שתף קטע נבחר

המקום בו לתרופות אין מענה - ודווקא צמחי המרפא מועילים

בוויכוח הניטש בין גישת הרפואה הממסדית לבין רפואה באמצעות צמחי מרפא, מסתבר שיש גם דרך שלישית. ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא משפחה והרבליסט מומחה, עושה אינטגרציה בין שני העולמות ומסביר מתי ואיך לדעתו צמחי המרפא מושיעים במקום שבו למדע הרפואה פשוט אין תשובה

הצצה לתוך עולמו של רופא אינטגרטיבי: במרפאת רפואת המשפחה שבה אני עובד, אני מוצא עצמי לא פעם נזקק לצמחי מרפא כדי לסייע למטופל שמולי. לעתים, הדרישה והשאלה בעניין מגיעות דווקא מצד המטופלים עצמם. בניגוד לטענות המזהירות מפני שילוב תרופות עם צמחי מרפא, אני מאמין שאינטגרציה כזאת יכולה להיות חיובית במקרים מסוימים.

 

יש כמה תנאים הכרחיים, עם זאת, להצלחתו של טיפול משולב כזה - הוא צריך להיעשות בצורה מושכלת ואחראית, תוך התאמה אישית למקרה הרפואי ומורכבותו ושימוש בצמחים מתוקננים שנרכשו במקום שהוכחה אמינותו.

 

קראו עוד בנושא:

כורכום וספירולינה: 6 צמחי מרפא שספורטאים משתמשים

בלי תרופות: 5 צמחי מרפא לאיזון רמת הסוכר בגוף

רפואה סינית: איך מתבצעים האבחון והטיפול

 

כמו כן, חשוב להפריד בין מצבים בהם לרפואה הממסדית אין ממילא תרופה להציע, או יש תרופה אך המצב הרפואי לא ייגרע אם תוחלף בטיפול צמחי, לבין מצבים מסוכנים בהם יש טיפול תרופתי מוכח ונחקר, בהם צמחים יכולים להצטרף כתמיכה זהירה נוספת ולא במקום הטיפול המקובל.

 

קיימים מחקרים על צמחי מרפא ועל החומרים הפעילים בהם, אך צריך לזכור את בעיית המימון במחקרים על צמחי מרפא. תעשיית התרופות היא המנוע העיקרי המממן את רוב המחקרים הרפואיים בעולם. התגמול לכך הוא בדמות הפטנט אודות הפיתוח, המחזיר את ההשקעה לבעליו, אך על צמח כזה או אחר אף אחד לא יקבל פטנט, דבר שמקשה על גיוס משאבים. חיפוש במאגר "פאבמד" (מאגר Pubmed למאמרים מדעיים בתחומי הרפואה ומדעי החיים) יראה נפח מרשים בכל זאת של מחקרים על צמחי מרפא וכן על אינטראקציות רפואיות.

 

הבירור תקין אבל אנחנו עדיין עייפים. המקום בו הצמחים נכנסים לפעולה (צילום: shuttestock) (צילום: shuttestock)
הבירור תקין אבל אנחנו עדיין עייפים. המקום בו הצמחים נכנסים לפעולה(צילום: shuttestock)

 

 

את המצבים הקליניים בהם אני פוגש במרפאה אפשר לחלק לשלושה:

 

המצב הראשון - שבו צמחי מרפא הם העזרה היחידה שאני יכול להציע, לדוגמה: חיזוק מערכת חיסון.

המצב השני - מצב שבו צמחי מרפא יכולים להחליף טיפול תרופתי, למשל במקרה של צרבת קלה.

מצב שלישי - בו אין זה אחראי רפואית להמיר טיפול תרופתי מוכח ונחקר בצמחי מרפא, כמו במקרים של מחלת לב איסכמית.

 

עייפות: המחלה של החיים המערביים

עייפות היא אחת מהתלונות השכיחות במרפאת רפואת המשפחה.

כמו בכל תלונה הבירור מתחלק לאנמנזה (תיאור התסמינים על ידי המטופל, ההיסטוריה הרפואית ועוד), בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה ובדיקות עזר נוספות לפי התפתחות הבירור. אם מצאנו סיבה לעייפות כמו דיכאון, אי איזון של בלוטת התריס, אנמיה משמעותית, הפרעה לבבית, הפרעות חסימתיות בשינה וכו', הרי שקל לנו לטפל ולשפר את העייפות לפי האבחנה.

 

אך בהרבה מקרים, הבירור חוזר תקין והמטופל עדיין מתלונן על עייפות, ואז אין ממש טיפול תרופתי מערבי מקובל (למעט תרופה בשם פרוויג'יל שניתנת בהתוויות מיוחדות מאוד כמו לדוגמה נרקולפסיה). במצב זה מורגשת מוגבלות הרפואה המערבית, כשהמטופל לא מסתדר במשבצת ספציפית של אבחנה רפואית מסוימת וכתוצאה מכך אין פתרון להציע לו.

 

לעומת זאת, עולם צמחי המרפא מציע מגוון משפחות של צמחים שביכולתן לשפר את החיוניות. אחד הכלים הם צמחים אדפטוגניים, שמשפרים את מנגנוני אדפטציה לסטרס - כמו צמח הג'ינסנג לסוגיו השונים, צמח המאקה, צמח האשווגנדה ועוד.

 

צמחים רבים פועלים במסלול הכולל את הציר ההורמונלי מההיפופיזה לבלוטת האדרנל, השפעה עצבית, השפעה על זרימת הדם והסדרת ויסות של מקצבים מטבוליים. בנוסף, קיימים גם צמחים שממריצים זרימת דם, כדוגמת קינמון וגוארנה. ניתן לשלב צמחים שונים בהתאמה אישית בפורמולה כשהיחס בין הצמחים בפורמולה האישית הנבנית צריך להיות מותאם למקרה הספציפי.

 

צמח ה-lepidium meyenli, הידוע גם כצמח המאקה, הוכח במחקרים רנדומליים כמעלה חיוניות ואנרגטיות, משפר את מצב הרוח ומפחית חרדה, כל זאת מעבר לתכונות נוספות שלו בהקשר הורמונלי ונוירולוגי.

 

חיזוק המערכת החיסונית: למדע אין כלים

במצב אחר שכיח מאוד במרפאה, מטופלים מתלוננים שחלו הרבה החורף, או חלו הרבה במחלות ויראליות הן בדרכי הנשימה והן בדרכי העיכול מאז שהילדים שלהם בגן, מאז שהם עובדים עם ילדים או עם חולים, וכעת הם מבקשים דרך לחזק את מערכת החיסון כנגד מזהמים שכיחים שמשביתים אותם תכופות.

 

נכון שרופא משפחה יכול להסביר על הקשר שבין שינה איכותית, תזונה בריאה וסטרס ובין חיזוק מערכת החיסון, אבל בכלים של הרפואה המערבית לא קיימות תרופות מחזקות חיסון.

 

החיסון לשפעת כשמו כן הוא. חיסון נגד מזהם האינפלואנזה שגורם לתחלואה בשפעת, אבל רוב התלונות הן על ריבוי תחלואה של וירוסים שונים ומגוונים בדרכי הנשימה, שהחיסון אינו מגן מפניהם.

 

ממריץ את זרימת הדם. קינמון (צילום: דלית שחם) (צילום: דלית שחם)
ממריץ את זרימת הדם. קינמון(צילום: דלית שחם)

ניתן בהחלט לעזור במצבים אלו על ידי מתן צמחים המווסתים את המערכת החיסונית ופועלים במנגנונים מגוונים לשיפור תפקוד המערכת דרך עידוד ועיכוב של ציטוקינים (מתווכי המערכת החיסונית) ועידוד פעילות תאי הדם הלבנים השונים, ופעילויות אנטי ויראליות/ חיידקיות ספציפיות.

 

הצמחים שיכולים לעזור במצבים המתוארים: אונקריה, אכינצאה, אסטרגלוס ואנדוגרפיס - ביכולתם להפחית את שכיחות המחלות הוויראליות, להקל על מהלך המחלה ולקצר את משך הופעת הסימפטומים במקרה של הדבקה. אמנם קיימות תרופות שמקלות על סימפטומי ההצטננות וזיהומי המעיים, אך הן לא משפיעות על מהלך המחלה כלל.

 

לדוגמה, במחקר של כ-500 משתתפים לקחו חולי שפעת שקיבלו במחקר קליני אכינציאה לעומת טמיפלו (תרופה אנטי ויראלית לטיפול ומניעת שפעת), אחוזי המבריאים מאכינציאה היו גבוהים במקצת לעומת הטמילפו.

 

מצב נוסף בו ניתן להיעזר בצמחי מרפא, כשהמערכת הממסדית לא תמיד מצליחה, הוא תסמונת המעי הרגיש, אז אפשר לרשום למטופל צמחים נוגדי עיוות ומשפרי עיכול וספיגה, קרמינטיביים (סופחי גזים) ומרגיעים (בגלל הקשר בין מערכת העיכול ומערכת העצבים), בשילוב כמובן עם הנחיות מתאימות ושינוי תזונתי. כמו למשל - קמומיל, זוטא לבנה ומליסה.

 

המצב השני - בו אפשר לטפל הן בתרופות והן בצמחים

יש מצבים בהם קיים מענה רפואי, לדוגמה צרבת - רפלוקס קיבתי וישטי, בהם קיימים טיפולים מערביים, שכוללים במיוחד נוגדי חומצה מסוג מעכבי משאבות מימן וחוסמי H2. הבעיה היא שנטילת תרופות אלו לתקופה ארוכה עלולה לכלול השלכות כמו מחסור במינרלים וויטמינים, עלייה בשכיחות שברים, בדלקות ריאות ועוד.

 

לכן יש לשקול בקפידה למי לתת את התרופה ולמשך כמה זמן, גם בהתאם לתוצאות גסטרוסקופיה.

 

במקרים רבים, ניתן לטפל בצרבת בעזרת צמחים מוצילגיים - צמחים שמכילים חומר רירי הנצמד באופן ישיר אל רקמות תאים דלקתיות ומגורות ויוצר מעין אזור חיץ רירי המהווה ריפוד מגן מפני הסביבה החיצונית. מגע ישיר שכזה מצמצם את הפגיעה המתמשכת של הרקמה לחומצה.

 

הצמחים המוצילגיים כוללים את האלוורה והאולמוס, בנוסף לשילוב צמחים טאניניים, שמכווצים חלבונים ומקטינים הפרשת חומצה כמו פיליפנדולה וקליפת עץ אלון, אשר יכולים לעשות עבודה דומה ללא תופעות הלוואי הארוכות הטווח הידועות של נוגדי החומצה.

 

המצב השלישי – בו מומלץ לטפל ברפואה מערבית

המצבים כוללים סוכרת לא מאוזנת במיוחד וחולים קרדיאליים, בהם איני מחליף טיפול מוכח מדעית בצמחי . 

 

ד"ר ויינפאס ירצה על שילוב צמחי המרפא ברפואת המשפחה, בכנס מקצועי בינלאומי של 'ברא צמחים', בנושא צמחי מרפא שיתקיים בתאריכים 8-9.11.16.

 

הכותב הוא רופא מומחה לרפואת משפחה, רופא סוכרת והרבליטס קליני.

 

צפו: מאקה, השורש של בני האינקה בעל הסגולות המופלאות והצמח שכדאי לכם להכיר

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צמחי מרפא. בעיית מימון במחקר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים