שתף קטע נבחר

גם לתיקון הראייה: העדשות התוך עיניות בניתוח קטרקט

הבשורה החדשה בתחום ניתוחי הקטרקט כיום היא כי ניתן לתקן את בעיית מיקוד הראיה (פרסביופיה), תוך כדי ניתוח קטרקט, לשפר את איכות הראיה ולהפחית את התלות במשקפיים. איך זה נעשה?

בשיתוף לפידות מדיקל

 

הבשורה החדשה בתחום ניתוחי הקטרקט כיום היא כי ניתן לתקן את בעיית מיקוד הראייה (פרסביופיה), תוך כדי ניתוח קטרקט, לשפר את איכות הראייה ולהפחית את התלות במשקפיים.

 

מה היא פרסביופיה?

פרסביופיה (presbyopia) הינה חלק מתהליך ההזדקנות הטבעית של העין. מדובר בירידה הדרגתית ביכולת של העין להתמקד באובייקטים קרובים. פרסביופיה נגרמת בסביבות שנות ה-40 באופן טבעי כאשר איכות הראייה יורדת.

 

חלק מהסימפטומים השכיחים לפרסביופיה הם:

1. קושי בקריאה למרחק קצר

2. כאבי ראש או תשישות העיניים הנובעים מעבודה במרחק קצר

3. קושי להתרכז בזמן העבודה או במהלך קריאה. הפתרון המוכר לפרסביופיה הוא שימוש במשקפי ראייה מולטיפוקל, או עדשות מגע מולטיפוקל.

 

מהו ניתוח הקטרקט?

ניתוח הקטרקט הינו הניתוח השכיח ביותר כיום והוא ניתוח בטוח ביותר. כל שנה מתבצעים בישראל יותר מ-55 אלף ניתוחי קטרקט. ישראל הינה מהמובילות בעולם בתחום, ומנותחים רבים כבר נהנים מחידושים בתחום, כמו ניתוחי קטרקט בלייזר או תיקוני ראייה בעזרת עדשות מתקדמות.

 

במהלך ניתוח הקטרקט מוציאים מן העין את העדשה הטבעית העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית. הניתוח הינו בטוח ונעשה במרבית המקרים בהרדמה מקומית בלבד. במרבית המקרים אורך הניתוח כחצי שעה בלבד.

 

שילוב בין ניתוח קטרקט ותיקון הפרסביופיה

הבשורה המהפכנית בניתוחי קטרקט בשנים האחרונות, היא השתלת עדשות תוך עיניות טרי-פוקאליות מהדור החדש - "פאנאופטיקס", אשר מעניקות למנותחים ראייה משופרת הן לרחוק והן לקרוב. במהלך ניתוח קטרקט רגיל מוחלפת העדשה הטבעית בעדשה מלאכותית בעלת מוקד אחד אשר מתקנת את הראייה או למרחק או לקרוב.

 

כך לדוגמה, אם מכוונים את המטופל לראייה ברורה למרחק, לאחר הניתוח הוא יזדקק למשקפי קריאה. אחד הפתרונות שננקטו כדי להתגבר על התלות במשקפיים היה לכוון את העין הדומיננטית לראייה ברורה למרחק ואת העין השנייה להשאיר קצרת רואי, כדי לאפשר ראייה לקרוב. אולם לא כל המטופלים מצליחים להסתגל לפער בין העיניים וראיית העומק נפגעת.

 

לעומת זאת עדשות הפאנאופטיקס החדשות מתוכננות לאפשר ראייה ברורה למרחק ולקרוב בכל עין ולהפחית את התלות במשקפיים לאחר הניתוח. עדשה זו תורמת לרמת שביעות רצון גבוהה בקרב המטופלים ולמינימום הפרעות ראייה.

 

בחירת העדשה נעשית על סמך חישוב מדויק באמצעות מכשור טכנולוגי מתקדם. עדשה תוך-עינית היא תוצר איכותי של הטכנולוגיה המתקדמת ביותר והיא מהווה את הפתרון הטוב ביותר למבקשים לעבור ניתוח קטרקט ורוצים לשפר את איכות הראייה ואת איכות חייהם.

 

פרופ' גיא קליינמן, מנהל שירות הקטרקט, מחלקת עיניים, מרכז רפואי קפלן, מסביר כי מדובר בניתוח שמשדרג את איכות החיים של המטפלים. "הניתוח משפר לא רק את הראייה, אלא גם את טווח הראייה".

 

הוא מוסיף ואומר כי אין קשר לגיל של המטופלים, אלא להתפתחות הקטרקט. "כשאנשים בודקים את הראייה ויש שינוי לרעה כל כמה חודשים, מדובר באיתות אזהרה וכדאי לפנות לניתוח".

 

לדבריו, אמנם מדובר בניתוח רגיל לחלוטין, אבל יש צורך להתכונן לבחירת העדשה ולבצע בדיקות מדוקדקות מאוד, כדי להתאים את העדשות לקראת הניתוח.

 

"הניתוח מתאים לאנשים שמסתגלים מהר לשינויים, ובכל מקרה כל מקרה לגופו, על פי התאמה אישית לבריאות העין ולאורח החיים", הוא מסכם.

 

 אחרי הניתוח, ההחלמה היא בדיוק כמו בניתוח קטרקט רגיל, אולם יש לשים לב להסתגלות ולקצב ההחלמה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לתקן ראייה במהלך ניתוח הקטרקט
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים