שתף קטע נבחר

משרד התקשורת יחלט לגולן טלקום 31 מיליון

במשרד טוענים: גולן טלקום הפרה את הוראות רישיונה להקמת רשת סלולר ציבורית. בפני החברה עומדת הזכות לערעור תוך 15 יום ממועד הודעת החילוט

גולן טלקום איבדה 31 מיליון שקל מהערבות שהפקידה עבור משרד התקשורת. המשרד מסר שההחלטה על החילוט היא בגין "אי עמידתה של החברה בהוראות הרישון המחייבות אותה לפרוס רשת והימנעות מהשקעות בתשתית סלולרית". החברה יכולה לערער על ההחלטה בתוך 15 יום.

 

משרד התקשורת מתנגד למיזוג בין גולן טלקום לסלקום

הכי הרבה תלונות ב-2015: 012 סמייל וגולן טלקום

כחלון: "מיכאל גולן קיבל רישיון לטובת הציבור ולא כדי שיעשה סיבוב"

 

לפי המשרד, בכך גולן "הביאה לפגיעה בהיקף ההשקעות בתשתית בשוק הסלולר כולו. מדובר בנזק משמעותי לשוק, הנאמד - בהתבסס על הסכומים שהחברה הציגה בדוחות הכספיים שלה במהלך השנים בגין הוצאות והשקעות ברשת, של מאות מיליוני שקלים".

מיכאל גולן, בעל השליטה בחברה (צילום: שוקה כהן) (צילום: שוקה כהן)
מיכאל גולן, בעל השליטה בחברה(צילום: שוקה כהן)
 

במשרד התקשורת טוענים כי מדובר ב"אי ציות להוראה מהותית מצד שחקן מרכזי בשוק, שגרם למצב של חוסר ודאות מתמשך אצל השחקנים אחרים, ובאופן שפגע בתחרות וגרם לחוסר שיוויון בהשקעות ובעלויות הנדרשות לשחקן בעל תשתית, ובכך גרם לתחרות לא הוגנת ולא מאוזנת. הדברים נכונים ביתר שאת במקרה לפיו ההפרה בוצעה במודע ומתוך בחירה של המפר".

 

ההסכם עם סלקום לא אושר

ב-2010 פרסם משרד התקשורת מכרז למתן רישיון למתן שירותי סלולר שבו הייתה חברת גולן טלקום אחת משתי הזוכות. הזוכה השנייה היתה הוט מובייל.

 

ברישיון נקבעו הוראות בנוגע לערבות הרישיון - תכליתה, סכומה והדרכים לחילוטה. בנוסף נקבע בה מנגנון רב שלבי להפחתת סכום הערבות במספר "פעימות" במהלך תקופת הרישיון - הן כתלות בנתח השוק שיצבור הזוכה, והן כתלות בסיום פריסת הרשת.

 

במאי 2014 פרסם המשרד מסמך שנקרא "מדיניות שיתוף ברשת גישה רחבת פס של בעל רישיון כללי למתן שירותי רט"ן". לפי מסמך זה, ניתנה אפשרות למפעיל סלולרי שרשתו אינה פרוסה במלואה, כדוגמת גולן טלקום, להתקשר בהסכם שיתוף רשת עם מפעיל סלולרי נוסף, אם יתקיימו התנאים שפורטו במסמך המדיניות.

 

שני המפעילים יוכלו להחזיק ברשת משותפת, בכפוף לכך שההסכם ייבחן ויאושר מראש בידי המשרד. כל זאת לקראת המעבר לרשת הדור הרביעי. הסכם כזה נחתם בין הוט מובייל לפרטנר. גולן ביקשה לחתום על הסכם דומה עם סלקום אך סורבה.

 

"משרד התקשורת עודנו שואף להגברת התחרות" 

במשרד התקשורת מסרו: "במהלך 2014 נודע למשרד על פירוק נקודתי של אתרים של חברת גולן. המשרד לא ראה בכך קושי שכן בעת ההיא שיעור הכיסוי של החברה עלה בהרבה על הנדרש. לפי הדיווחים שהיו בידי המדינה בחודש ספטמבר 2014, פירקה חברת גולן מאז חודש ינואר 2014 ועד לחודש ספטמבר 2014 כ-100 אתרים.

 

"ב-11 בינואר 2015, בשל חששו של המשרד כי החברה החלה מפרקת את אתריה בהיקף נרחב יותר, נדרשה החברה למסור למשרד מידע אודות פרישת אתריה ועל שיעור הכיסוי שנגזר מכך. מהמענה של החברה התברר כי בחודשים שקדמו לפנייה היא פירקה הלכה למעשה את רוב רשתה בעת ההיא (למעלה מ-600 אתרים) וכי נותרו לה 166 אתרים פעילים בלבד מתוך 196 אתרים בסך הכל. נוכח האמור התעורר חשש ממשי כי החברה אינה עומדת בדרישות הכיסוי בעת ההיא בהתאם להוראות הרישיון.

 

"המשרד סבר כי תיקון ההפרה בכל הנוגע לחובה לפרוש רשת כאמור יכול להתבצע באחת משתי חלופות: הקמת אתרים בהיקף העונה לדרישות הכיסוי המעוגנות ברישיון או אישור הסכם שיתוף רשת עם מפעיל רט"ן אחר, בהתאם למסמך מדיניות השיתוף.

 

"כאמור לעיל וכידוע, על אף פרק הזמן הארוך שניתן לבקשת חברת גולן, הסכם השיתוף שגיבשה עם סלקום, גם לאחר שתוקן לבקשת המשרד, לא עמד בעקרונות מסמך מדיניות השיתוף. מדובר בהפרה בהיקף משמעותי ונרחב של היעדר כיסוי באזורים רבים המוביל להפרה שיטתית של הוראות הרישיון בעניין פרישת רשת וכיסוי בהיקפים ובמועדים הקבועים ברישיון.

 

"משרד התקשורת יכול היה לנקוט בשורה של צעדים כנגד החברה: מהטלת עיצום כספי, עבור בחילוט ערבויות וכלה בהגבלת רישיונה של החברה או בשלילת האפשרות לספק שירותים סלולריים.

 

"הבחירה בכלי האכיפה הרלבנטי צריכה להביא להרתעה ולהבטיח ציות מצד המפר וכלל הגורמים המפוקחים בשוק. אם בעל הרישיון אכן תיקן את ההפרה הספציפית, הרי שהדבר יובא בחשבון בעת קבלת החלטה לעניין שימוש בכלי האכיפה. ובדומה לכך, אם בעל רישיון ביצע הפרה שבשל אופייה, היקפה או חומרתה אינה פשוטה לתיקון, הרי שהדבר צריך להיזקף לחובתו, ולבוא לידי ביטוי בבחירת כלי האכיפה ובאופן השימוש בו.

 

"המשרד בחר בדרך של חילוט ערבויות, שהופעל לאור העובדה שחברת גולן לא עמדה במחויבויות פריסת הרשת בהן הייתה מחויבת כמפעילת סלולר בעלת תשתית.

 

"ההחלטה הסופית בנושא חילוט הערבות התקבלה בסופו של הליך שימוע סדור, שנערך בהתאם להוראות הרישיון. במסגרתו התאפשר לחברה להביא טענותיה בכתב, ולמעלה מכך ניתנה לה האפשרות להישמע בעל פה, ואף ניתנה לה ארכה נוספת להשלים עמדתה שוב בכתב.

 

"לצד זאת נציין, כי משרד התקשורת עודנו שואף להגברת התחרות בתחום הסלולר ולרמת השקעות גבוהה. על כן, ככל שסוגייה זאת תהיה רלוונטית בהמשך בעת מועד תשלום החילוט, וככל שגולן תעמיד הסכם שיתוף רשתות העומד בתנאי המדיניות, בין אם בעצמה או בין אם באמצעות רוכש שייכנס בנעליה, הדבר יילקח כשיקול חיובי ומשמעותי.

 

"המשרד קיבל את בקשת החברה לדחות את ביצוע החילוט עד למיצוי הליך הערעור בפני השר, שמתאפשר בהתאם להוראות הרישיון כחלק מהליך החילוט".

 

מגולן טלקום נמסר בתגובה: "בעקבות החלטת משרד התקשורת והקנס שהושת על גולן טלקום, החברה תערער על ההחלטה מול שר התקשורת ובמידת הצורך מול ביהמ"ש העליון. חשוב לציין ולהדגיש כי חברות בזק, הוט, סלקום פרטנר ופלאפון מעולם לא נקנסו ביותר מ- 8 מיליון שקלים.

 

"מפתיע ומאכזב שקנס חסר תקדים זה מושת על חברה שתרמה רבות לטובת הצרכן והתחרות בישראל. מיום השקתה חסכה גולן טלקום יותר מ-20 מיליארד שקל לצרכנים בישראל בעקבות המהפכה הסלולרית והצרכנית שהובילה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים