שתף קטע נבחר

משרד האוצר: בניגוד לפרסום - הועברו המענקים לרופאים בפריפריה

הפרסום כי נגמר התקציב לרופאים בפריפריה עורר זעם רב בקרב הרופאים וההסתדרות הרפואית. בתגובה, משרד האוצר חשף כי כל הכסף הועבר במלואו ואפילו יותר ממה שהוסכם עליו. ההסתדרות הרפואית: "הר"י פנתה למשרדי האוצר והבריאות בבקשה להקצות לפנים משורת הדין תקציב להמשך המענקים"

היום (ג') פורסם כי קיימת כוונה לבטל את המענקים של הרופאים העובדים בפריפריה, דבר שעורר זעם גדול בקרב הרופאים וההסתדרות הרפואית. בתגובה, משרד האוצר חושף את הנתונים ומראה שהעביר את כל הכסף עבור המענקים ואפילו יותר ממה שהוסכם.

 

במכתב של הממונה על השכר והסכמי עבודה שנחתם באוגוסט 2011 לאחר מחאת הרופאים, הוחלט לתת מענקים לרופאים מתמחים בפריפריה ולרופאים מתמחים במקצועות מצוקה.

 

המענק הבסיסי בגין עבודה במקצוע המוגדר "מקצוע במצוקה" (כמו רפואת פגים, רפואת דחופה, הרדמה וכדומה) או עבודה בבית חולים בפריפריה הוא 300 אלף שקלים, ולעומת זאת מענק לרופא במקצוע במצוקה בפריפריה הוא חצי מיליון שקלים.

 

הסכומים שהועברו מאז חתימת ההסכם ( )
הסכומים שהועברו מאז חתימת ההסכם

 

בתקופה שנקבעה להקצאת מענקים לרופאים (בין 2011 עד אמצע 2019 ) ההתחייבות התקציבית הייתה 637.5 מיליוני שקלים. על פי ההתחייבות המקורית סוכם על הקצאה של 75 מיליון שקלים בשנה בחלוקה שווה בין מקצועות במצוקה לבין פריפריה.

 

בפועל, מתברר שבין השנים 2011 - 2015 שולמו 2,039 מענקים בעלות של 760.44 מיליוני שקלים – כ-123 מיליון שקלים יותר ממה שתוכנן.

    

באוצר טוענים שחלוקת התקציב הייתה צריכה להיות 75 מיליון שקלים לשנה, אך האוצר והמעסיקים נענו לבקשת ההסתדרות הרפואית להקצאת את כלל התקציב בשנים הראשונות של ההסכם לפי ניצול בפועל ולא לפי החלוקה התקציבית אשר סוכמה בשנת 2011.

 

כבר בשנת 2014 נוצלו כל התקציבים שהוקצו לתשלום מענקים בגין השנים 2011 עד 2019. לאור ניצול מלוא תקציב המענקים המחויבות לא נשאר יותר תקציב עבור מענקים החל משנת 2015.

 

האוצר: "תשלום המענקים הביא לגידול במספר המתחים"

כבר בשנת 2014 יצאה הודעה מטעם ההסתדרות הרפואית לרופאים כי התקציב שהוקצה למענקים נוצל במלואו ושהמחויבות על פי ההסכם תמה. במכתבו של ד"ר ליאוניד אידלמן לרופאים, הוא כותב: "חשוב לציין, כי עד לסוף שנת 2014 יוקצו לטובת המענקים סכומים הגבוהים מהסכום שיועד במסגרת הסכם של שנת 2011 - להערכתנו מעל ל- 700 מיליון, ובזאת, מסתיים פרק המענקים על פי הסכם 2011".

 

גם באתר האינטרנט של ההסתדרות הרפואית נכתב: "אנו שבים ומבהירים כי מאז ניצולו עד תום של הסכום שהוקצה לטובת המענקים בהסכם 2011 מדובר בהקצאת עלות אשר איננה חלק מפרק המענקים על פי הסכם זה והר"י לא הייתה חלק מגיבוש הקריטריונים והכללים ואינה חלק מועדת המענקים".

 

למרות סיום המחויבות על פי ההסכם לפני כשנתיים, החליט שר האוצר, להעמיד תקציב נוסף בגובה 75 מיליון שקלים לתשלום מענקים לרופאים בהתאם לקריטריונים ורשימת מקצועות שגובשו על ידי משרד הבריאות, בשיתוף משרד האוצר. כמו כן, בשנה שעברה אושר בוועדת הכספים של הכנסת להעמיד תקציב של 75 מיליון שקלים לתשלום מענקים בשנת 2016.

 

באוצר טוענים שתשלום המענקים הביא לגידול משמעותי במספר המתמחים במקצועות במצוקה ובפריפריה לעומת המצב טרם חתימת ההסכם, וללא ספק שהמענקים הביאו לתועלות רבות למערכת הרפואה הציבורית בישראל.

 

 ( )

גורמים באוצר מאשימים את ההסתדרות הרפואית וחברי כנסת שמפעילים בליץ תקשורתי בטענות ש'מפקירים את הפריפריה'. "יש כאן מהלך מתוכנן של הפעלת לחץ על מנת להראות כאילו אנחנו עושים אפליה ולא עומדים בהסכמים", אומר גורם באוצר. "להפך הוא הנכון – אנחנו נתנו יותר כסף ממה שנחתם בהסכם. מדובר בהטעיית הציבור. פשוטו כמשמעו".

 

ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, מסר בתגובה: "המענקים שהר"י השיגה לראשונה בהסכם 2011 הוכחו במבחן המציאות ככלי יעיל ביותר למשיכת רופאים הן לפריפריה והן למקצועות במצוקה ואכן, הסכום שהוקצה לטובת המענקים הללו נגמר מהר יותר מהצפוי (כבר ב- 2014).

 

"בשנתיים האחרונות הר"י פנתה למשרדי האוצר והבריאות בבקשה להקצות לפנים משורת הדין תקציב להמשך המענקים וכך גם הפעם - היום נשלח מכתב מההסתדרות לשרי האוצר והבריאות ויו"ר ועדת הכספים בפנייה להקצאת משאבים להמשך מתן מענקים: ׳מענקים לרופאים מהווים כלי חשוב ויעיל להנגשת הרפואה, שיפור איכותה וזמינותה. יש להפעיל כלי יעיל זה גם בשנים 2017-2018 ובכוחכם לעשות זאת בהימצאותכם בעמדות השפעה המכריעות את פני הרפואה במדינה׳".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה מקבלים הרופאים בפריפריה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים