שתף קטע נבחר

ייבוא גבינות קשות בלי מכס גם ב-2017: "להורדת יוקר המחיה"

7 ייבואנים, ביניהם 3 רשתות שיווק, הם הזוכים בהליך חלוקת מכסות ייבוא ללא מכס לגבינה צהובה. ההליך כולל פיקוח על המחירים: על הייבואנים להתחייב למחיר מכירה נמוך ב-30%-40% מהמחיר של גבינה ארוזה ושל 20% מהמחיר במעדנייה. הירידה במחיר לצרכן בשנתיים האחרונות, בעקבות הליך דומה: 8% בלבד

גבינות ממזרח אירופה בזול: משרד הכלכלה הודיע היום (א') כי סיים לחלק מכסות ללא מכס לייבוא גבינות קשות ב-2017, בהיקף של כ-5,000 טון.

 

הזוכים במכסות הם הייבואנים: שופרסל, אושר עד, רמי לוי, וויליפוד, נטו, סיימן ומצרי תמיר. הזכייה נעשתה במסגרת הליך תחרותי שכולל פיקוח על המחירים: היבואנים היו צריכים להתחייב למחיר מכירה נמוך ב-30%-40% מהמחיר של גבינה צהובה ארוזה ושל 20% מהמחיר של גבינה צהובה במעדנייה.

בשנתיים האחרונות האחרונות נצפתה ירידת מחירים של כ-40% ברמי לוי אבל בממוצע בכלל השוק: ירידת המחיר הסתכמה ב-8% ()
בשנתיים האחרונות האחרונות נצפתה ירידת מחירים של כ-40% ברמי לוי אבל בממוצע בכלל השוק: ירידת המחיר הסתכמה ב-8%

 

המחיר במעדנייה ירד ב-8% בלבד בשנתיים האחרונות. בשנה האחרונה: עד 6.5%

זו פעם שנייה שוועדת המכסות של משרד הכלכלה והתעשייה עורכת מכרז באופן זה. מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, עמית לנג מסר בהודעה לעיתונות כי תוצאות המכרז הקודם מעודדות: "לציבור הצרכנים מתאפשר כיום לצרוך גבינה צהובה מיובאת במחירים הנמוכים עד כדי 40% מהמחיר המפוקח".

 

דברי לנג נכונים בהשוואה בין המחירים של הגבינה שמייבא רמי לוי ומוכר במעדנייה ובמדף (33-27 שקל), לבין מחירי השיא (מחיר המקסימום תחת פיקוח המדינה) של תנובה במעדנייה ובמדף (66.8-44 שקל), אבל אלה לא בהכרח המחירים השכיחים בכלל השוק.

 

לפי נתוני משרד הכלכלה שפורסמו החודש, מחיר גבינה צהובה במעדנייה, ירד קלות, מ-44.4 שקלים לק"ג ב-2014, ל-41 שקלים לק"ג ב-2016, בממוצע, ירידה של כ-8%. מחיר גבינה ארוזה על המדף ירד מ-69.7 שקל לק"ג ב-2014 ל-64 שקל לק"ג ב-2016, בממוצע, גם פה מדובר בירידה של 8%. בהשוואה בין 2015 ל-2015 (אז הוכרז הליך המכרז הקודם) ירידת המחירים מתונה יותר - 3%-6.5%. מדובר בממוצע מחירי ינואר-אוגוסט בכל שנה.

 

נתח השוק של תנובה בירידה, אך היא עדיין מחזיקה ב-53% במעדנייה וב-62.7% במדף

למרות הייבוא, תנובה עדיין מחזיקה בכ-53% נתח שוק. יחד עם זאת תנובה הציגה ירידה של כ-12% במכירות המעדנייה. טרה מחזיקה שם בכ-14% נתח שוק. במדף: עמק של תנובה איבדה 4.1% נתח שוק בלבד והגבינה הזאת עדיין שולטת שם עם 54% נתח שוק. טרה התחזקה ומחזיקה ב-17.6% במדף. סך הכל חלקה הכולל של תנובה במדף הגבינות, ירד מ-67.2% ל-62.7%.

 

מי שהרוויחה מהמכרז הקודם זו שופרסל, שמחזיקה נתח שוק של 7.3%. נתח השוק של רמי לוי בגבינות עומד על: 2.9% ושל נטו: 2.5%, כך לפי נתוני נילסן.

"מהלך נוסף בהפחתת יוקר המחיה בישראל". שר האוצר משה כחלון ()
"מהלך נוסף בהפחתת יוקר המחיה בישראל". שר האוצר משה כחלון

 

עוד ייבוא של בשר טרי מארגנטינה ופולין

בתוך כך, פרסם משרד הכלכלה את ההליך התחרותי לייבוא בשר מצונן בפטור ממכס ל-2017. המכסה הוולונטרית לייבוא בשר מצונן הוכפלה מ-5,000 טון לכדי 10,000 טון. עיקר הייבוא עד כה היה מארגנטינה ופולין.

 

יו"ר ועדת מכסות במשרד הכלכלה יאיר שירן, מסר: "לנוכח הצלחת ההליך התחרותי בהגברת התחרות והפחתת מחירים בשוק הגבינות הקשות, הוחלט השנה להחילו, בוורסיה מעט שונה, גם על תהליך חלוקת מכסות הייבוא של בשר טרי. נוכח העניין הרב בקבלת הקצאות ייבוא בשר טרי בפטור ממכס, מצד מספר לא קטן של גורמים בשוק, אנו מאמינים שהגענו לשלב שבו אנו יכולים להעמיד את המכסות הללו לחלוקה בהליך תחרותי, מהלך שצפוי להעמיק הפחתת מחירים לצרכן. ועדת מכסות תקיים כנס מציעים לגורמים המתעניינים בייבוא מכסות הבשר בפטור ממכס, ביום רביעי, 16 לנובמבר בבוקר במשרד הכלכלה".

 

שר האוצר והכלכלה משה כחלון מסר: "מדובר במהלך נוסף במסגרת המדיניות שאנו מובילים לפתיחת השוק לתחרות והפחתת יוקר המחייה בישראל. המדיניות הזאת התבררה כאפקטיבית בכל התחומים בהם פתחנו את השוק לתחרות: בבשר, בדגים, בירקות, שמן זית וכעת גם בגבינות. על פי נתוני הלמ"ס בשנה האחרונה מחירי הירקות והפירות ירדו ב3.6%, מחירי המזון ירדו ב1.6%. בנוסף, דו"ח קרן המטבע העולמית האחרון מציין את המדיניות אותה אנו מובילים כגורם להפחתת מחירי המזון והורדת יוקר המחייה. נמשיך במדיניות הזאת בנחישות תוך כדי שמירה על התעשייה הישראלית, החקלאות והחקלאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים