שתף קטע נבחר

תל אביב: מגדלור של ליברליות / טור

חיי הקהילה הגאה שזורים בכל פינה שתמצאו בתל אביב-יפו, אבל המשימות של הרשויות הנוגעות לקהילה - משתנות כל הזמן. מתאם אירועי הגאווה של תל אביב בטור מיוחד לרגל הוועידה לחדשנות אורבנית

מה זאת גאווה תל אביבית? גאווה תל אביבית היא פסיפס צבעוני של חיי קהילה, משפחה, תרבות, אמנות ולילה; פסיפס המורכב מעשרות אלפי אנשים מקהילת הלהט"ב שעולם הערכים שלהם תרם רבות לקידומה של תל אביב-יפו והיה לחלק בלתי-נפרד מה-DNA התל אביבי. הדבר מתבטא במגוון גדול של תהליכים ואירועים קהילתיים שהעירייה הובילה או הייתה שותפה להם, ובהשקעה בתקציבים ובפרויקטים גאים שהעירייה יזמה.

 

מצד אחד, חיי הקהילה הגאה בתל אביב שלובים בהיסטוריה של העיר ומהווים פרק משמעותי בתולדותיה. הסיפורים, המאבקים, ההישגים - כולם ניבטים מכל פינה בעיר - ברחובות, בבתי הקפה, במסעדות, בתיאטראות, בבתי הספר, במשרדי ההייטק, בחופי הים, אפילו בבניין העירייה. מצד שני, לתל אביב-יפו יש חלק עצום בהתפתחות הקהילה הלהט"בית בארץ, ולמעשה העיר והעירייה מהוות עד היום פלטפורמות חשובות בתהליך המורכב של כניסת הקהילה אל המיינסטרים הישראלי.

 

התפתחות חיי הקהילה הגאה בתל אביב היא דוגמה שיכולה להצביע על התהליך שעברה הקהילה הגאה בישראל. הקהילה הגאה התגבשה מתוך מחאה ומאבק מתמשך למען הכרה בזכויות המגיעות לה, לצד מלחמה חסרת פשרות בגילויי להט"בופוביה, לעתים קרובות מצד הממסד. והכל התחיל בתל אביב: בראשית הדרך התאגדו מובילות ומובילים מקרב הקהילה הגאה והקימו ארגונים, בהם האגודה למען הלהט"ב, כל זאת מתוך צורך קיומי להילחם על הזכות לחיות חיים שווי-זכויות בעיר ובמדינה.

 

משימות העתיד 

בשנים האחרונות נוספה למשימה החשובה כל כך של המאבק על הזכויות, משימה נוספת בתחום חיי הקהילה: לדאוג לנושאים קיומיים המעסיקים את הקהילה בחיי היומיום. מדובר בסוגיות שונות הקשורות לחיים בעיר, כמו אורח החיים של המשפחה הגאה, רישום לגני ילדים, פעילויות תרבות ופנאי, התמודדות עם אתגרים חינוכיים וחברתיים בבתי ספר ובגני ילדים, ועוד ועוד. העובדה שהקהילה הגאה מהווה אחוז גדול ומשמעותי מקרב תושבי העיר, הולידה גם שינוי במדיניות העירייה והביאה להגברת המעורבות והקשב העירוני לצורכי הקהילה הגאה.

מצעד הגאווה 2016 בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מצעד הגאווה 2016 בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

אפשר להצביע על אינספור דוגמאות של מעורבות והשקעה עירוניות למען הקהילה הגאה בתל אביב-יפו. דוגמה מובהקת לחשיבות התמיכה העירונית היא מצעד הגאווה התל אביבי. המצעד התפתח למצעד בינלאומי שמושך אל העיר מדי שנה עשרות אלפים של תושבים ומבקרים מכל רחבי הארץ, לצד אלפי תיירים מהעולם. עם זאת, המצעד נותר כלי חשוב להעברת מסר ברור לציבור הישראלי: מסר של מאבק מתמשך על שוויון זכויות. בכל שנה נבחר נושא שמוביל את אירועי מצעד הגאווה, דבר שמייצר פלטפורמה להעלאת קשיים מחד גיסא ולגאווה גדולה מאידך גיסא.

 

ישנן דוגמאות נוספות רבות שמעידות על העשייה העירונית ועל מגמות עתידיות. הרעיון העומד מאחורי כולן הוא מתן מענה לצרכים ולחוסרים בחיי היומיום של הקהילה, לעיתים תוך מתן כלים או פתרונות שהמדינה לא מסוגלת או לא מעוניינת לספק, למרות מחויבותה. התפיסה לפיה הקהילה מהווה מנוע משמעותי להתפתחות תרבותית, כלכלית וערכית של העיר, היא שמניעה בין היתר את המיזמים הייחודיים המשותפים לעיריית תל אביב-יפו ולקהילה הגאה.

שחר אקסמיט ()
שחר אקסמיט

מתוך תפיסה זו, הוקם בתל אביב יפו המרכז הגאה הראשון בישראל. מרכז זה פועל במימון מלא של עיריית תל אביב-יפו, ומספק שירותי רווחה, בריאות, תרבות וחברה לכל הגוונים ולכל הגילים בקהילה. כך גם לגבי המנ"ש הגאה - מרכז הנוער השכונתי הגאה הראשון בישראל, שהוקם על ידי עיריית תל אביב-יפו כדי לשמש מקום מפגש חברתי לנוער הגאה בארון או מחוצה לו. תפיסה זו הובילה גם לקיומם של אירועי תרבות גאים כמו פסטיבל הקולנוע הגאה ופסטיבל לסבית קטלנית. העירייה מקצה תקציבים משמעותיים לארגוני הקהילה הפועלים בעיר.

 

בשנים האחרונות הלכה והתעצמה המגמה של חיזוק הקהילה העירונית. כיום העירייה היא שותפה מלאה, הן בקשיים, הן במאבקים והן בשמחות של הקהילה הגאה. זה גם הכיוון לעתיד: לשמר את תל אביב-יפו כבית חם לקהילת הלהט"ב, להקצות משאבים עירוניים לתמיכה בקהילה ולחיזוקה, ולמצב את תל אביב כמגדלור של ליברליות וקבלת האחר בארץ ומחוצה לה.

 

הכותב הוא מתאם אירועי הגאווה, עיריית תל-אביב-יפו, אשר ייקח חלק בוועידת תל אביב לחדשנות אורבנית שתתקיים השבוע, כחלק מפסטיבל החדשנות DLD, בו תתקיים סדנא בנושא גאווה בערים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
גאווה תל אביבית
צילום: ירון ברנר
שחר אקסמיט
מומלצים