שתף קטע נבחר

כל אפשרויות הטיפול בחולי פסוריאזיס

מי מקבל משחה, למי נותנים תרופות ומה זה טיפולים ביולוגיים? כך מטפלים היום בפסוריאזיס מכל הסוגים

בחסות נוברטיס ישראל בע"מ

 

לא כל חולי הפסוריאזיס מקבלים את אותו הטיפול. מכיוון שזוהי מחלה כרונית ולא ניתן להחלים ממנה באופן מלא, מטרת הטיפולים היא למעשה לשפר את מצבם של החולים ולשלוט טוב יותר בהיקף המחלה ובתסמיניה.

 

איך מחליטים איזה טיפול לתת לאיזה חולה? ההחלטה נקבעת על פי מספר קריטריונים: סוג הפסוריאזיס, שטח הגוף המעורב, האם מעורבות מערכות נוספות, מאפייני המטופל כגון גיל, מין (פוריות) ועוד.

 

בגדול, מקובל לחלק את חומרת המחלה על בסיס שטח הגוף המעורב. ביקשנו מד"ר חגית מץ, מנהלת שירות פוטותרפיה במרכז הרפואי איכילוב ויו"ר חוג הפסוריאזיס בישראל, לספר לנו על כל השיטות והטיפולים הקיימים היום, לפי דרגת החומרה.

 

קראו עוד:

"אם אני אקבל את עצמי – כולם יקבלו אותי"

יש תקווה לחולי פסוריאזיס: אבל מי זכאי?

חולי פסוריאזיס? כך תתגברו על החרדות

 

מצב קל: מורחים משחות וקרמים

אם יש לכם פסוריאזיס במצב קל, סביר להניח שהטיפול הראשוני שרופא ירשום לכם יהיה טיפול מקומי שכולל משחות משמנות, משחות קרטוליטיות (להורדת קשקשת), משחות המכילות סטרואידים (להפחתת דלקת) או ויטמין D או זפת.

 

מטרת הטיפול המקומי: שימון חלקי העור הנגועים באמצעות משחות וקרמים שונים, הפחתת כמות הקשקשים, והדלקת והפחתת תחושת הגרד שלכם. מרבית חולי הפסוריאזיס – כ-80% בהערכה גסה – הינם חולים בדרגת חומרה קלה והטיפול המקומי הוא אלטרנטיבה טיפולית מצוינת.

  

מצב בינוני: עוברים לקרני אור

במקרה שהפסוריאזיס מתפשט לאזורים נרחבים יותר והוא כבר לא מכסה רק חלקים קטנים בגוף, ייתכן שהרופאים ימליצו לכם על מעבר לטיפול פוטותרפי באמצעות קרני UV (אולטרה סגול). זהו טיפול שמחקה באופן מלאכותי את קרני השמש, והוא ניתן לשילוב בחיי היומיום באופן שוטף וקבוע.

 

לעיתים טיפול זה יינתן בשילוב של טיפול מקומי במשחות או טיפול סיסטמי כדוגמת רטינואידים (ויטמין A סינטתי). מבחינת תופעות לוואי, לטיפולים אלו עלול להתלוות אודם המזכיר כוויות שמש (כמו שקורה כשמשתזפים ללא קרם הגנה), ואולי אף עקצוץ מסוים וגרד.

 

מבחינת הטווח הארוך, תופעות הלוואי עלולות לכלול קמטים, כתמים על העור והזדקנות העור. למרות כל אלו, הטיפול הפוטותרפי נחשב בטיחותי.

 

טיפול נוסף שהרופא עשוי להמליץ לכם עליו הוא ביקור בים המלח במה שמכונה "טיפול אקלימי", והוא למעשה חשיפה מבוקרת לשמש. הביקור בים המלח נמשך שבועיים לפחות (פחות מכך אינו יעיל) ומומלץ לא לקיימו בימי החורף אלא בין החודשים אפריל לאוקטובר.

 

הטיפול הפוטותרפי, כאשר ניתן באינדיקציה הנכונה ותחת טיפול ובקרה רפואית, ידוע כבעל אחוזי תגובה גבוהים במיוחד ומביא לנסיגה יפה של הפסוריאזיס לתקופת זמן ממושכת.

 

מצב בינוני-קשה: טיפולים סיסטמים

במצב בו הטיפולים הקודמים (משחות וקרמים, טיפול פוטותרפי וביקור בים המלח) לא עוזרים, או כשמעורבות התפרחת נרחבת, או מעורבות מערכות נוספות כמו דלקת פרקים לדוגמה – ייתכן מאוד שהרופא יעבור לאפשרות של טיפולים סיסטמיים.

 

אלו הן טבליות לבליעה מסוגים שונים, הניתנות במרשם רופא ולפי שיקול דעתו. את פירוט תופעות הלוואי ניתן למצוא בעלון לצרכן הנמצא באריזת הכדורים ואצל הרוקח.

 

מצב בינוני-קשה: טיפולים ביולוגיים

הטיפולים הביולוגיים הם למעשה תרופות שממוקדות בתהליך הדלקתי של הפסוריאזיס: הן חוסמות באופן ממוקד את תהליכי הדלקת המעורבים במחלה. הן בנויות מחלבונים המופקים בשיטות של הנדסה גנטית, ובפעולתן מעכבות את התהליכים במערכת החיסון המביאים בסופו של דבר להופעת הפסוריאזיס.

 

קיימות כיום מספר תרופות בקטגוריה, השייכות למספר קבוצות. התרופות הביולוגיות ניתנות בזריקה לחולים בינוניים-קשים, ולחולים שאצלם מעורבים אזורים רגישים כגון גניטליה (איברי מין), פנים, כפות ידיים וכפות רגליים. לטיפולים תופעות לוואי, עליהן אפשר לקבל פרטים בעלון לצרכן שבתוך האריזה, אצל הרופא או הרוקח.

 

"כיום יש מידע רב על התרופות הביולוגיות – דרך הפעולה שלהן, פרופיל הבטיחות – וניתן לומר שעם הכנה מתאימה, הכוונה וכמובן מעקב רופא ניתן להביא לתוצאות טובות", אומרת ד"ר מץ. "חשוב לדעת שכיום היצע הטיפולים לחולי פסוריאזיס הוא גדול. יש כיום מגוון טיפולים למצבים שבעבר לא היו להם פיתרונות טובים, כל מטופל ודרגת החומרה שלו".

 

בחסות נוברטיס ישראל בע"מ




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כל הטיפולים לפסוריאזיס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים