שתף קטע נבחר

משרד הבריאות מודה: בחיפה חולים ומתים יותר מזיהום אוויר

בנייר עמדה שפרסם משרד הבריאות, כתשתית להתנגדותו לתוכנית להרחבת המפעלים בחיפה, הוא קובע כי הנתונים מראים שמאז 2001 סובלים תושבי אזור חיפה באופן עקבי מתחלואת נשימה, סרטן ולב בשיעורים גבוהים באופן ניכר מהממוצע הארצי. בין המחלות שנבדקו והראו תוצאות מובהקות: אסתמה בילדים ומחלות לב במבוגרים

בחיפה חולים יותר: נייר עמדה שפרסם הבוקר (ג') משרד הבריאות וגובש על ידי מומחים מטעמו קובע כי בנפת חיפה יש עדויות על תחלואה ותמותה עודפת בהשוואה לממוצע הארצי במחלות לב ומחלות נשימה, ובכללן החמרה של אסטמה בילדים וסרטן במבוגרים. הנתונים, כך על פי נייר העמדה, עקביים מאז 2001.

 

נפת חיפה כוללת בין היתר את חיפה, קריית טבעון, קריית אתא, קריית ביאליק, קריית ים, קריית מוצקין, נשר, זבולון, טירת הכרמל, דלית אל כרמל ועוספייה. באזור התעשייה במפרץ חיפה פועלים מפעלים מהתעשייה הכימית, הפטרוכימית ומפעלים מייצרי אנרגיה. בין המפעלים נמנים "בתי זיקוק לנפט" (בז"ן), "חיפה כימיקלים", "דשנים" ועוד.

 

נייר העמדה גובש על ידי מומחי משרד הבריאות כדי "לשמש תשתית לעמדת משרד הבריאות כפי שהוצגה בדיוני ועדות הערר הנוגעות להרחבת המפעלים במפרץ חיפה".

 

תחלואה נשימתית

בדו"ח "מצב הבריאות בישראל" נותחו נתוני אשפוזים עקב אסתמה בשנת 2008 לפי נפות. בנפת חיפה שיעור האשפוזים עקב אסתמה בשנת 2008 בגילאי 4-0 ו-15-4 שנים היה הגבוה ביותר בארץ.

 


 

ממצאים אלה מצטרפים לנתוני אשפוזים עקב אסתמה לפי נפה בילדים בגילאי 4-0 שנים במהלך 2004-2006, המצביעים על שיעורים גבוהים ביותר בצפון, ובעיקר בנפת חיפה.

 

ילדים רגישים יותר לזיהום אוויר ממבוגרים בהקשר של מחלות ריאה, בין השאר מכיוון ש- 80% מנאדיות הריאה מתפתחות לאחר הלידה והשינויים ברקמת הריאה נמשכים במהלך גיל ההתבגרות.

 

מחקרים שנעשו במפרץ חיפה דיווחו על עלייה בפניות למיון מתחלואה בדרכי הנשימה ב-21%-25% וכן עלייה באשפוזים כתוצאה מתחלואה בדרכי הנשימה ב-20%-70% כתוצאה מזיהום אוויר שמקורו בבתי זיקוק.

  

תחלואה ותמותה ממחלות לב

שיעור הדיווח על התקפי לב במחוז חיפה ובעיר חיפה הנו הגבוה בישראל, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. ב-2009 ביצעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מחקר שכלל שאלות על אבחון של אוטם שריר הלב על ידי רופא בקרב 8,728 משקי בית ובהם 28,968 נפשות.

 

 

מהמחקר עולה כי נמצאה תחלואה עודפת של התקפי לב במחוז חיפה ובעיר חיפה: 32 מקרים ל-1000 תושבים במחוז ו-35 מקרים ל-1000 תושבים בעיר חיפה, כאשר הממוצע הארצי הנו 22 מקרים ל-1000

תושבים.

  

בניתוח שיעורי פטירות נמצא כי בנפת חיפה בשנים 2012-2008 נרשם עודף תמותה של 11% בעבור תחלואה לבבית ו-16.5% עודף תמותה ממחלת לב איסכמית.

 

תחלואה ותמותה מסרטן

על  פי דו"ח של האגודה למלחמה בסרטן ורשם הסרטן במשרד הבריאות, תושבי חיפה והסביבה סובלים מתחלואה עודפת של סרטן בהשוואה לממוצע הארצי:

 

לגברים בחיפה - ב- 10% יותר מהממוצע הארצי בין השנים 2005-2001 וב-15% יותר מהממוצע בין השנים 2011-2006.

 

לנשים בחיפה – ב-11% יותר מהממוצע הארצי בין השנים 2005-2001 וב-15% יותר מהממוצע בין השנים 2011-2006.

 

בעבור סרטן ריאה, שנחשב כסרטן שקשור לזיהום אוויר, נמצא כי בנפת חיפה לגברים ולנשים יש עודף תחלואה מובהק בהשוואה לממוצע הארצי:

 

32 מקרים של התקפי לב לאלף תושבים בחיפה לעומת 22 בשאר הארץ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
32 מקרים של התקפי לב לאלף תושבים בחיפה לעומת 22 בשאר הארץ(צילום: shutterstock)

 

לגברים בחיפה: בין השנים 2005-2001 נמצא עודף תחלואה בסרטן ריאה של 22% מעל הממוצע הארצי ו-16% יותר מהממוצע הארצי בין השנים 2011-2006

 

ואילו אצל נשים, נרשם עודף של 16% בתחלואה בסרטן ריאה בנים 2005-2001 ועודף של 26% מהממוצע הארצי בשנים 2011-2006.  

 

בעבור סרטן מסוג לימפומה שאיננה הודג'קין, שנחשב קשור לחלק מהחומרים האורגניים הנדיפים ממפעלים כימיים, נמצא עודף תחלואה בנפת חיפה בהשוואה לממוצע הארצי על פי החלוקה הבאה:

 

לגברים בחיפה: עודף של 25% מהממוצע הארצי לשנים 2005-2001 ו-19% בין השנים 2011-2006 ולנשים בחיפה עודף תחלואה של 13% מהממוצע הארצי בין השנים 2005-2001 ו-18% בין השנים 2006-2011.

 

משרד הבריאות: תהליך התכנון - "בעייתי מאוד"

במשרד הבריאות טוענים שגם אם ייתכן כי לא זיהום האוויר הוא הגורם העיקרי לתחלואה באזור, הרי שעל פי נתוני התחלואה החד משמעיים - שיעורי התחלואה באוכלוסיית האזור גבוהים יותר מאשר בשאר הארץ. נתונים אלו מצדיקים הקפדה יתרה על איכות האוויר באזור.

 

בנוסף, סבורים במשרד הבריאות שהעובדה כי בתהליך תכנון והרחבת בתי הזיקוק וקרקעות הצפון לא נעשתה בדיקה על ההשפעה על הבריאות היא בעייתית מאוד.

 

לטענתם, מדינות מערביות רבות מבצעות בדיקה בכל הליך של התכנון והבנייה כדי להעריך את הנזק והתועלת לבריאות הציבור.

 

במשרד הבריאות סבורים כי נדרש גיבוש עמדה משותפת עם המשרד להגנת הסביבה לגבי פרויקטים חדשים ובחינה של אפשרות לשינוי רמת זיהום האוויר המותרת בפרויקטים חדשים, בעיקר באזורים בהם ידוע כי קיימת חריגה בזיהום האוויר.

 

לאור נתוני התחלואה החריגה, שכוללים את המחקרים הרבים על תחלואה באזור מפרץ חיפה, משרד הבריאות סבור שאין מקום לאשר את הרחבת בתי הזיקוק כפי שהחברה ביקשה, ומשרד הבריאות הציג בפני ועדות הערר את עמדתו המקצועית בעניין.

 

בסיכום נייר העמדה קובע משרד הבריאות שיש מקום להמשיך ולפעול לצמצום זיהום האוויר באזור מפרץ חיפה. כמו כן יש להמשיך ולאסוף נתונים שוטפים ולהרחיב את הידע באמצעות ביצוע מחקרים ברמה אינדיווידואלית.


חברת הכנסת יעל כהן פארן (המחנה הציוני), יו"ר השדולה למען תושבי מפרץ חיפה, מסרה: "אני מרגישה כמו ביום שבו הממשלות הודו שסיגריות מזיקות לבריאות. כולם ידעו את זה כבר, אך כסף גדול ובעלי ממון מנעו את הפרסום ואת הפעולות שבאו לאחר מכן. אני מקווה שמדובר בתחילת סיבובו של גלגל שיביא לצמצום המפעלים המזהמים במפרץ חיפה. מאוחר יותר היום נקבל גם תשובה מבתי המשפט, ובקרוב גם מהמשרד להגנת הסביבה, לגבי גורלו של מפעל 'כרמל אולפינים'".

 

ראש עיריית חיפה יונה יהב דורש מממשלת ישראל לאמץ את נייר העמדה של משרד הבריאות ולפעול באמצעות ועדת שרים,בראשות ראש הממשלה להכנת תוכנית מקיפה ומתוקצבת ליישום המלצות המשרד.

 

מיהב נמסר כי: "על הממשלה לעצור את התפשטות התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה וכמו כן להקפיא לאלתר את כל הדיונים במוסדות התכנון על תכניות הרחבת בז"ן, קרקעות הצפון וחוות גפ"מ ; לסלק גורמים מזהמים בבעלות המדינה כגון "חוות המכלים"; להוציא לפועל במהירות ונחישות הבטחה שלטונית להעתקת "מיכל האמוניה" שמוגדר כ"פצצה מתקתקת המהווה סכנת חיים ממשית למאות אלפים"; למנוע כניסת קונדנסטים (תוצר לוואי מזהם של הוצאת הגז מהים) למפרץ חיפה; להזמין מחקר אפידמיולוגי ע"י צוות חוקרים בינלאומי בלתי תלוי ולגייס משאבים ממשלתיים להעמקת הניטור והרחבת והפיקוח על המפעלים המזהמים ולקבוע תכנית עבודה לצמצום הפליטות עד שיעמדו בערכי היעד המחמירים ביותר".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ילדים רגישים יותר לזיהום אוויר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים