שתף קטע נבחר

הלוואות חברתיות? "בעיה הלכתית"

שאלה:

האם ההלוואות החברתיות מותרות על פי ההלכה? הרי רק לבנק יש אישור להלוות בריבית, וכאן מלווים אחד לשני בריבית נמוכה יותר, ומציגים זאת כעזרה אחד לשני? (דקלה).

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

תשובה:

הלוואות חברתיות הן הלוואות לכל דבר. חברות אלו מאפשרות ללווים להשיג תנאים נוחים יותר מהבנק או מחברת האשראי - ולמלווים לקבל אחוזי ריבית גבוהים יותר.

 

אף שלאחרונה התפתחו הלוואות חברתיות אלו, יש לדעת כי ריבית היא מן האיסורים החמורים בתורה, והדבר מתואר כמעשה לא חברתי כלל ועיקר: "לא תַשּׁיךְ לְאָחִיךָ נֶשֶׁךְ כֶּסֶף נֶשֶׁךְ אכֶל נֶשֶׁךְ כָּל דָבָר אֲשֶׁר יִשָּׁךְ" (דברים כ"ג, כ').

 

כלומר, נתינת הריבית מתוארת כנשיכת נחש, שיש בה ארס המסכן את גופו של האדם, כך גם ריבית גדלה וצומחת ומסכנת את עתידו של הלווה.

 

בהתאם לזאת, בכל הלוואה חברתית יש לברר לעומק את כל הפרטים. הדין יכול להשתנות לפי צורת התנאי, הפקדת הכסף, צורת ההלוואה שמלווים ועוד. יש לברר האם הכסף נאסף על ידי דמי חבר, האם הוא מבוסס על פקדונות פרטיים או שייך לאדם פרטי, האם הכסף ניתן לשם מצווה, האם ההלוואה ניתנת רק לחברים, ועוד (עיינו בספר "משפטי ריבית", פרק כ"ט, שהאריך בנושא זה).

 

כיצד בכל זאת ניתן לקחת הלוואה המותרת לפי כלל ההלכה, לאדם שזקוק לה?

 

העצה הפשוטה והנכונה ביותר היא לתקן "היתר עסקא". זהו שטר שהלוֹוה חותם עליו, ובכך מסכים ליצור שותפות עם המלווה. בעסקה זו אין שני צדדים, מלווה ולווה, אלא זו עסקת חבילה שבה המלווה והלווה הופכים להיות שותפים להפסד ולרווח כאחד, כך שלמעשה הלווה מחזיר למלווה את הקרן ואת אחוז הרווח של המלווה מהעסקה.

 

כיצד מתקנים היתר עסקה?

 

יש לפנות לרב או לתלמיד חכם הבקיא בדינים אלה, והוא יפנה וידריך כיצד לעשות זאת (משיב: הרב חן שריג).

 

לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים