפשר לשלב גם ביצה קשה בתוך הבורקס או לצידו, ואז יהיה אפשר ליהנות מבורקס שהוא גם בריא.

  

6. שווארמה בלאפה

למרות שההודו והפרגית יחסית דלים בשומן, תוספת שכבות שומן הכבש כבר מכפילה את כמות הקלוריות ומפחיתה את הערך התזונתי.

 

אם מבקשים את המנה על צלחת מקבלים כמות גדולה יותר של שווארמה, וגם כמות גדולה יותר של תוספות, כך שזה עלול להיות אפילו יותר קלוריות ממנה של שווארמה בפיתה.

 

לכמה אפשר להגיע? בפיתה עם שווארמה וצ'יפס יש כמעט 1,000 קלוריות, ובמנה בתוך לאפה – 1,500 קלוריות!

 

יותר מ-1,000 קלוריות במנה. שווארמה בלאפה (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
יותר מ-1,000 קלוריות במנה. שווארמה בלאפה(צילום: shutterstock )

 

7. נקניקיה בלחמנייה

למרות שמדובר במנה קטנה יותר שבגלל זה גם מכילה פחות קלוריות, אני חושבת שכדאי לנסות להימנע מנקניקיות בגלל החומרים המשמרים שנמצאים בהן, מסוג ניטריטים וניטראטים שנחשבים הכי מסוכנים ומסרטנים.

 

בנוסף לכך הנקניקיות עתירות שומן רווי (30% שומן), והן עשויות מחלקים פחות איכותיים של הבשר, או במילים אחרות – משאריות. ארוחה שלא תורמת לבריאותנו אלא רק מזיקה.

 

אז אם חייבים נקניקיות אז רק בבית ולבחור רק במוצרים שלא מכילים חומרים משמרים.

 

 

נקניקייה בלחמנייה. ארוחת שאריות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נקניקייה בלחמנייה. ארוחת שאריות(צילום: shutterstock)

 

צפו בתגובות של אנשים להצהרתו של שר הבריאות נגד הג'אנק פוד:

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך לבחור את האוכל הכי בריא?
צילום: shutterstock
צילום: סיוון שחור
ד"ר מאיה רוזמן
צילום: סיוון שחור
ד"ר רק שאלה
מומלצים