שתף קטע נבחר

אל ארץ ים המלח

20 אלף מבקרים מדי סופ"ש לא טועים: אזור ים המלח בפיתוח תיירותי: חופים חדשים, טיילת משופצת, מלונות מעולים, אירועי תרבות, מוזיקה וספורט אתגרי, וכמובן אתרי הטבע, המורשת והתיירות הכפרית בסביבה. הקיץ לא נגמר במקום הכי נמוך בעולם - שמכוון גבוה

מי מאיתנו לא זוכר את הטיול השנתי ההוא בכיתה ו'? את הנסיעה הלוהטת, את השמש הצורבת, את הירידות המפותלות המובילות למדבר הצהוב השומם, את קווי הגובה המסמנים את הירידה אל מתחת לפני הים, את הלחץ באזניים ואת קריאת ההשתאות למראה המים הנוצצים בצבע האיזמרגד וההרים האדומים ממול.

רבים מאיתנו זוכרים את אותו הטיול, את אותו ים מלוח ועמוק מהימים הרחוקים ההם, אך רק מעטים יודעים שבשנים האחרונות עומד ים המלח במרכזה של תוכנית פיתוח תיירותי חסרת תקדים בהיקפה, שמטרתה להציב את ים המלח במרכז מפת התיירות הישראלית והבינלאומית.

ים המלח ()
ים המלח

2016 תיזכר כשנה שבה קיבל האזור תפנית היסטורית. תוכניות ארוכות שנים ומהלכים סבוכים יוצאים סוף סוף, בזה אחר זה, לפועל. מדובר בתוכנית רחבת היקף, הכוללת שיקום תשתיות חיוניות, פיתוח כבישים, הגדרת מוצרים תיירותיים מגוונים – מעין גדי עד סדום – בעבודה מתואמת ומשותפת של רשויות ומשרדים רבים.

"ים המלח הוא פלא טבע שלא נוצל עד היום כראוי", אומר דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר. "מדובר בפנינת טבע שיש לשמור עליה ולהשקיע בה, ולכן יוזמה לאומית לפיתוחו נדרשת ומבורכת. אנו נמצאים בתחילתה של דרך שסופה עתיד לשנות את פני האזור כולו ולהביא לחשיפה בינלאומית של המקום הנמוך בעולם"

 

ארבע עונות רחצה

עד סוף 2016 ייפתחו 16 חופים חדשים באזור המלונות של ים המלח – תשעה חופים כבר נפתחו במהלך השנה ושבעה צפויים להיפתח בחודשים הקרובים. בין החופים הציבוריים מקשרת טיילת מרהיבה, הנושקת לקו המים. עם השלמת העבודות תכלול הטיילת מסלול הליכה בן 15 ק"מ, ספסלים, תאורה והנגשה מלאה לבעלי מוגבלויות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חשיבותו הגדולה של מהלך שדרוג החופים, מעבר לחוויה ולנוחיות שהוא מספק לנופשים, היא בהסדרת הגישה החופשית לכלל החופים באזור המלונות, כחלק מחזון המועצה לשדרוג מרחבי התיירות והגדלת מספר הנופשים שנהנים מחופשה בים המלח. את פרויקט שיקום החופים מובילה החברה הממשלתית להגנות ים המלח, הפועלת מטעם משרד התיירות, בשיתוף המועצה האזורית תמר.

 

"בים המלח תוכלו ליהנות מחופי רחצה פעילים עם שירותי הצלה מהלך כל השנה", מדגיש ראש המועצה ליטבינוף. "עונת הרחצה כאן לא נגמרת, החופים פתוחים מדי יום מ-07:00 עד 18:00 בארבע עונות בשנה". עוד יכלול הפרויקט מקלחות ושירותי חוף, ואף מתקן שטיפת עיניים ייחודי שנועד לסייע בהתמודדות עם צריבות בלתי צפויות ממי הים העשירים במינרלים.

 

כדי לשפר את השירות הניתן לנופשים ולמתרפאים, מובילה החברה הכלכלית חבל ים המלח, הפועלת מטעם המועצה, תוכנית ענק לשיפוץ ושדרוג מתחם סולריום עין בוקק. המתחם, המספק כיום שירותים רפואיים יחודיים לאזור ים המלח, יוקם מחדש, יהפוך למרכז תיירות ומרפא בסטנדרטים בינלאומיים מהגבוהים ביותר ויהיה תחנת חובה לכל מבקר באזור ים המלח בדגש על סגולות המרפא שניתן למצוא רק במקום.

 

טבע, זה כאן

ים המלח נהנה מתפוסת מבקרים גדולה המגיעה לכ-20 אלף מבקרים גם בסוף שבוע שגרתי. על מנת להתמודד עם עומסי המבקרים ולהעניק לכל אחד ואחת חוויית ביקור מושלמת, השלימה המועצה בשלוש השנים האחרונות מהלך היערכות מקיף לקליטת המבקרים גם בתקופות השיא. בין השאר הוסדרו מתחמי חניה בתשלום, המאפשרים בטיחות תחבורתית, סדר וויסות עומסים. כן הוקמה יחידת פיקוח חדשה שמספקת מענה שוטף לכל מבקר.

ליטבינוף ()
ליטבינוף

"כבר בחג הפסח האחרון ראינו את היעילות שנרשמה כתוצאה מתפקוד המחלקה" מציין ליטבינוף. "בשונה מהנעשה במקומות אחרים בארץ, לאורך כל ימי החג נשמר הסדר והניקיון בחופים ובאתרי הטיולים. בנקודות מרכזיות הוצבו מיכלי אשפה, ולמניעת התייבשות הוצבו מיכלי מים במוקדים השונים".

 

במקביל לתנופת הפיתוח במרחב המלונות, מוסיפה המועצה לתמוך בפיתוח התיירות הכפרית הסביבתית בתחומה. אזור המלונות נתמך בשירותי תיירות מצפון ומדרום, המהווים את המוצר המשלים לתיירות המוכרת בים המלח. נסיעה של 25 דקות צפונה תוביל את המבקרים לביקור בגן הבוטני המרהיב של קיבוץ עין גדי שבו יותר מ-1,000 מיני צמחים. זהו הגן הבוטני היחיד בעולם המתקיים בליבו של מרקם מגורים שוקק. סמוך לקיבוץ נמצאת שמורת עין גדי, ובה נחלי דוד וערוגות השוצפים. ביקור בשמורה הוא ממסלולי החובה לכל מבקר באזור – והמים הקרירים ובעלי החיים המשוטטים באין מפריע הם רק חלק מהשפע שתמצאו כאן.

 

בחרתם לנסוע דרומה? נסיעה קצרה של 20 דקות תוביל אתכם לסדום, שם תזכו לטעימה מהפרא המדברי שמציע האזור, לינה כפרית ייחודית, בישולים ביתיים שאין דומה להם, מסלולי טיול ורכיבה עוצרי נשימה ועוד. המושבים עין תמר ונאות הכיכר ממוקמים בקצהו הדרומי של ים המלח, ומקיימים פעילות חקלאית תיירותית ענפה.

 

נוחתים נמוך במצדה

אתר מצדה הוא מאתרי המורשת והתיירות החשובים בארץ ואף בעולם. למרגלותיו נפתח בימים אלה מנחת תיירותי שישנה את מפת התיירות האזורית וינגיש את האזור גם למבקרים שמגיעים לזמן קצר. הטיסות ינמיכו טוס וינחתו בין מדבר לים, במרחק שניות ספורות משערי אתר מצדה. במנחת יפעלו שירותים תיירותיים, שילכו ויתרחבו בשנים הקרובות – שהייה, ספורט אתגרי ועוד.

בסתיו הקרוב יפתח את שעריו גם "מכון המחקר מצדה" – יוזמה משותפת למועצה האזורית תמר ולאוניברסיטת תל אביב להקמת מוסד אקדמי איכותי באזור. המכון יאגד את כלל המחקרים האקדמיים הנעשים באזור, המושך אליו את טובי החוקרים בעולם מערש ההיסטוריה עד ימינו. במכון תיפתח מעבדת עור מתקדמת, שתנצל את סגולותיו הרפואיות של ים המלח לפיתוח מחקר מוביל בתחום. עוד יופעלו במכון תוכניות חשיבה וחקר המבוססות על חוזקותיו של האזור הייחודי בהיבטים מדעיים והיסטוריים כאחד.

 

השקת המכון תתבצע כבר במהלך החודש הקרוב בכנס "ארץ ים המלח" בשיתוף תכונית התואר השני לעיצוב אורבני בבצלאל. מטרתו של הכנס, החונך את הפעלתו של המרכז, היא להתניע מהלך חשיבה סדור שקשוב למרחב ולצרכיו ונסמך על זוויות מבט מתמחות.

 

פתיחת מכון המחקר מגשימה את חזון המועצה להפיכת האזור למוקד מחקרי חינוכי מוביל, והיא תוביל לפיתוח מיזמי חקר וחינוך נוספים שימשכו להאזור תושבים, יזמים וגופי מחקר וידע מובילים המבקשים גם היום לפעול באזור המרתק.

 

בואו לחגוג

המועצה האזורית תמר חוגגת השנה 60 להיווסדה, ובמהלך השנים הללו היא מיצבה את עצמה כמעצמה תרבותית. ארועי התרבות והמוזיקה שיוזמת המועצה הפכו מזמן שם נרדף לאיכות ולתרבות. פסטיבל התמר – פסטיבל הרוק המוביל בישראל שמתקיים מדי שנה בחול המועד סוכות, פסטיבל האופרה הבינלאומי למרגלות המצדה, פסטיבל המוזיקה האלקטרונית 424 RAVE ועוד.

 

גם בתחום הספורט מובילה המועצה עם מרוץ עין גדי הותיק, מרוץ סובב סדום המחוספס והמדברי, רכיבת הגראן פונדו ועוד. ומה צפוי לנו השנה? עוד ארועים בקנה מידה בינלאומי, כדאי לעקוב....

 

עונת החופש בפתח, וזה בדיוק הזמן לנפוש בים המלח – להעמיס את האוטו והמשפחה ולהתפתל שוב בירידות התלולות מירושלים או מערד, לשפשף שוב את העיניים מול הנוף המטלטל, והפעם – לצלול! לטעום משלל החוויות שמציע האזור, ליהנות מהחופים, הטיילות, האירועים ושפע מסלולי הטיול במקום שאין שני לו בעולם.

 

דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר (בתמונה): "בים המלח תוכלו ליהנות מחופי רחצה פעילים עם שירותי הצלה במהלך כל השנה. עונת הרחצה כאן לא נגמרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים