שתף קטע נבחר

דו"ח המבקר: קנסות גבוהים לבית היהודי, לליכוד ולרשימה המשותפת

בדו"ח על הבחירות לכנסת ה-20, מציג מבקר המדינה את ההתנהלות הכלכלית של מפלגות רבות. הבית היהודי נקנסה בסך הכול בכ-1.8 מיליון שקל, בין היתר על קיום עצרת הימין לפני הבחירות. הרשימה הערבית ב-1.2 מיליון והליכוד ב-850 אלף. שיאנית הגירעון - יש עתיד. עוד קבע המבקר: לא נמצא שארגון V-15 פעל מטעם מפלגות

המפלגות שהתמודדו בבחירות לכנסת ה-20 בשנה שעברה צברו יחד גירעון של כ-60 מיליון שקל. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה שהתפרסם אחר הצהריים (יום ג'). המבקר שלל מימון בגובה של 850 אלף שקל מהליכוד וסכום דומה מהבית היהודי, בין היתר בשל קיום עצרת הימין כמה ימים לפני הבחירות, שהייתה בגדר קבלת תרומה אסורה. קנס נוסף בסך מיליון שקל הוטל על הבית היהודי בשל התנהלות הסיעה בכנסת הקודמת. מהרשימה המשותפת של הסיעות הערביות נשלל מימון בגובה 1,231,000 שקל בשל שלל לקויות בניהול הכספי, ברקע חקירת המשטרה.

  

לקריאת הד"ח המלא:

הפרק הראשון  - סיכום המאזנים של כל מפלגה והביקורת על הבחירות

הפרק השני - סיכום המאזנים של הסיעות בכנסת הקודמת

הפרק השלישי - פירוט תורמים פרטיים וערבויות

 

מהדו"ח שפרסם השופט בדימוס יוסף שפירא, עולה כי יש עתיד צברה את הגירעון הגבוה ביותר במערכת הבחירות האחרונה - יותר מ-16 מיליון שקל. הגירעון של ש"ס עומד על כ-11 מיליון שקל ושל הליכוד על כ-10 מיליון שקל. הגירעון של ישראל ביתנו מתקרב ל-9 מיליון שקל ואילו מפלגתו של אלי ישי הגיעה לגירעון של כ-8 מיליון שקל. הגירעונות של הבית היהודי והמחנה הציוני היו נמוכים יותר - 4.3 מיליון שקלים ו-2.8 מיליון שקלים בהתאמה.

 

לחצו על הטבלה להגדלה -


 

המבקר שפירא קרא לסיעות "לנהוג בריסון ובחיסכון בכספי המימון הממלכתי המשולמים להן, ולהשתמש בהם באופן העולה בקנה אחד עם הוראות החוק ועם תכליתו". הוא הוסיף כי "על הסיעות לתכנן את תקציבי הבחירות על מנת שיפעלו במסגרת ברורה וידועה, שהולמת את סדרי העדיפויות שקבעו לעצמן מראש, על מנת שלא יווצרו גירעונות העלולים להכביד על פעילותן העתידית ובאופן שיבטיח שימוש נאות בכספי הציבור".

 

הקנסות

מהבית היהודי נשלל כאמור מימון מפלגות בגובה 850 אלף שקל. המבקר הסביר כי הסיעה ניהלה את חשבונותיה במערכת הבחירות האחרונה שלא לפי הנחיות מבקר המדינה. "הדבר התבטא בעיקר בכך שהסיעה לא כללה בחשבונותיה את מלוא הוצאותיה, ובין היתר הוצאות בגין כנסים ואירועי הסברה שבהם השתתפו נציגיה, הוצאות פרסומים ותעמולה וכן הוצאות העסקתם של חלק מפעילי הסיעה", כתב המבקר שפירא.

"לפיכך, מערכת החשבונות של הסיעה לא הייתה שלמה ולא שיקפה את כל הוצאותיה ופעולותיה הכספיות כנדרש, ולא ניתן לקבוע את סך הוצאותיה בתקופת הבחירות. כמו כן, הסיעה כללה בחשבונותיה הוצאות בלתי תקינות בגין תשלום קנסות בסכומים ניכרים על תליית מודעות תעמולה בניגוד להוראות חוקי העזר של רשויות מקומיות שונות", הוסיף.

 

שלילת מימון בגובה דומה הוטלה גם הליכוד. המבקר מצא כי הוצאות המפלגה עמדו על 45,616,159 שקל, בעוד שתקרת ההוצאות המותרת למפלגה עמדה על 43,779,200 שקל.

 

לחצו על הטבלה להגדלה -


 

בנוסף התייחס המבקר לעצרת בכיכר רבין בתל-אביב, שהתקיימה יומיים לפני הבחירות. המבקר כתב: "הכנסות הסיעה לא היו בגבולות האמורים בסעיף 8 לחוק לעניין קבלת תרומות. הדבר התבטא בכך שהסיעה השתמשה בתשתיות עצרת המחנה הלאומי, אשר מומנו בידי אחרים, כדי להשפיע על ציבור הבוחרים, בלי שנשאה ולו בחלק מעלויותיהן, אשר הגיעו להערכת עובדי משרדי לכדי מאות אלפי שקלים. שימוש זה הוא בגדר קבלת תרומה שאינה עומדת בגבולות שנקבעו בחוק לעניין סכום התרומה וזהות התורמים".

 

בנימין נתניהו ונפתלי בנט. דו"ח שלילי על חשבונות המפלגות (צילום: אמיל סמלן) (צילום: אמיל סמלן)
בנימין נתניהו ונפתלי בנט. דו"ח שלילי על חשבונות המפלגות(צילום: אמיל סמלן)
 

גם החשבונות של המחנה הציוני לא קיבלו ציון חיובי, אך המבקר הסתפק במקרה זה באזהרה. המבקר כתב: "הסיעה ניהלה את חשבונותיה במערכת הבחירות לכנסת ה-20 שלא לפי הנחיות מבקר המדינה. הדבר התבטא בכך שהסיעה כללה בחשבונותיה הוצאות שאינן תקינות בגין תשלום קנסות בסכומים ניכרים, על תליית מודעות תעמולה בניגוד להוראות חוקי העזר של רשויות מקומיות שונות". גם ש"ס קיבלה אזהרה מהמבקר מאותה סיבה.

 

"חשש לחוזים פיקטיביים" בחשבונות בל"ד

שלילת המימון הגבוהה ביותר הוטלה על הרשימה המשותפת של הסיעות הערביות. המבקר כתב כי הרשימה לא ניהלה את חשבונותיה על פי ההנחיות. "הדבר התבטא בעיקר בכך שהיא לא כללה בחשבונותיה הוצאות על ניכויי מס במקור בגין תשלומים בסכום של כ-500 אלף שקל ששילמה בל"ד; הרישומים בגין הוצאות בסך כולל של כ-1,387,000 שקל נרשמו בחשבונות סיעת בל"ד בגין שכירת מטות בחירות, אולם בביקורת נמצא כי מדובר במצג שווא, כשנציגי בל"ד עצמם טענו שלא בהוצאות שכירות עסקינן, ועולה חשש כי מדובר בחוזים פיקטיביים לשם תשלום הוצאות שמהותן אינה ידועה - ומכאן, שלא ניתן לקבוע שמדובר בהוצאות בחירות כהגדרתן בחוק".

 

הרשימה המשותפת. נקנסה ב-1,231,000 שקל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרשימה המשותפת. נקנסה ב-1,231,000 שקל(צילום: AFP)

בנוסף, כתב המבקר, כי "נרשמו הוצאות בסכומים מהותיים, בהן כ-727 אלף שקל בחשבונות בל"ד בגין כיבודים ודלק ללא פירוט ואסמכתאות וכ-231 אלף שקל בגין רכישת ציוד בחשבונות רע"מ עם פירוט חלקי שאינו מספק; בחשבונות רע"מ נרשמו הוצאות בגין פעילים בסכום של כ-2.6 מיליון שקל בלא שהיו בתיקי הסיעה מסמכי העסקה של אותם פעילים". בהודעה לעיתונות, שנשלחה ממשרד המבקר, נכתב כי בשל חקירת המשטרה לא הושלמה הביקורת על החשבונות השוטפים של בל"ד.

 

עצרות הימין והשמאל: "השימוש בתשתיות - קבלת תרומה"

במקביל, בדק המבקר פעילות של גופים חוץ מפלגתיים, שפעלו במהלך מערכת הבחירות – בין היתר ארגון V15 שאותו לא מזכיר המבקר במפורש. שפירא כתב: "הגעתי למסקנה כי לא הועלו לפניי ממצאים המצביעים פוזיטיבית על קשר כה קרוב בין מי מן מהגופים החוץ-מפלגתיים לבין מי מן הסיעות ברמה המספקת כדי לקבוע כי גוף זה או אחר הוא 'זרוע' של סיעה מסוימת ולהחיל עליו את ההוראות בדבר 'גוף הקשור לסיעה'". בכירים בליכוד אמרו על הממצאים האלה: "טענת המבקר ממחישה באופן הברור ביותר את הצורך בתיקון הפרצה בחוק שהליכוד מוביל".

 

בעניין זה המבקר התייחס בהרחבה לשתי עצרות שהתקיימו בכיכר רבין בשבועיים שלפני הבחירות לכנסת. המבקר כתב כי "אין ספק כי עצרת 'ישראל רוצה שינוי' הייתה עצרת פוליטית מובהקת וכי השתתפותן של סיעות המחנה הציוני ומרצ נועדה להפיק ממנה תועלת פוליטית מסוימת. עם זאת, עניין לנו בהשתתפות פסיבית גרידא שאין בה, כאמור, להפוך את העצרת לעצרת של מי מהסיעות הללו או להעיד על הזיקות הנדרשות - ובייחוד החזקה בדבר קיומה של זיקה ארגונית - המצדיקות לראות בשימוש המזערי בתשתיות העצרת כקבלת תרומה על ידי הסיעות". 

יאיר לפיד. מפלגתו צברה גירעון של כ-16 מיליון שקל במערכת הבחירות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יאיר לפיד. מפלגתו צברה גירעון של כ-16 מיליון שקל במערכת הבחירות(צילום: גיל יוחנן)

לגבי עצרת המחנה הלאומי, כתב המבקר, כי "הרי שכל אחת מהסיעות המוזכרות השתתפו בה השתתפות אקטיבית עד כדי שיוך העצרת, לפחות במידה מסוימת, לכל אחת מהן. סיעת הליכוד שלחה לעצרת לא אחר מאשר ראש הממשלה עצמו, מר בנימין נתניהו, שעמד על הבמה ליד נציגת המארגנים ונשא נאום לפני הקהל. בכך לא הותירה ספק בדבר החשיבות שייחסה הסיעה להזדמנות שהעניקו לה המארגנים לשאת בצורה בלתי-אמצעית את המסר התעמולתי שנדרש לדעתה להשמיע באוזני הבוחר יומיים לפני המועד שבו יטיל פתק בקלפי. גם סיעות הבית היהודי ויחד שיגרו את ראשי הרשימות שלהן לשאת דברי תעמולה לפני הקהל, ושיקפו את הזיקות הנדרשות כדי לראות בשימושן בתשתיות העצרת קבלת תרומה".

 

עצרת המחנה הלאומי במרס 2015: "זיקה לקבלת תמורה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עצרת המחנה הלאומי במרס 2015: "זיקה לקבלת תמורה"(צילום: רויטרס)

המבקר הוסיף כי "במקרה דנן ונוכח השתתפותן האקטיבית של סיעות הבית היהודי, הליכוד, יחד וישראל ביתנו בעצרת המחנה הלאומי, אין בידי אלא לקבוע כי יש בשימושן בתשתיות העצרת בבחינת קבלת תרומה אסורה בניגוד למגבלות הקבועות בחוק". בגין כך הושתו הקנסות על הליכוד והבית היהודי, וכך גם על ישראל ביתנו (195 אלף שקל), וסיעת יחד (18 אלף שקל).

 

הסיעות בכנסת ה-19

בפרק נוסף, העוסק בהתנהלות הכספית של הסיעות בכנסת הקודמת, נשלל מימון נוסף בסך מיליון שקלים מהבית היהודי. המבקר כתב בדו"ח כי "בחשבונות הסיעה נכללו הוצאות בסכומים חריגים המגיעים למיליוני שקלים שמקורם במערכות בחירות קודמות ללא אסמכתאות כנדרש. עוד נמצאו בחשבונות הסיעה הוצאות בלתי תקינות בסכומים מהותיים עבור תשלום קנסות ופעילות שביצעה שלא לפי הוראות הדין. הסיעה הגישה התייחסות לממצאי הביקורת באיחור רב ורק בסמוך להגשת הדוח הסופי ליו"ר הכנסת ולכן לא ניתן היה לבחון את תגובתה".

 

בפרק זה נשלל מימון בגובה 244 אלף שקל מיש עתיד, כיוון שבחשבונות הסיעה נרשמו הוצאות בסכום של כ-1.5 מיליון שקל בגין הוצאות משנים קודמות בלא שהוצגו אסמכתאות שיש בהם להסביר את הרישומים.

 

תגובות

היועץ המשפטי של הליכוד, עו"ד אבי הלוי, מסר בתגובה לדו"ח המבקר: "תנועת הליכוד מקבלת את הערותיו של מבקר המדינה והיא תיישם אותן במלואן. מבקר המדינה העניק לליכוד דו"ח חיובי על ביקורת חשבונותיו השוטפים לגבי התקופות שנבחנו בדו"ח. לגבי מערכת הבחירות לכנסת ה-20, המבקר קבע שהליכוד ניהל את חשבונותיו, בהתאם להנחיותיו. המבקר העיר בדו"ח בשתי סוגיות וקבע הנחיות כיצד יש לנהוג בסוגיות אלה בעתיד. נלמד את הנחיותיו ונפעל לפיהן".

 

מהבית היהודי נמסר: "קיבלנו לידנו את הדו"ח, נלמד אותו במלואו ונפיק לקחים להמשך".

 

מיש עתיד נמסר בתגובה לדו"ח: "אנחנו שמחים מאוד שמבקר המדינה מצא לציין אותנו לחיוב על ההתנהלות שלנו בזמן בחירות 2015. יש עתיד חרטה על דגלה מהרגע הראשון לעמוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר בנושאי שלטון החוק ומנהל תקין וכך נמשיך לעשות. כמו כן, יש עתיד תפיק את הלקחים על הערות הטכניות שציין המבקר בכל הקשור להתנהלות השוטפת של המפלגה ותפעל על פי הוראות המבקר במדויק".


פורסם לראשונה 18/10/2016 15:55

 

מורן אזולאי השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הבחירות לכנסת ה-20
צילום: EPA
מומלצים