שתף קטע נבחר

60 שניות: הדרך למנוע הידבקות מזיהום מסוכן בבית החולים

אלפי ישראלים מתים מדי שנה מזיהומים. אחת הסיבות לכך היא העברת חיידקים ונגיפים מהצוותים הרפואיים אל המטופלים, ולהפך. זוהי זכותכם לבקש מהרופא והאחות לחטא ידיים לפני הבדיקה בכם, ולוודא כי הכלים שבהם השתמשו הם סטריליים

בשיתוף ההסתדרות הרפואית בישראל

 

זה קורה אלפי פעמים בשנה: חיידק חודר לזרם הדם ומוביל לקריסת מערכות ולמוות. מצב זה הקרוי ספסיס נמצא בעלייה מתמדת בשנים האחרונות, בין היתר, בשל הצפיפות בבתי חולים, העמידות שמגלים חיידקים לאנטיביוטיקות, הטיפולים הביולוגיים המחלישים את מערכת החיסון וגם חוסר הקפדה של הצוות הרפואי על חיטוי מתאים.

 

צפו: מדוע זוהי זכותכם לבקש מהרופא לחטא ידיים

 

 

 

5,000 איש מתים מדי שנה בגלל זיהומים בבתי חולים

היום (ג') מציין העולם את יום הספסיס העולמי במטרה להביא לזיהוי מוקדם של מצב החירום הרפואי, ולמנוע אותו ככל האפשר. בישראל מובילה ההסתדרות הרפואית כינוס ארצי בהשתתפות מומחים למחלות זיהומיות, בתקווה לעורר מודעות גבוהה יותר של הצוותים הרפואיים לדרכים להפחתת שכיחות התופעה.

 

דו"ח מבקר המדינה משנת 2013 העריך כי מדי שנה מתים בישראל 5,000 איש מזיהומים בבתי חולים. הסיבות לכך מגוונות וכוללות בין היתר אי שימוש במיכשור חד פעמי או סטרילי, אי הקפדה על חיטוי ידיים ומשטחים בין מטופלים וצפיפות הולכת וגואה בבתי החולים.

 

ספסיס (בעברית: אלח דם), הוא תגובה קיצונית של הגוף לזיהום, המוביל להידרדרות מהירה ביותר של החולה ולמותו. נתונים בינלאומיים מראים כי ספסיס הוא תופעה ששכיחותה הולכת ועולה בכל העולם במיוחד במאושפזים בבתי חולים.

 

ספסיס לרוב נגרם באנשים אצלם מערכת החיסון מוחלשת. אלה כוללים קשישים, תינוקות, חולי סרטן המטופלים בכימותרפיה ותרופות ביולוגיות, פצועים, נפגעי כוויות ולעתים גם נשים בהריון.

 

אחד הגורמים לעלייה בשכיחות הספסיס הוא השימוש הגובר באנטיביוטיקה, מה שמוביל להיווצרות חיידקים עמידים ביותר. בתוך כך, חברות התרופות אינן מפתחות אנטיביוטיות חדשות, בשל היעדר הרווחיות מכך. סיבות נוספות הכרוכות בעלייה בשיעור הספסיס קשורות כאמור בצפיפות בבתי החולים, העומס הרב על מספר מצומצם של אנשי צוות רפואי, ואי הקפדה על חיטוי מתאים בין חולה לחולה.

 

הזיהום בדם מוביל לקריסת מערכות, נפילת לחץ דם, אי ספיקת כליות, עד למותו של החולה. במצב החשוד כספסיס, מועבר המטופל לאשפוז ביחידה לטיפול נמרץ תחת בידוד, ומטופל באנטיביוטיות רבות עוצמה, עירוי נוזלים ולפי הצורך גם תרופות לשמירה על לחץ דם תקין, ובמקרים קשים גם דיאליזה ומכונת לב ריאות.

 

ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י) מקיימת היום (ג') כנס בהשתתפות מומחים למחלות זיהומיות, בו יידונו הדרכים להפחתת שיעור הספסיס בישראל ותודגש חשיבותו של איבחון מוקדם של מצב החירום הרפואי.

 

ואלה סימני הספסיס:

  • חום גבוה (מעל 38.3 מעלות) או חום גוף נמוך (מתחת ל-35 מעלות)
  • קצב לב גבוה (מעל 90 לדקה במבוגר)
  • נשימה מהירה (מעל 20 בדקה במבוגר, מעל 40 בדקה בתינוק)
  • שינוי במצב ההכרה
  • הופעת בצקת (הצטברות נוזלים)
  • רמות גבוהות של סוכר בדם
  • מיעוט במתן שתן (אולי גוריה)
  • ריבוי כדוריות דם לבנות (לויקוציטוזיס)
  • רמות גבוהות של מדדי זיהום בדם
  • הפרעות בתפקודי קרישה
  • תנועות מעיים איטיות (פריסטלטיקה איטית)
  • רמות גבוהות של בילירובין

 

ומה אתם יכולים לעשות כדי להפחית את הסיכון לזיהום?

זוהי זכותכם לבקש מהצוות הרפואי לחטא ידיים ומיכשור רפואי, לפני הטיפול בכם. זה לא מעליב, זה לא פוגע, גם אם מי שמטפל בכם כבר חיטא ידיים רגע לפני. אל תשכחו שגם אתם עלולים להדביק אחרים וגם את הצוות הרפואי. לכן אם אתם מבקרים בבית החולים, הקפידו על חיטוי ידיים מעת לעת.

 

הכתבה מוגשת בשיתוף ההסתדרות הרפואית בישראל

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הדרך למנוע זיהומים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים