שתף קטע נבחר

מחקר חדש פוסק: מזון שנפל על הרצפה - לאכול או לא?

כשמזון נופל על הרצפה אנחנו מתלבטים אם לאכול אותו או לא. מחקר אמריקני שם קץ להתלבטות: כן, עדיף לאכול אותו, מאשר מזון שעמד על השיש. הסיבה: סמרטוט המטבח התמים

באחרונה פורסמו מחקרים שדנים בסוגיה שהטרידה את כולנו בשלב כזה או אחר: כמה זמן אחרי שנופל דבר מזון מהיד על הרצפה אפשר לאכול אותו — בלי שהוא יתמלא בחיידקים אשר מסכנים את הבריאות. והמסקנות? הן יגרמו לכולנו לאכול את הכובע.

 

מחקר חדש בחן את הסוגיה והגיע למסקנות מפתיעות: עדיף לאכול משהו שנפל על הרצפה מאשר לאכול דבר מזון שבא במגע עם השיש. ומה הסיבה לכך? הסמרטוט שבאמצעותו אנו ממרקים את השיש בקנאות מכיל הרבה יותר חיידקים.

 

החיידקים מהשטיח נדבקים מייד לאוכל שנפל. איפה הכי נקי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החיידקים מהשטיח נדבקים מייד לאוכל שנפל. איפה הכי נקי(צילום: shutterstock)

 

כמה מטונף השיש במטבח שלנו?

החוקרים לא בחנו רק משטח שיש, אלא גם משטח נירוסטה ומשטח העשוי מעץ. ומנגד בדקו שטיחון, שעליו אנו דורכים אחרי שהתהלכנו מחוץ לבית.

 

המחקר בדק ארבעה דברי מאכל שונים: אבטיח פרוס, לחם יבש, לחם מרוח בחמאה וסוכריות גומי בטעם תות. כל אחד מהמוצרים הושלך 20 פעמים על המשטחים השונים, כשבכל אחת מהם השאירו אותו על הרצפה לפרקי זמן שונים: שנייה, 5 שניות, חצי דקה וחמש דקות.

 

התוצאות הצביעו על כך שלא ממש משנה כמה זמן היה דבר המזון על השיש או על השטיח. "החיידקים נדבקו למוצרי המזון באופן מיידי", אמר פרופ' דונלד וו שפנר, מעורכי המחקר. "השטיח היה עם שיעור נמוך מאוד של חיידקים לעומת משטח אריחי הקרמיקה ומשטחי הנירוסטה והעץ".

 

עם זאת, המחקר מצביע על כך שהאבטיח הצליח לקלוט אליו הכי הרבה חיידקים — וזאת הודות למרקם הלח שלו. הכי מעט חיידקים נדבקו לסוכריות הגומי.

 

ד"ר גליה ברקאי, סגנית מנהל מחלקת ילדים ב' בבית־חולים ספרא בשיבא, מסכימה גם היא עם מסקנות המחקר: "לא תמיד האמונות והתפיסות שלנו לגבי לכלוך וזיהום מתיישבות עם המציאות. הרצפה היא לא המקום המלוכלך ביותר, השיש לדוגמה עשוי להיות מלוכלך יותר. על מנת להימנע מהדבקה במזהמים סביבתיים", מוסיפה ברקאי, מומחית בזיהומים, "אחת הפעולות החשובות והמוכחות היא רחיצת ידיים".

 

ועוד טיפ לקינוח: פרופ' שפנר טוען כי "אנשים נוטים להאמין שהשירותים שלהם בבית נקיים יותר מהשירותיים הציבוריים, אבל זה ממש לא נכון. זאת מכיוון שיש שם מנקה קבוע שמחטא את המקום אחת לכמה שעות".

 

הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות"




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה צריך לנקות השיש כדי שיהיה נקי?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים